Δυναμική ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας σε όλο τον πλανήτη το 2017

Η αναβάθμιση της οικονομίας στην Ελλάδα, οι υποκλοπές και οι καλές ειδήσεις που περνούν απαρατήρητες

Δυναμική ανάπτυξη σημειώθηκε στην παγκόσμια αγορά αιολικής ενέργειας το 2017. Προστέθηκαν 52 γιγαβάτ με νέες εγκαταστάσεις ανά τον πλανήτη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC).

Δυναμική ανάπτυξη

Τη μεγαλύτερη συμβολή είχε για ακόμη μία χρονιά η Κίνα, η οποία πραγματοποιεί μεγάλες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε μία προσπάθεια να περιορίσει τα επικίνδυνα ψηλά επίπεδα ρύπανσης σε αρκετές πόλεις και περιφέρειές της. Τα κινεζικά project αιολικής ενέργειας πρόσθεσαν ισχύ 19,7 γιγαβάτ.

Ακολουθεί η Ευρώπη

Ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο, αυξάνοντας την ισχύ κατά 15,6 γιγαβάτ, ενώ στην τρίτη θέση μένουν οι ΗΠΑ, όπου πέρυσι η εγκατεστημένη ισχύς αυξήθηκε κατά μόλις 7 γιγαβάτ. Είναι σαφές ότι η πράσινη ενέργεια δεν είναι στις προτεραιότητες της αμερικανικής κυβέρνησης Τραμπ, που αντιθέτως θέλει να στηρίξει την παραγωγή ορυκτών καυσίμων.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα πρωτεία έχει η Γερμανία, που αύξησε την εγκατεστημένη ισχύ της κατά 6,5 γιγαβάτ πέρυσι. Στη δεύτερη θέση η Ισπανία που πέρυσι πρόσθεσε μόλις 95 μεγαβάτ, αλλά τα προηγούμενα χρόνια είχε κάνει άλματα στον τομέα αυτό. Ακολουθούν Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία.

Που βρίσκεται η Ελλάδα

H Ελλάδα, αν και προνομιούχος «αιολική» χώρα, παρουσιάζει συνολική αιολική ισχύ 2,4 γιγαβάτ (στοιχεία του 2016)

Μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» ο κ. Γιώργος Περιστέρης ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει τεχνολογία αιχμής ώστε να συμμετάσχει στη βιομηχανική πλευρά της επανάστασης της καθαρής ενέργειας. «Έχει όμως το δυναμικό των νησιών και ιδιαίτερα ανταγωνιστικές εταιρείες σε θέματα κατασκευής υποδομών», είπε, προσθέτοντας: «Έχουμε τον πραγματικό θησαυρό που μας περιμένει να τον ανακαλύψουμε.

Η «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» ξεπερνά τα 10.000 MW σε δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο νησιωτικό χώρο του Αιγαίου, χερσαίο και υπεράκτιο.

Με πληροφορίες από τη naftemporiki.gr, το insider.gr  και το CNBC

Καμία δημοσίευση για προβολή