Με διαφορετικές ατζέντες το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 13 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη.

Δρομολογείται τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν με ... διαφορετικές ατζέντες

Στις 13 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, θα διεξαχθεί στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και δρομολογείται – ενδεχομένως και με τις ευλογίες υψηλών παραγόντων της Ατλαντικής Συμμαχίας, που επιθυμεί, την περίοδο αυτή  ηρεμία στη Νοτιοανατολική της πτέρυγα – παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν έχει εγκαταλείψει την επιθετική ρητορική της. Παρατηρητές εκτιμούν ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει διαφορετική αντίληψη της σκοπιμότητας αυτής της συνάντησης, με τον κ. Ερντογάν να θέλει να τη μετατρέψει σε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, θέτοντας την αναθεωρητική του ατζέντα.

Οι εκτιμήσεις της Αθήνας 

Η Αθήνα εκτιμά ότι η στιγμή είναι κατάλληλη για μία συνάντηση κορυφής, καθώς οι δραματικές εξελίξεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δημιουργούν νέα δεδομένα για όλους, περιλαμβανομένου του Τούρκου προέδρου, ο οποίος προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις υποχρεώσεις του ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και ως χώρα που επιδιώκει σταθερά πιο στενή σχέση με την Ε.Ε και την επιδίωξή του να μην διαταράξει τη σχέση του με τον Ρώσο πρόεδρο.

Η Τουρκία θα αναθεωρήσει την ρητορική των τελευταίων μηνών 

Το γιατί είναι κατάλληλη η περίοδος, το είχε αναλύσει πρόσφατα ο πρωθυπουργός, κατά τη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό “Alpha”. “Ο αναθεωρητισμός, η προβολή αυτοκρατορικών φιλοδοξιών δεν είναι σήμερα μία εξαιρετικά δημοφιλής πολιτική. Και η ταύτιση οποιουδήποτε με τις πρακτικές του Προέδρου Πούτιν τον κατατάσσει σε μια συνομοταξία ηγετών που δεν τον καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλή.

Και για αυτό και πιστεύω ότι η Τουρκία θα αναθεωρήσει τη ρητορική που είδαμε τους τελευταίους μήνες απέναντι στην πατρίδα μας” είχε πει χαρακτηριστικά ο κ Μητσοτάκης, καλώντας την Άγκυρα να σταματήσει τη ρητορική για αποστρατικοποίηση των νησιών και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους.

Αυτή είναι και η κυρίαρχη εκτίμηση της Αθήνας, 12 μέρες μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία. Οτι δηλαδή, είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών, που αποτελούν μέλη του ΝΑΤΟ και γειτονεύουν, να διατηρήσουν ανοικτό τον δίαυλο επικοινωνίας ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές.

Οι γνωστές “τορπίλες” δια στόματος Τσελίκ 

Βεβαίως, κατά πάγια τακτική της Άγκυρας, πριν ακόμα οριστικοποιηθεί επισήμως η συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν, έσπευσε να δυναμιτίσει το κλίμα, δια του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος επιπρόσθετα, έθεσε και την ατζέντα από την πλευρά της Τουρκίας.

«O φάκελος της Ελλάδας έχει βάθος. Υπάρχουν πολλά ζητήματα, από τις τουρκικές έρευνες φυσικού αερίου μέχρι το θέμα του Αιγαίου και της Μεσογείου. Υπάρχουν πολλά θέματα που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την Ελλάδα. Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε πως η Ελλάδα μετατρέπει τα ζητήματα που μπορούμε να λύσουμε μεταξύ μας, σε ζητήματα Τουρκίας – Eυρωπαϊκής Ένωσης.

H Eλλάδα πρέπει να καταλάβει πως εμείς είμαστε οι γείτονές της, μαζί ζούμε. Εμείς μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας. Η ευαισθησία της Τουρκίας στη Γαλαζια Πατρίδα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και δεν μπορεί να ασκηθεί κριτική σε αυτή. Ο φάκελος περιλαμβάνει από το θέμα της υφαλοκρηπίδας μέχρι και τη στρατικοποίηση των νησιών εκ μέρους της Ελλάδας και φυσικά όλα αυτά θα συζητηθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσελίκ.

Επαναλαμβάνει τους βερμπαλισμούς περί γαλάζιας  πατρίδας 

Πρόσθεσε επίσης πως «σε αυτό το σημείο θα πρέπει να προκύψει μια προσέγγιση από την Ελλάδα, η οποία θα είναι σύμφωνη με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας. Μια προσέγγιση που θα απέχει πολύ από το να αμφισβητεί τα “δικαιώματα της Γαλάζιας Πατρίδας”.

Φυσικά, υπάρχει το θέμα της “Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου” που περιλαμβάνει θέματα από το άνοιγμα των Βαρωσίων μέχρι την αρνητική εκστρατεία της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής πλευράς. Η “ΤΔΒΚ” είναι ένα κυρίαρχο κράτος. Αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό. Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις, αυτό πρέπει να αποτυπώνεται με την επίδειξη σεβασμού, δηλαδή στη βάση μιας λύσης δύο κρατών-δύο κοινοτήτων”.

«Όπως ανέφερα, πρόκειται για εκτεταμένο φάκελο. Υπάρχουν μηχανισμοί που λειτουργούν, αλλά είναι ξεκάθαρα τα θέματα που διαφωνούμε. Δεν χρειάζεται να το κρύψουμε από κανέναν. Επομένως, αυτή η συνάντηση θα είναι μια συνάντηση στην οποία όλα αυτά θα συζητηθούν εκτενώς. Ο αξιότιμος Πρόεδρός μας, στέλνει ισχυρά μηνύματα εδώ και πολύ καιρό. Θα μοιραστούμε με τον Έλληνα πρωθυπουργό για ακόμη μια φορά τις πολιτικές μας αναφορικά με αυτό το θέμα», υπογράμμισε ο Ομέρ Τσελίκ.

Απόλυτα προετοιμασμένη η Αθήνα 

Η Αθήνα είναι προετοιμασμένη ότι η Άγκυρα, σε περίπτωση συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, κατά την πάγια πρακτική της, θα θέσει όλη τη βεντάλια των παράλογων και παράνομων απαιτήσεων της, όμως η κυβέρνηση σταθερά επιμένει στη θέση της: “οι μόνες διαφορές προς συζήτηση με την Τουρκία είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της Α.Ο.Ζ.”. Θέματα που αποτελούν, από την πλευρά της Αθήνας, και το αντικείμενο των διερευνητικών επαφών των δύο χωρών.

Την είδηση ότι προετοιμάζεται συνάντηση σε υψηλό επίπεδο τα Τουρκικά Μ.Μ.Ε. χθες το πρωί. Προανήγγειλαν  μάλιστα γεύμα που θα παραθέσει ο Τούρκος Πρόεδρος στον Έλληνα Πρωθυπουργό στο Προεδρικό μέγαρο της Πόλης, το μεσημέρι της ερχόμενης Κυριακής, 13 Μαρτίου, οπότε ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παρακολουθήσει τη θεία λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Φανάρι μετά από πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. “

Αν τελικώς πραγματοποιηθεί, θα είναι η τέταρτη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή