Δυναμώνουν οι φωνές που ζητούν επιστροφή του Σωτήρη Τσιόδρα στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης της υγεινομικής κρίσης – Tα νέα μέτρα προστασίας για τον κορoναϊό

Η αύξηση των κρουσμάτων, η επιστροφή σε σκληρά μέτρα που δύσκολα εφαρμόζονται σε συνθήκες ζέστης και διακοπών, ο ορατός κίνδυνος για ένα βαρύ δεύτερο κύμα πανδημίας που θα δυσκολέψει την επιστροφή στην κανονικότητα το φθινόπωρο, έχουν κάνει πολύ αισθητή την απουσία του Σωτήρη Τσιόδρα από το προσκήνιο.

Αγαπήθηκε, θαυμάστηκε, αναγνωρίστηκε από όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου και των κοινωνικών δυνάμεων και αποσύρθηκε ενώ, όπως αποδείχτηκε, δεν είχαμε ξεμπερδέψει με την απειλή της πανδημίας. Τώρα όλο και περισσότεροι σκέφτονται ότι πρέπει να επιστρέψει στην πρώτη γραμμή της διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Το σκέφτονται πολιτικοί, επιστήμονες, πολίτες κάθε οικονομικής τάξης σε κάθε γωνιά της χώρας. Και αυτό αποτυπώθηκε στον κυριακάτικο τύπο.

Γιατί έφυγε από το προσκήνιο ο Σωτήρης Τσιόδρας;

Γιατί έφυγε από το προσκήνιο ο Σωτήρης Τσιόδρας; Η απάντηση που έδωσε η “Καθημερινή” στη στήλη του Σταύρου Παπαντωντίου «Θεωρείο» δεν ήταν ιδιαίτερα ευοίωνη.

  • «Όποιος παρακολουθεί σταθερά τη στήλη θα θυμάται πως εντός της εβδομάδας ασκήσαμε έντονη κριτική για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η κυβέρνηση την επιτυχία που είχε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, με αποτέλεσμα σήμερα, σχεδόν τρεις μήνες μετά να είμαστε μπροστά σε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις και επαναφορά μέτρων που θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει.

Η κριτική δεν άρεσε καθώς χαρακτηρίστηκε σκληρή έως άδικη. Την ίδια άποψη, ωστόσο, περί λάθος χειρισμών της κυβέρνησης μετά την άρση του lockdown έχει και ο καθ’ ύλην αρμόδιος Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος όπως έχετε αντιληφθεί, έχει εξαφανιστεί από το προσκήνιο. Ο λόγος είναι ακριβώς αυτός: οι αρκετές διαφωνίες με τη διαχείρισης της κατάστασης».

Από την πλευρά του το “Πρώτο Θέμα” κυκλοφόρησε με τη φωτογραφία του Σωτήρη Τσιόδρα στο πρωτοσέλιδο μαζί με την πληροφορία ότι μπορεί να αναλάβει ξανά την ευθύνη της ενημέρωσης των πολιτών.

  • Σήμερα ο πρωθυπουργός θα έχει τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.

«Δεν μπορεί να υπάρχει κανενός είδους εφησυχασμός» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Ο κόσμος εμπιστεύεται τον κύριο καθηγητή που καθησύχασε και έπεισε την κοινωνία τον καιρό της πανδημίας. Και αυτός είναι ο λόγος που όλο και περισσότεροι τον αναζητούν. Ξέρουν πως είναι πάντα εκεί και ασχολείται αλλά θέλουν να δουν το πρόσωπό του.

νέα μέτρα προστασίας για τον κορoναϊό

Στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αναρτήθηκαν τα νέα μέτρα προστασίας για τον κορoναϊό σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της επικράτεια.

Οι διοικήσεις ιδιωτικών επιχειρήσεων, η λειτουργία των οποίων δεν έχει απαγορευθεί στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού, οφείλουν να διασφαλίζουν την τήρηση συγκεκριμένων μέτρων κατά την προσέλευση των καταναλωτών, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην απόφαση.

Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β 3162/31.7.2020) δημοσιεύτηκαν και οι αποφάσεις για την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους σε όλη τη χώρα, την τήρηση αποστάσεων και άλλα παρόμοια μέτρα, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Η απόφαση για τις μάσκες προβλέπει την υποχρέωση χρήσης μάσκας σε εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώρους γραφείων (δημοσίων υπηρεσιών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων) και σε οποιουσδήποτε άλλους κλειστούς χώρους συνάθροισης κοινού.

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών.

Παράλληλα, εξαιρείται η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τον πελάτη για δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής , όταν πραγματοποιείται τοπική περιποίηση στο πρόσωπο.

Εξάλλου τη δυνατότητα να μεταφέρουν περισσότερους επιβάτες έχουν από το Σάββατο τα ακτοπλοϊκά. Ειδικότερα, από την 1η έως την 31η Αυγούστου τα πλοία ανάλογα με την κατηγορία τους θα μπορούν να μεταφέρουν επιβάτες σε ποσοστό 80%- 85% του πρωτοκόλλου τους (του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού επιβατών, από το 60%- 65% που ίσχυε έως και την Παρασκευή. Το μέτρο αυτό, όπως και όλα τα άλλα, αξιολογούνται.

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή