ΔΝΤ: Η Ελλάδα θα μηδενίσει το πρωτογενές έλλειμμα το 2021 – Επιφυλάξεις για την μείωση των δαπανών

ΔΝΤ Ελλάδα

Παρά την βαθιά εφετινή ύφεση και την πρόβλεψη για μερική μόνον ανάκαμψη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα αργήσει να επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς «βλέπει» αισθητή μείωση των δημοσίων δαπανών τα επόμενα χρόνια.

Για το δημόσιο χρέος, το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα εκτιναχθεί πάνω από το 205% του ΑΕΠ φέτος για να μειωθεί κοντά στο 200% το 2021 και να συνεχίσει να υποχωρεί έως και το 165,9% του ΑΕΠ το 2025.

Στο 6% το πρωτογενές έλλειμμα φέτος

Στην φθινοπωρινή του έκθεση για τις δημοσιονομικές συνθήκες στον πλανήτη (Fiscal Monitor) το Ταμείο υπολογίζει ότι η χώρα θα εμφανίσει πρωτογενές έλλειμμα 6% του ΑΕΠ φέτος, το οποίο όμως θα μηδενίσει το 2021.

Εν συνεχεία, αναμένει ότι θα επιτυγχάνονται πρωτογενή πλεονάσματα (αν και χαμηλότερα του στόχου για 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει η ενισχυμένη εποπτεία): υπολογίζει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,4% το 2022, 1,9% του ΑΕΠ το 2023, 1,7% του ΑΕΠ το 2024 και 1,5% του ΑΕΠ το 2025.

Όσον αφορά στο δημοσιονομικό έλλειμμα εκτιμάται ότι θα κορυφωθεί φέτος στο 9% του ΑΕΠ για να περιοριστεί δραστικά στο 3% την επόμενη χρονιά και κυμανθεί στα επίπεδα του 1% με 1,5% του ΑΕΠ από το 2022 έως το 2025.

Επιφυλάξεις για την άρση των μέτρων στήριξης

Το Ταμείο, πάντως, στην έκθεσή του που είχε δημοσιευθεί στις 2 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας είχε παροτρύνει την κυβέρνηση να αποφύγει την απότομη δημοσιονομική προσαρμογή το 2021 και να αξιοποιήσει την δημοσιονομική ευελιξία στοχεύοντας σε πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ.

Το μήνυμα του ΔΝΤ είναι το ίδιο για όλες τις κυβερνήσεις παγκοσμίως, τις οποίες καλεί να μην βιαστούν να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν για να συγκρατηθεί η ύφεση της πανδημίας.

Ο Vitor Gaspar, μάλιστα, διευθυντής του Τμήματος Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ κάλεσε τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν μέτρα τα οποία θα βελτιώνουν τη φορολογική συμμόρφωση καθώς και να εξετάσουν την επιβολή υψηλότερων φόρων στους πιο πλούσιους και τις υψηλά κερδοφόρες επιχειρήσεις, μετά τον έλεγχο της πανδημίας για τη σταδιακή επαναφορά σε δημοσιονομική ισορροπία.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή