Δύο “γραμμές” στο επιτελείο Μπάϊντεν για τις αμερικανο τουρκικές σχέσεις – Οι εκτιμήσεις της Αθήνας για τη νέα εποχή στο Λευκό Οίκο και ο οδικός χάρτης για τις διερευνητικές επαφές

αμερικανο-τουρκικές σχέσεις

H αντίστροφη μέτρηση για την ορκομωσία του Τζο Μπάϊντεν και την εγκατάστασή του στον Λευκό Οίκο έχει ξεκινήσει και στην Ελλάδα, το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί την πολιτική σκηνή είναι σε ποιο βαθμό η απομάκρυνση του Ντονάλτ Τραμπ και η αλλαγή ηγεσίας θα επηρεάσει τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις και κατ επέκταση, τα ελληνικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο επιτελείο του νέου Πλανητάρχη υπάρχουν αρκετά πρόσωπα είτε με ελληνικές ρίζες είτε που διατηρούν στενές σχέσεις με το ισχυρό ελληνοαμερικανικό λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ τόσο ο ίδιος ο πρόεδρος, όσο και πρόσωπα με βαρύνοντα ρόλο, όπως ο φιλέλληνας Γερουσιαστής Μενέντεζ έχουν κατ επανάληψη στείλει μηνύματα δυσαρέσκειας στην Τουρκία για την προκλητική στάση του Ερντογάν.

Δύο “γραμμές” για την πολιτική Μπάϊντεν έναντι του Ερντογάν 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Economico, μεταξύ των επιτελών του νέου προέδρου επικρατούν δύο απόψεις για την πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση έναντι της Άγκυρας. Η πρώτη τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης σκληρής στάσης εκ μέρους του προέδρου Μπάϊντεν έναντι του “ταραχοποιού” Ερντογάν, ο οποίος σταθερά και συστηματικά ανοίγει ζητήματα με την πολιτική του τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και με την εμπλοκή του στον πόλεμο της Λιβύης, τη σχέση του με τη Ρωσία κα.

Μία άλλη ομάδα συνεργατών του νέου προέδρου εισηγείται μία πιο μετριοπαθή στάση, η οποία, μέσα από μία “χειραγωγούμενη” σχέση, θα μπορεί να έχει ευρύτερη επιρροή και έλεγχο της πολιτικής και των στρατηγικών επιλογών του Ερντογάν.

Βραχυπρόθεσμα, τυχόν επικράτηση της πρώτης “γραμμής” δείχνει πιο ευνοϊκή για την Αθήνα. Οπως, ωστόσο, εκτιμούν διπλωματικά στελέχη με εμπειρία, το δεύτερο σενάριο, μεσοπρόθεσμα μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο ωφέλιμο για τη χώρα μας, καθώς ο Ερντογάν δεν θα είναι πια ανεξέλεγκτος, αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό “ελέγξιμος”, κάτι που διευκολύνει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Αγνωστος ο χρονικός ορίζοντας των διερευνητικών επαφών

Την ίδια ώρα στην Αθήνα είναι πυρετώδεις οι προετοιμασίες για τις διερευνητικές επαφές, τις οποίες πάντως, έχει ήδη υποσκάψει με την στρατηγική του ο Ερντογάν. Ο χρονικός ορίζοντας των διερευνητικών επαφών είναι άγνωστος και σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά δεν έχει δώσει οδηγίες για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πάντως, από τη στιγμή που η τουρκική πλευρά ξεκινήσει και πάλι τις προκλήσεις, τότε είναι σαφές ότι η ελληνική αποστολή θα αποχωρήσει.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε του Δεκεμβρίου, στο σημείο που αναφέρεται στην επανέναρξη των διερευνητικών, ύστερα από απαίτηση της ελληνικής πλευράς έχει εισαχθεί ο όρος της “διαρκούς αποκλιμάκωσης” εκ μέρους της Τουρκίας.

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή