Γιατί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε «δωράκι» αντί για δώρο στην Άγκυρα: Μίνι αναβάθμιση παλαιών αντί για πώληση νέων “F 16”

Γιατί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε «δωράκι» στην Άγκυρα

Αν και το ζήτημα της προμήθειας στην Τουρκία νέων F-16 παραμένει… κατεψυγμένο στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον φαίνεται ότι αποφάσισε να κάνει ένα «δωράκι» στην Άγκυρα.

Συγκεκριμένα, το αμερικανικό ΥΠΕΞ φαίνεται ότι μην μπορώντας να πείσει το Κογκρέσο να ικανοποιήσει το βασικό αίτημα της Τουρκίας για αγορά νέων και αναβάθμιση υφιστάμενων F-16  προωθεί  την πώληση μια μίνι αναβάθμισης κάποιων συστημάτων που αφορούν σε παλιότερες εκδόσεις των F-16 τα οποία διαθέτει η τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είναι έτοιμη να προχωρήσει στην πώληση ενός μικρού «πακέτου εκσυγχρονισμού» για τα συγκεκριμένα μαχητικά αεροσκάφη, γιατί όπως σημειώνει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

  • “Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών συμβάλλοντας στη βελτίωση της διαλειτουργικότητας της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ και στη διασφάλιση της ασφάλειας της πτήσης για τα υπάρχοντα αεροσκάφη F-16 της Τουρκίας”

Περιορισμένη αναβάθμιση

Το πρακτορείο αναφέρει ότι οι επικεφαλής των αρμόδιων Επιτροπών του Κογκρέσου έχουν ήδη δώσει ανεπισήμως την έγκρισή τους για την πώληση αυτή, επικαλούμενο πηγές που έχουν γνώση του θέματος, ενώ, την ίδια στιγμή, στην επίσημη ειδοποίηση του Κογκρέσου για την έγκριση της πώλησης εξαρτημάτων στην Τουρκία προχώρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η ειδοποίηση που στάλθηκε στο Κογκρέσο αφορά ραντάρ και αναβαθμίσεις λογισμικού των ηλεκτρονικών συστημάτων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Πτήσεων (OFP) με την ικανότητα Automatic Ground Collision Avoidance System (AGCAS).

Πάντως, η συγκεκριμένη ειδοποίηση αφορά προγενέστερο αίτημα αγοράς αμυντικού εξοπλισμού (αξίας 259 εκατ. δολαρίων), το οποίο δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το βασικό αίτημα της αγοράς κιτ εκσυγχρονισμού σε έκδοση Viper παλιών F-16 και της αγοράς νέων μαχητικών (αξίας 20 δισ. δολαρίων). Σχετικά με το δεύτερο αίτημα, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επιλέξει να μην στείλει την επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο, καθώς συνεχίζει να λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τις έντονες ενστάσεις που έχουν διατυπώσει κορυφαίοι Αμερικανοί νομοθέτες.

Η σημασία της αγοραπωλησίας

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Με δεδομένο ότι το Κογκρέσο συνεχίζει να στέλνει το μήνυμα ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να λάβει νέα F-16, ούτε κιτ αναβάθμισης παλιότερων μαχητικών σε έκδοση Viper, με το αιτιολογικό ότι παραβιάζει τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, προκαλεί γενικότερη αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και αρνείται να πει το «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα έπρεπε να βρει έναν τρόπο για να κρατήσει «ζεστή» την Τουρκία.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι η έγκριση του συγκεκριμένου εξοπλιστικού προγράμματος «χρυσώνει το χάπι» σε κάποιο βαθμό για την κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία όλο διαπραγματεύεται για τα νεά F-16 και όλο συναντά εμπόδια πολιτικού -κυρίως- τύπου, αλλά και ενισχύει τη θέση της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι η ίδια θέλει να ενισχυθεί η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας, αλλά δεν μπορεί να παρακάμψει το Κογκρέσο και τις αντιρρήσεις που εκφράζονται εκεί.

Σημειώνεται πάντως ότι, σύμφωνα με πληροφορίες,  η ελληνική κυβέρνηση είχε ενημερωθεί για την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης. Τονίστηκε μάλιστα ότι δεν πρέπει η ενέργεια αυτή να ιδωθεί ως ενθάρρυνση της Τουρκίας για τις αναθεωρητικές θέσεις της σε ότι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή