ΔΝΤ: Εκρηκτική ανάπτυξη στην Ελλάδα στο 5,4% το 2022. Εύσημα στην κυβέρνηση για την αντίδραση στην κρίση και το δημοσιονομικό πακέτο στήριξης

ΔΝΤ Ελλάδα

Εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για την ανταπόκρισή της στις έκτακτες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, απευθύνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα στο πλαίσιο της διαβούλευσης του άρθρου 4.

Το ΔΝΤ αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε εγκαίρως και αποτελεσματικά με το ξέσπασμα της κρίσης υιοθετώντας ένα δημοσιονομικό πακέτο το οποίο ήταν από τα μεγαλύτερα στην eυρωζώνη, με αποτέλεσμα να διαφυλαχθούν οι θέσεις εργασίας και να περιοριστούν οι χρεοκοπίες των επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπει ότι το ΑΕΠ φέτος θα αυξηθεί κατά 3,3% και κατά 5,4% το 2022. Το ΔΝΤ διαπιστώνει ακόμη μικρή πρόοδο στην αποκατάσταση της «υγείας του τραπεζικού συστήματος» προτρέποντας την Κυβέρνηση να εξετάσει συμπληρωματικά μέσα για τη μείωση των κόκκινων δανείων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το υψηλό ποσοστό των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων. Προειδοποιεί ακόμη ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων επανέρχεται σταδιακά στα προ της κρίσης επίπεδα.

Το Ταμείο Ανάκαμψης οδηγεί σε ενάρετο κύκλο

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η χώρα με τη βοήθεια των πόρων που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης να εισέλθει σε έναν ενάρετο κύκλο. Η μεγέθυνση της οικονομίας, σε συνδυασμό με την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης και τη μείωση της φορολογίας θα συνέβαλαν μαζί με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε investment grade θα συνέβαλαν μεταξύ άλλων στην περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων και τη βελτίωση της βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους.

Σταδιακή επιστροφή σε πλεονάσματα

Ειδικότερα όσον αφορά στο Δημόσιο Χρέος το ΔΝΤ δεν διαβλέπει κινδύνους στην ομαλή εξυπηρέτηση του. Εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος έχει ήδη φτάσει σε «ταβάνι» το 2021 και θα αρχίσει εφεξής η αποκλιμάκωσή του. Μεσοπρόθεσμα το ΔΝΤ θεωρεί ότι παραμένει βιώσιμο χάρη στα αρνητικά επιτόκια, τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και τη σταδιακή επαναφορά του προϋπολογισμού σε πρωτογενή πλεονάσματα.

Όσον αφορά στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του Χρέους το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η μεγάλη αβεβαιότητα που επικρατεί καθιστά αδύνατη την εξαγωγή ασφαλούς συμπεράσματος. Παρά ταύτα διαπιστώνει ότι και στο μέτωπο αυτό η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά καθώς οι αβεβαιότητες που απορρέουν από την ικανότητα της χώρας να διατηρήσει επί μακρόν τα πρωτογενή πλεονάσματα και τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, έχουν αντισταθμιστεί σε ένα βαθμό από τη μεγάλη αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού το Δημόσιο χάρη στην υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων.

Να μην υπάρξει σπουδή στην απόσυρση των μέτρων στήριξης

Στο δημοσιονομικό μέτωπο το ΔΝΤ προτρέπει την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τους όποιους διαθέσιμους πόρους προκειμένου στηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξη και να μην επισπεύσει την απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό καλωσορίζει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις καθώς τη μείωση της προκαταβολής φόρου.

Παράλληλα υποστηρίζει ότι θα πρέπει να βελτιωθεί το «μίγμα των δημόσιων δαπανών» δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση σε στοχευμένες παροχές αντί οριζόντιων ρυθμίσεων. Για φέτος το ΔΝΤ εκτιμά ότι το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα του προϋπολογισμού θα προχωρήσει στο 1% του ΑΕΠ από 7,2% το 2021.

Συμπληρωματικά μέτρα για τα “κόκκινα δάνεια”

Για τις εξελίξεις στο τραπεζικό τομέα το ΔΝΤ καλωσορίζει την επέκταση του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής 2 για την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων. Ενθαρρύνει ωστόσο την κυβέρνηση να εξετάσει συμπληρωματικά μέτρα, όπως την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία κακής τράπεζας (asset management company).

Και τούτο διότι όπως υποστηρίζει στην περίπτωση που εμφανιστούν διαχειριστικές δυσκολίες, οι οποίες συνδέονται κατά κύριο λόγο με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, το υψηλό ποσοστό αναβαλλόμενης φορολογίας στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, θα κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Καμία δημοσίευση για προβολή