Δώδεκα χρόνια έκανε το Εφετείο να αποφασίσει για το δομημένο ομόλογο των τριών ταμείων

Δώδεκα χρόνια μετά και ύστερα από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων έριξε αυλαία στην υπόθεση του δομημένου ομολόγου ύψους 280.000.000 ευρώ που είχαν αγοράσει τρία ταμεία.

Σε αθωωτική κρίση για την υπόθεση του δομημένου ομολόγου των 280 εκατομμυρίων ευρώ κατέληξε με απόφασή του το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας (β΄ βαθμός) όσον αφορά τους κατηγορούμενους πρώην προέδρους ασφαλιστικών ταμείων και τραπεζικά στελέχη που είχαν βρεθεί αντιμέτωποι με κατηγορίες όπως απάτη, απιστία και εγκληματική οργάνωση. Η ακροαματική διαδικασία για τη συγκεκριμένη υπόθεση ήταν μαραθώνια και η ετυμηγορία του δικαστηρίου ήρθε έπειτα από 16 μήνες από την έναρξη της δίκης.

Ένοχοι κρίθηκαν δύο κατηγορούμενοι

Αντίθετα, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο με την απόφαση που εξέδωσε καταδίκασε δυο εκ των κατηγορούμενων για έκδοση εικονικών τιμολογίων της εταιρείας και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η καταδίκη αφορά στους εκπροσώπους της χρηματιστηριακής εταιρείας «Ακρόπολις». Πρόκειται τους Γιώργο Αποστολίδη και Θεόδωρο Πρινιωτάκη. Ο πρώτος κρίθηκε ένοχος για έκδοση εικονικών τιμολογίων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος και του επιβλήθηκε κάθειρξη 8 ετών, χωρίς αναστολή με αποτέλεσμα να οδηγείται στη φυλακή. Ο δεύτερος κρίθηκε ένοχος για έκδοση εικονικών τιμολογίων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σε βαθμό πλημμελήματος και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών, εξαγοράσιμη προς 8 ευρώ η μέρα.

Οι κατηγορούμενοι που κρίθηκαν αθώοι από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων είναι: Ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ Αγάπιος Σημαιοφορίδης, η διευθύντρια του ταμείου Παναγιώτα Καραδήμα, οι πρώην υπεύθυνοι του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ) Παναγιώτης Δεμέστιχας και Γερ. Κονιδάρης, ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΠΟΚΑ Κωνσταντίνος Χρηστίδης, ο υπεύθυνος της ΝΑΜ Γιώργος Παπαμαρκάκης, τα στελέχη της JP Morgan Χ. Αδαμόπουλος και Αβραάμ Σαββίδης, το στέλεχος της Hyppovereinsbank Ν. Μπούγος.

Κέρδη και ζημίες για τα ταμεία και το δημόσιο

Ως προς το αν ζημιώθηκαν τα ασφαλιστικά Ταμεία ή το Δημόσιο από τα δομημένα ομόλογα, εκείνο που αναδείχθηκε στη δίκη είναι το γεγονός ότι τα Ταμεία θα μπορούσαν να είχαν κερδίσει από τη συναλλαγή αυτή 110 εκατ. ευρώ και να ανακτήσουν τα κεφάλαιά τους εξ ολοκλήρου εάν τα διακρατούσαν, αφού τα ομόλογα αυτά δεν υπάγονταν στο PSI και δεν «κουρεύτηκαν» το 2012.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή