ΔΝΤ: Παραμένει ισχυρή, στο 3,5%, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, το 2022

υπάρχει αισθητή πρόοδος στην ελληνική οικονομία, αλλά και χώρος για πολύ περισσότερη.

Παραμένει ισχυρή – στο 3,5% – η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, το 2022, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελευταία αξιολόγηση του, που έδωσε αργά χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδος) στη δημοσιότητα. Και αυτό, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στις ευρωπαϊκές οικονομίες ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οι υψηλές τιμές ενέργειας αναμένεται να ανεβάσουν τον μέσο πληθωρισμό στο 6,1% το 2022, αναφέρει το Ταμείο, αλλά επισημαίνει ότι το 2023 θα πέσει 1,2%. Η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2023, φτάνοντας στο 2,6%.

Σε πτωτική τροχιά το δημόσιο χρέος

Για το δημόσιο χρέος το Ταμείο σημειώνει ότι βρίσκεται σε πτωτική τροχιά και οι κίνδυνοι αναχρηματοδότησης φαίνονται διαχειρίσιμοι μεσοπρόθεσμα.

Προειδοποιεί πάντως ότι σημαντικοί καθοδικοί κίνδυνοι συνεχίζουν να θολώνουν τις προοπτικές, ειδικά από την περαιτέρω όξυνση του πολέμου στην Ουκρανία και τις ακόμα μεγάλες αβεβαιότητες που συνδέονται με την πανδημία.

Ειδικότερα, το Ταμείο σημειώνει στην ανάλυση του ότι η ελληνική οικονομία ανέκαμψε σθεναρά από τη σοβαρή ύφεση που προκλήθηκε από τον COVID-19, με την παραγωγή να επιστρέφει στο προπανδημικό επίπεδο το 2021. Η ισχυρή δημοσιονομική απάντηση, η διευκολυντική νομισματική πολιτική και οι πολιτικές προληπτικής εποπτείας και η σημαντική στήριξη της Ε.Ε. ήταν το κλειδί για την προώθηση της ανάκαμψης.

Οι μεταρρυθμίσεις σημείωσαν πρόοδο 

Παρά το δύσκολο περιβάλλον, οι μεταρρυθμίσεις σημείωσαν πρόοδο σε διάφορους τομείς, όπως η ψηφιοποίηση, η ιδιωτικοποίηση, η βελτίωση του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής και η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών. Η Ελλάδα ολοκλήρωσε την πρόωρη καταβολή της εκκρεμούς πίστωσης του ΔΝΤ τον Απρίλιο, η οποία τερματίζει την αξιολόγηση μετά τη χρηματοδότηση.

Τα στελέχη του Ταμείου τονίζουν παράλληλα την ανάγκη να συνεχιστούν οι συνετές πολιτικές και η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και να προωθηθεί η χωρίς αποκλεισμούς και πιο πράσινη ανάπτυξη.

Συμφώνησαν ταυτόχρονα ότι η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει διευκολυντική αλλά καλά στοχευμένη το 2022, προτού επιστρέψει σε μια σταδιακή και φιλική προς την ανάπτυξη εξυγίανση, με διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα στη συνέχεια. Σε αυτό το πλαίσιο, συνέστησαν να αντικατασταθούν οι γενικές επιδοτήσεις για τις υψηλές τιμές ενέργειας με στοχευμένη στήριξη για τις ευάλωτες ομάδες.

Καμία δημοσίευση για προβολή