Διπλωματικό «σωσίβιο» στην Μόσχα ψάχνει ο Ερντογάν – Ζητά ρόλο μεσολαβητή στην σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας – Το θετικό «σήμα» Λαβρόφ και οι φόβοι της Δύσης

Διπλωματικό «σωσίβιο» στην Μόσχα ψάχνει ο Ερντογάν

Διπλωματική και γεωπολιτική αναβάθμιση μέσω Μόσχας αναζητά ο Ταγίπ Ερντογάν, στην σκιά των σκληρών οικονομικών και κοινωνικών κλυδωνισμών που προκαλεί στην Τουρκία η ανορθόδοξη πολιτική του υπέρ των χαμηλών επιτοκίων και της υποτίμησης της λίρας.

Ο Ερντογάν επιδιώκει να αναλάβει η Τουρκία ρόλο επίσημου μεσολαβητή στην σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας – προοπτική, στην οποία φέρεται να είναι ανοιχτή η Μόσχα με βάση τα μηνύματα που εξέπεμψε χθες ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Στο “κόκκινο” η ένταση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου

Η Ρωσία κατήγγειλε χθες  την Ουκρανία ότι έχει αναπτύξει περίπου τις μισές ένοπλες δυνάμεις της, συγκεκριμένα 125.000 στρατιώτες, στην περιοχή του Ντονμπάς, στο μέτωπο με τους φιλορώσους αποσχιστές αντάρτες που ελέγχουν τμήματα των ουκρανικών επαρχιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ από το 2014.

Την καταγγελία έκανε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, δηλώνοντας ότι η Μόσχα ανησυχεί ιδιαίτερα για τις προθέσεις της Ουκρανίας. Η ένταση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου αυξάνεται, και στη Δύση εκφράζονται φόβοι ότι επίκειται μια νέα ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Η Ρωσία έχει απορρίψει τις σχετικές αιτάσεις ως “καλλιέργεια φόβου” εναντίον της.

Η Ζαχάροβα δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, εξάλλου, ότι η πρόταση του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ Μόσχας και Κιέβου δεν αφορά την ένοπλη διαμάχη στο Ντονμπάς.

Το μήνυμα Λαβρόφ

Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε ότι η πρόταση θα συζητηθεί από τους προέδρους Πούτιν και Ερντογάν σε επικείμενη τηλεφωνική επικοινωνία τους αύριο, Παρασκευή.

Η Τουρκία, ειδικά μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, ενισχύσει σταθερά τις σχέσεις με τη Μόσχα, παρά τα διαφορετικά στρατόπεδα στα οποία έχουν βρεθεί οι δύο χώρες σε διάφορες διεθνείς διαμάχες (Συρία, Λιβύη). Ταυτόχρονα όμως, η Άγκυρα παρέχει εξοπλισμό, κυρίως μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) στην Ουκρανία, σε μια κίνηση που έχει επικριθεί από τη Ρωσία.

Στηρίζει επίσης τη μουσουλμανική μειονότητα των Τατάρων στην ουκρανική Κριμαία, ενώ δεν αναγνωρίζει (όπως και η Δύση) την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσία το 2014.

Τσαβούσογλου κατά κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας

“Η Τουρκία βρίσκεται σε επαφή τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία για τον περιορισμό της έντασης μεταξύ τους”, δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συμπληρώνοντας ότι μια επιβολή κυρώσεων κατά της Μόσχας δεν θα λύσει το πρόβλημα.

Σήμερα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναμένεται να έχει συνομιλίες με τους ομολόγους του της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

“Είμαστε σε επαφή και με τις δύο πλευρές και καλούμε αμφότερες να παραμείνουν ήρεμες και να αποκλιμακώσουν την ένταση”, σημείωσε ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu.

“Οι κυρώσεις δεν πρόκειται να βοηθήσουν. Η Τουρκία πιστεύει σε μια ισορροπία μεταξύ διαλόγου και αποτροπής. Κανείς δεν μπορεί να βοηθήσει την Ουκρανία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα μόνο με κυρώσεις”, τόνισε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή