«Δώστε μου 12 μήνες και θα σας πείσω» – Ο Μητσοτάκης ζήτησε από τον Μακρόν τη μείωση των πλεονασμάτων στο τέλος του 2020

 

Την επιχείρηση «αλλαγή αφηγήματος» της χώρας στην Ευρώπη ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη θερμή συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι.

Όπως παρατηρούν κυβερνητικοί κύκλοι, ο κ. Μητσοτάκης «επιδιώκει ταυτόχρονα την προώθηση διεθνών συμμαχιών ώστε η χώρα να πορεύεται σε περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας και να αξιοποιήσει τις ευνοϊκές προοπτικές για την οικονομία». Στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός:

  • Συζήτησε τη μείωση των δυσβάσταχτων πλεονασμάτων που έχουν επιβληθεί και δεσμεύουν την Ελληνική οικονομία.
  • Απηύθυνε κάλεσμα στους Γάλλους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα και καταγράφονται ήδη στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, στο επιτόκιο-ρεκόρ που επιτεύχθηκε κατά την έκδοση του νέου 7ετούς τίτλου, στη θετική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου και στη σημαντική βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος.
  • Τόνισε ότι η Ελλάδα, ως η μόνη χώρα της περιοχής που είναι ταυτόχρονα μέλος του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, αποδεικνύεται πυλώνας σταθερότητας σε μια δύσκολη περιοχή
  • Επεσήμανε την παρουσία μεγάλων ενεργειακών εταιρειών στην Ανατολική Μεσόγειο και νότια της Κρήτης και τόνισε ότι η χώρα μας προσφέρει μεγάλες δυνατότητες επενδύσεων και συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα.

“Εμμανουέλ, θα σας αποδείξω πως ό,τι λέω το εννοώ”

Σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, με τα οποία έχει δεσμεύσει τη χώρα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης είπε στον κ. Μακρόν ότι «επιδίωξή της κυβέρνησής του είναι η μείωση του στόχου του 3,5% από το 2021», τονίζοντας του ότι «η Ελλάδα θα αποδείξει με τη μεταρρυθμιστική στρατηγική που θα ακολουθηθεί η νέα κυβέρνηση ότι είναι αξιόπιστη χώρα και γύρισε σελίδα».

Ο πρωθυπουργός είπε συγκεκριμένα στον Πρόεδρο της Γαλλίας ότι :

  • Η κυβέρνηση χρειάζεται 12 μήνες για να πείσει τους δανειστές της και τις διεθνείς αγορές ότι όσα λέει τα εννοεί. Και διαρτύπωσε την προσδοκία του ότι θα λάβει ως επιβράβευση τη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα. «Αυτό πρέπει να γίνει από το 2021 και το 2022» ήταν το σαφές αίτημά του.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Γάλλο Πρόεδρο για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, τον ενιαίο προϋπολογισμό, για τα εργαλεία τα οποία θα φέρουν ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη υπέρ των λαών της Ευρώπης.

  • Συζήτησαν για την κοινή επιδίωξη μιας Ευρώπης που φυλάσσει αποτελεσματικά τα σύνορά της και δείχνει αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, επιδεικνύοντας ουσιαστική αλληλεγγύη.

Κοινές δράσεις στον τομέα της Ασφάλειας στη Μεσόγειο

Ακόμη, συζήτησαν για την ιδέα σχετικά με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, για τη δημιουργία του οποίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει πως πρόθεσή του είναι να πρωτοστατήσει. Όπως επίσης και για κοινές δράσεις στους τομείς της άμυνας, του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής σε πρώτη αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα.

  • Ιδιαίτερα θερμή ήταν η στήριξη του Γάλλου Προέδρου στην Κυπριακή Δημοκρατία που αντιμετωπίζει τις τουρκικές προκλήσεις. Όπως, μάλιστα, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης σε άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων που τον συνοδεύουν, η Ευρώπη δεν πρόκειται να αφήσει απροστάτευτη την Κύπρο.

Είναι, σημαντική η δήλωση Μακρόν στο πλευρό του πρωθυπουργού στην οποία σημείωσε: «Εκφράζω την αλληλεγγύη μας και την επαγρύπνηση μας όσον αφορά τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Η ΕΕ και η Γαλλία δεν υπάρχει περίπτωση να δείξουν την οποιαδήποτε ‘αδυναμία’ στον τομέα αυτό».

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

 

 

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή