2,5 δισεκατομμύρια ευρώ τις επόμενες ημέρες για να στηριχθεί η οικονομία- Τι θα κρίνει πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο -Τι ζητούν οι επιχειρηματίες της εστίασης

Τι θα κρίνει αν θα ανοίξει το λιανεμπόριο

Ο αριθμός των κρουσμάτων το επόμενο δεκαήμερο, η αντοχή του συστήματος υγείας, που βρίσκεται στα όρια του καθώς και ο αριθμός των εμβολιασμένων θα κρίνει αν θα ανοίξει το λιανεμπόριο μέσα στον Μάρτιο και η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους μέσα στον Απρίλιο.

Παρά το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί το «άνοιγμα» της αγοράς και της εστίασης η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη εμφανίσθηκε ιδιαίτερα διστακτική να αναφερθεί σε συγκεκριμένες ημερομηνίες λέγοντας χαρακτηριστικά:

  • «Υλοποιείται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης καθώς παραμένει και θα παραμένει για τις επόμενες δέκα ημέρες η πίεση στο σύστημα υγείας, ενώ έχει καταρτιστεί οδικός χάρτης για την επόμενη ημέρα, χωρίς συγκεκριμένες ημερομηνίες γιατί όλα είναι υπό αίρεση».

Χ. Σταϊκούρας: «Προσευχόμαστε να λειτουργήσει η οικονομία με ασφάλεια»

Η αγωνία που υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο για το «άνοιγμα» της αγοράς, καθώς το κόστος με κλειστό το λιανεμπόριο και την εστίαση ξεπερνά τα 750 εκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα, προκύπτει και από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ο οποίος επισήμανε «προσευχόμαστε να λειτουργήσει η οικονομία με ασφάλεια».

«Εχουμε βοηθήσει», πρόσθεσε, «πάνω από 550.000 επιχειρήσεις με 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ με την επιστρεπτέα προκαταβολή, πάνω από 3 εκατομμύρια πολίτες με αποζημιώσεις και επιδόματα, δίνουμε 2 δισεκατομμύρια ευρώ  για την εθνική άμυνα, μειώνουμε ενοίκια, μειώνουμε ΦΠΑ, όπως οφείλαμε να κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

2,5 δισεκατομμύρια πέφτουν στην αγορά τις επόμενες μέρες

Όμως οι εκπρόσωποι της αγοράς δηλώνουν ότι η κατάσταση είναι δραματική και κάνουν λόγο για 200.000 «λουκέτα» το επόμενο διάστημα. Οι ίδιοι επιθυμούν μεν να ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους πριν από τις γιορτές του Πάσχα αλλά ταυτόχρονα αγωνιούν αφού η ανάγκη για νέα αυστηρά πρωτόκολλα και το κόστος για τα πρώτα έξοδα της επανεκκίνησης δημιουργούν δαπάνες τη στιγμή που δεν υπάρχουν έσοδα.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να στηριχθούν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, μέσω της 7ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής, του προγράμματος επιδότησης των παγίων δαπανών και του προγράμματος Γέφυρα 2 για την επιδότηση των δόσεων των επιχειρηματικών δανείων.

Τι ζητούν οι επιχειρήσεις της εστίασης

Οι επιχειρηματίες της εστίασης λένε ότι τα μέτρα αυτά είναι σε θετική κατεύθυνση αλλά παράλληλα ζητούν από την κυβέρνηση:

  • Πρόγραμμα χρηματοδότησης με κεφάλαια κίνησης για την επανέναρξη λειτουργίας των καταστημάτων
  • Επιδότηση εργασίας και όχι ανεργίας με την επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες μετά το άνοιγμα των καταστημάτων.
  • «Κούρεμα» των οφειλών που δημιουργήθηκαν το τελευταίο δωδεκάμηνο και ρύθμιση των χρεών σε 120 δόσεις.
  • Απαλλαγή από Δημοτικά Τέλη και Φόρους το διάστημα που παρέμεινα κλειστά και μείωση αυτών για ένα εξάμηνο μετά την επανεκκίνηση.
  • Επιδότηση ενοικίων, παράταση εμπορικών μισθώσεων και απαγόρευση εξώσεων.
  •  Ένταξη του Κλάδου σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
  • Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6%.
  • Μείωση των ΕΦΚ στα ποτά αλλά και ένταξη και των ποτών στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.

Πτώση τζίρου πάνω από 50% για τις μικρές επιχειρήσεις

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η εστίαση για το διάστημα που παραμένει κλειστή είχε απώλειες εσόδων που ξεπερνούν τα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ δείχνει ότι 9 εννέα στις δέκα μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης κατέγραψαν μείωση τζίρου κατά 51,7%.

Τρείς στις τέσσερις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας και 200.000 εργαζόμενοι του κλάδου είναι σε αναστολή εργασίας. Με δεδομένο ότι τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, οι θέσεις εργασίας κρίνονται επισφαλείς. Τέλος επισημαίνεται ότι πάνω από τις μισές επιχειρήσεις της εστίασης, σε ποσοστό 54,3% δηλώνουν ότι έχουν «κόκκινα» δάνεια.

Καμία δημοσίευση για προβολή