Ως εκ τούτου η Ελλάδα έλαβε ένα «πρόωρο χριστουγεννιάτικο δώρο» από τη Μεγάλη Βρετανία: Το περιοδικό «The Economist» ψήφισε την Ελλάδα ως την οικονομία με τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των 34 χωρών του ΟΟΣΑ, τα τελευταία τρία χρόνια, περίοδο κατά την οποία ανέκυψαν η πανδημία του κορωνοϊού και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Economist Intelligence Unit (EIU) του Economist, η Ελλάδα «σκαρφάλωσε» 16 θέσεις στη σχετική κατάταξη, από το τέταρτο τρίμηνο του 2019 έως το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Τα κριτήρια ήταν η οικονομική ανάπτυξη, ο πληθωρισμός, το εθνικό χρέος και οι τιμές των μετοχών.

«Η χώρα συνέχισε την αποπληρωμή των χρεών της, και όχι μόνο γνώρισε μια ακμάζουσα τουριστική περίοδο, αλλά και μια έκρηξη στις εξαγωγές και τις άμεσες ξένες επενδύσεις για μεγάλο μέρος του έτους», αναφέρει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης.Σε αυτό το πλαίσιο, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2023 είναι εντυπωσιακές καταλήγει η FAZ: Αν  και η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί σημαντικά,  σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (λόγω των δυσμενών οικονομικών στνθηκών στην Ετρώπη) η Ελλάδα  εξακολουθεί να είναι αισθητά πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

***

Ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών της Χρονιάς ο Χρήστος Σταϊκούρας. Ως διάκριση της Ελλάδας, που αντικατοπτρίζει την αναγνώριση και την επιδοκιμασία της διεθνούς κοινότητας για την πρόοδο και τις επιδόσεις της χώρας μας στο –κρίσιμο και πολλαπλώς δοκιμαζόμενο τα τελευταία χρόνια– πεδίο της οικονομίας, χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τη βράβευσή του ως υπουργός Οικονομικών της Χρονιάς 2023 για την Ευρώπη, από το περιοδικό «The Banker» του ομίλου των «Financial Times».

«Το βραβείο αυτό αποτελεί επιβράβευση των θυσιών του ελληνικού λαού, της προσαρμοστικότητας και της ανθεκτικότητας των επιχειρήσεων της χώρας, αλλά και της σκληρής προσπάθειας της κυβέρνησης», προσέθεσε, ενώ τόνισε: «Ως εκ τούτου, είναι ένα βραβείο που ανήκει σε όλους: κράτος, πολίτες και επιχειρήσεις».

***

Σε ύφεση το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας. Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επικεφαλής του ΔΝΤ, προειδοποίησε χθες ότι το 2023 θα είναι πιο δύσκολο από το 2022 για την παγκόσμια οικονομία. Και αυτό επειδή οι τρεις μεγάλες οικονομίες, ΗΠΑ, Ε.Ε. και Κίνα, επιβραδύνουν όλες μαζί, ταυτόχρονα”,.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή “Face the Nation” του CBS η Γκεοργκίεβα επεσήμανε ότι το ΔΝΤ περιμένει “το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας να είναι σε ύφεση”, ανέφερε, επισημαίνοντας ότι ακόμα και για τις χώρες που δεν θα βρίσκονται σε ύφεση “θα φαίνεται [πως η οικονομία] είναι σε ύφεση για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους”.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ, η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,7% το 2023 από 3,2% το 2022. Τον προηγούμενο Οκτώβριο το Ταμείο αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2023, αντανακλώντας τις καθοδικές πιέσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, από το ράλι του πληθωρισμού και τις αυξήσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών.

***

Μηνιαίο τέλος συναλλαγών στις τράπεζες. Στην καθιέρωση ενός μηναίου τέλους συναλλαγών για κάθε ενεργό πελάτη τους στοχεύουν οι συστημικές τράπεζες με στόχο να “κλειδώσουν” τα έσοδα από προμήθειες που χρεώνουν για τις υπηρεσίες που παρέχουν.

Το 2022 ήταν ένα έτος υψηλής κερδοφορίας για τις τράπεζες, με τα έσοδα από χρεώσεις και προμήθειες να εκτοξεύονται κατά 20,5% σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το πρώτο εξάμηνο. Στις προμήθειες αυτές περιλαμβάνονται οι πάγιες εντολές, τα διατραπεζικά εμβάσματα, η έκδοση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, η πληρωμή λογαριασμών κ.α (Βάσω Αγγελέτου, Capital.gr)

***

Κάτι καλό τρέχει με τα Γλυπτά. Το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα πλησιάζουν σε συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα στο πλαίσιο πολιτιστικής ανταλλαγής, υποστηρίζει το Bloomberg.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του διεθνούς Πρακτορείου (που δεν κατονομάζει τις πηγές του) η συμφωνία θα προβλέπει ένα ποσοστό των μαρμάρων να αποστέλλονται στην Αθήνα σταδιακά σε βάθος χρόνου.Σε αντάλλαγμα, άλλα αντικείμενα θα παραχωρηθούν στο μουσείο του Λονδίνου σε μορφή δανεισμού, ενώ η Βρετανία θα μπορούσε να πάρει και γύψινα αντίγραφα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Πηγές  του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που μίλησαν στο ΑΠΕ, όμως, ανέφεραν ότι «δεν ισχύει το δημοσίευμα του Bloomberg».

***