Δράμα και ενθουσιασμός, με ευρωπαϊκό στυλ…η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Από τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν αναμένεται τίποτα το ιδιαίτερο, εκτός από τον…παραδοσιακό ενθουσιασμό γύρω από το χρώμα της γραβάτας του Μάριο Ντράγκι.

Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης έδειξαν την τάση αύξησης των κεντρικών επιτοκίων στο τέλος του έτους. Οι εντάσεις στο παγκόσμιο εμπόριο έχουν ανέβει, κάτι που αναμένεται να συζητηθεί στο συμβούλιο, όπως και να σχολιαστεί από τον Ιταλό τραπεζίτη, αμέσως μετά. Η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, μετά και από την ανοδική αναθεώρηση των στατιστικών της και σε επίπεδο παραγωγής.

Ένας… από τους πολλούς προέδρους της ΕΕ έχει γράψει για να προτρέψει μια μακρά και ευέλικτη καθυστέρηση στην κουραστική διαδικασία διαζυγίου μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, θέλει οι Βρετανοί να κάνουν Ευρωεκλογές, για να στείλουν αντιπροσώπους, στην Ένωση, από όπου έχουν ζητήσει να αποχωρήσουν. Την ίδια ώρα, μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης δήλωσαν πως η Άνγκελα Μέρκελ εκτίμα ότι το Brexit θα αναβληθεί για μερικούς μήνες, ίσως και μέχρι τις αρχές του 2020.

Υπήρξε μια υπενθύμιση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να καθυστερήσει μονομερώς κατά δύο χρόνια τη διαδικασία του Brexit, με την ανάκληση και την εκ νέου υποβολή του άρθρου 50. Οι αγορές, που έχουν προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα, δεν φαίνονται να ταράζονται. Για τους επενδυτές, ο άμεσος κίνδυνος είναι οι εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Η Γαλλία, της οποίας η δραστήρια τυροκομική βιομηχανία μπορεί να απειληθεί από τους νέους αμερικανικούς φόρους κατανάλωσης, ανακοινώνει δεδομένα βιομηχανικής και μεταποιητικής παραγωγής, όπως και η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεδομένου ότι η Κίνα αντιπροσωπεύει σήμερα το 25% της παγκόσμιας παραγωγής, η παραδοσιακή μεταβλητότητα στις ασιατικές βιομηχανίες ενδέχεται να καταστεί πλέον εμφανής και στα υψηλότερα κλιμάκια της παραγωγικής αλυσίδας.

Ο πληθωρισμός των τιμών παραγωγού στην Ιαπωνία ήταν οριακά υψηλότερος από τον αναμενόμενο, ενώ αναμένονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμός στις ΗΠΑ. Η Fed προτιμά τον αποπληθωρισμό των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, που είναι ένα μέτρο που βασίζεται περισσότερο στην κίνηση της αγοράς . Ειρωνικά, οι αγορές,φαίνεται να προτιμούν τον δείκτη τιμών καταναλωτή (Consumer Price Index – CPI), ο οποίος βασίζεται λιγότερο στις κινήσεις της αγοράς και περισσότερο στις τιμολογιακές πολιτικές.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή