Δωρεάν rapid tests για όλους τους πολίτες και πέντε μέτρα “αποσυμπίεσης” του lockdown: Παράταση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα

κορονοϊός κρούσματα

Με πέντε ήπιες, πρώτες παρεμβάσεις αποσυμπίεσης ξεκινά η νέα στρατηγική της κυβέρνησης για την διαχείριση της πανδημίας – στρατηγική, η οποία βασίζεται στα λεγόμενα “έξυπνα μέτρα” αλλά και στα μαζικά, πλέον, δωρεάν τεστ για όλον τον πληθυσμό.

  • Από το τέλος του μήνα, όλοι οι πολίτες με την απλή επίδειξη του ΑΜΚΑ τους θα δικαιούνται ένα δωρεάν rapid test την εβδομάδα – δηλαδή, τέσσερα τεστ τον μήνα – τα οποία θα βρίσκουν σα φαρμακεία της γειτονιάς τους.

Πρόκειται για νέου τύπου τεστ, τα οποία κάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται μέσω των φαρμακείων, χωρίς συνταγογράφηση, αλλά θα μπορεί να διενεργεί μόνος του. Το μέτρο ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος επισημαίνοντας πως η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που το εφαρμόζει.

Με την εφαρμογή του, όπως είπε, από 300.000 τεστ την εβδομάδα πάμε δυνητικά στα 10.000.000 τεστ την εβδομάδα.

Τα πέντε μέτρα “αποσυμπίεσης”

Παράλληλα, με βάση την εισήγηση της επιτροπής επιδημιολόγων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πέντε βήματα άμεσης αποσυμπίεσης:

  • Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει για όλη την εβδομάδα 21:00 – 5:00 (σε ισχύ από αύριο), δηλαδή δεν θα υπάρχει πια απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 19.00 τα Σαββατοκύριακα.
  • Απο τη Δευτέρα ανοίγουν τα κομμωτήρια με ραντεβού
  • Από αύριο, Σάββατο, ανοίγουν οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι και πάρκα με χρήση μάσκας και sms στο «6», χωρίς χρήση οχήματος (μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατα)
  • Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες: Ένας πιστός ανά 25 τ.μ. και όριο τους 20 πιστούς, με υποχρεωτικό testing για ιερείς και ψάλτες (Kυριακή Oρθοδοξίας, B’ Χαιρετισμοί και Ευαγγελισμός της Θεοτόκου).
  • Επιτρέπεται το ψάρεμα για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με αποστολή sms στο «6» (σε ισχύ από αύριο)

Ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, παρουσίασε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Όπως είπε είναι αναγκαίο να δούμε τι έχουμε καταφέρει συλλογικά από την έναρξη της «μάχης» κατά του ιού και κάλεσε να απέχουμε από νέους διχασμούς.

«Οι αντοχές και τα κουράγια όλων λιγοστεύουν, η κόπωση όλων μπορεί να θολώνει κάπως την κρίση μας. Να πάρουμε δύναμη από αυτά που έχουμε καταφέρει. Εχουμε πάει καλύτερα από πολλές χώρες στον κόσμο και είμαστε η 26η χώρα στην ΕΕ σε κρούσματα», δήλωσε.

Παπαευαγγέλου: Στο 6% ο δείκτης θετικότητας

Κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο.

Ο δείκτης θετικότητας κατέγραψε αύξηση στο 6%, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται αυξάνονται συνεχώς. Σύμφωνα με την ίδια «4.600 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της επικράτειας, οι 2.500 εξ αυτών στην Αττική».

Αναφερόμενη στο γιατί στην Αττική δεν αποδίδουν τα μέτρα η καθηγήτρια επεσήμανε πως τα μέτρα είναι αποτελεσματικά, ωστόσο η διασπορά του ιού είναι πολύ μεγάλη και έχουν επικρατήσει τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού.

«Τα μέτρα είναι αποτελεσματικά και μειώνουν τη διασπορά του ιού. Είναι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή με πέντε εκατομμύρια πληθυσμό και ως εκ τούτου υπάρχει αυξημένη κινητικότητα και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ελεγχθεί η πανδημία», συμπλήρωσε.

«Εάν σταματούσαμε με ένα μαγικό τρόπο τη διάδοση του ιού, η πίεση στα νοσοκομεία θα συνέχιζε να πιέζεται για 2- 4 εβδομάδες», σημείωσε.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες για την τήρηση των μέτρων με προσοχή. «Για αυτή την εβδομάδα ας μην επιτρέψουμε στον ιό να μας ξεγελάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε «με αυτή τη μεγάλη διασπορά δεν μπορούμε να μιλήσουμε εύκολα για άνοιγμα δραστηριότητων, ωστόσο μία “χρυσή τομή” θα μας δώσει ανάσα».

Μαγιορκίνης: Πάνω από το 1 ο δείκτης μεταδοτικότητας

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρθηκε στην έξαρση της πανδημίας στην Ευρώπη, σημειώνοντας πως σε Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία παρατηρείται επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου, σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι εμβολιασμοί προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.

«To Rt σε όλη την ελληνική επικράτεια παραμένει πάνω από 1», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή