Διπλωματικός μαραθώνιος για τη Λιβύη εν μέσω κλιμακούμενης διεθνούς ανησυχίας -Η Διάσκεψη του Βερολίνου και το όχι της Αγγελα Μέρκελ στην Αθήνα για συμμετοχή

Ο Ερντογάν παζαρεύει με τη Γερμανία τις ρυθμίσεις των μεγάλων ευρωπαϊκών δανείων της Τουρκίας

Ολα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στη Γερμανία όπου την Κυριακή συνέρχεται η Διαδικασία του Βερολίνου, κατά τη διάρκεια της οποίας  θα επιχειρηθεί να εξευρεθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα της Λιβύης, μετά και το ναυάγιο της πρωτοβουλίας Πούτιν-Ερντογάν στη Μόσχα. Μία διάσκεψη, στην οποία,σύμφωνα με την ανακοίνωση της Καγγελαρίας  θα συμμετάσχουν ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος, όχι όμως και η Ελλάδα.

Πρόσκληση να συμμετάσχουν έχουν λάβει ακόμη ο Πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σάρατζ και ο Στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, οι οποίοι, στη Μόσχα, αρνήθηκαν να “καθήσουν” στο ίδιο τραπέζι και να αναζητήσουν τρόπους αποκλιμάκωσης της έντασης.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν θα βρίσκεται στο Βερολίνο  από το Σάββατο, οπότε θα έχει συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγγελάριο Μέρκελ, με αιχμή το προσφυγικό/μεταναστευτικό. Ερώτημα αποτελεί αν στη Διάσκεψη θα παραστεί ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, με το Κρεμλίνο, να αρκείται προς στιγμήν στη δέσμευση ότι θα ενημερώσει εγκαίρως.

Όπως αναφέρει η γερμανική κυβέρνηση, το Βερολίνο από τον Σεπτέμβριο του 2019 έχει αναλάβει ρόλο «οικοδεσπότη» μιας διαδικασίας διαβούλευσης, από κοινού με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και τον ειδικό απεσταλμένο του για την Λιβύη Γασάν Σαλαμέ. Στόχος της διαδικασίας είναι, με μια ομάδα κρατών και διεθνών οργανισμών να υποστηριχθούν οι προσπάθειες του ΟΗΕ για μια κυρίαρχη Λιβύη καθώς και για τον κατευνασμό στο εσωτερικό της χώρας.

Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε αισιόδοξος για τη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη παρά την αποτυχία της εκεχειρίας μεταξύ των εμπλεκομένων μερών.

«Υπάρχει ήδη ένα κείμενο στο οποίο οι συμμετέχοντες θα πρέπει να συμφωνήσουν», δήλωσε ο Μάας από το Βερολίνο. «Θα πρέπει να δεσμευτούν να ωθήσουν τα εμπλεκόμενα στον εμφύλιο μέρη για να αναζητήσουν μια πολιτική λύση και όχι μια στρατιωτική νίκη. Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί επίσης να θεσπιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων».

“Μπλόκο” στην παρουσία της Αθήνας στη Διάσκεψη 

Παρ ότι η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο παρουσίας της στη Διάσκεψη του Βερολίνου, και ταυτοχρόνως εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η προσπάθεια εξεύρευσης λύσης θα γίνει επί γερμανικού και όχι επί ρωσικού εδάφους, είναι προφανές ότι η μη πρόσκλησή της από το Βερολίνο είναι μία εξέλιξη που δεν την ικανοποιεί. Και αυτό, γιατί σε αντίθεση με τη χώρα μας, ο ρόλος της Τουρκίας εμφανίζεται αναβαθμισμένος.

“Κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Ελλάδα είναι απούσα αλλά αντίθετα βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων. Θέλουμε να συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία στο επίπεδο αναζήτησης πολιτικής λύσης», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας.

Άφησε βεβαίως ανοιχτό το εάν τελικά η Ελλάδα θα συμμετάσχει στη διαδικασία του Βερολίνου, η οποια υπενθυμίζεται ότι αποτελεί μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε από συγκεκριμένες χώρες μεταξύ των οποιων η Τουρκία, που φυσικά δεν έχει λόγο να επιτρέψει τη συμμετοχή της Ελλάδας.

Από το newsroom του Εconomico με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ

Περισσότερα νέα,ρεπορτάζ και αναλύσεις ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή