Δυό νέα “μηνύματα” ταράζουν τα όνειρα του Αλέξη. Ποιός είναι ο Νίκος Ρίζος του ΣΥΡΙΖΑ και άλλες ιστορίες

    Η “στρατηγική σύγκλιση” και το “κοινό όραμα” που οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται με την Ελλάδα για την ευρύτερη περιοχή, αποτυπώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον τέταρτο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στη χώρα μας.

    “Ηνωμένες Πολιτείες και Ελλάδα: Ενωμένοι από τις δημοκρατικές αξίες και την προώθηση κοινών στόχων για ειρήνη και ευημερία” τιτλοφορείται η ανακοίνωση, όπου: Αναδεικνύεται το ιστορικά υψηλό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, η γεωπολιτική αξία της Ελλάδας, καθώς και ο ηγετικός ρόλος που επιτελεί η χώρα μας σε μια ευρεία περιοχή, που εκτείνεται από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα.

    ***

    «Μπλίνκεν: να δω πώς μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι»… «Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι στενοί φίλοι μας και, φυσικά, σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ. Οι σχέσεις με αυτές τις δύο χώρες είναι πολύ σημαντικές για εμάς», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία, απαντώντας σε σχετική με τα ελληνοτουρκικά ερώτηση της δημοσιογράφου Ντενίζ Κιλισλίογλου του δικτύου NTV.

    «Νομίζω ότι η Τουρκία έχει λάβει μέτρα  (;) για να προσπαθήσει να βελτιώσει τις σχέσεις. Τα υποστηρίζουμε πολύ. Προσβλέπω στις συνομιλίες που θα έχω στην Ελλάδα για να δω πώς μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι», ανέφερε ο Α. Μπλίνκεν λίγες ώρες προτού επιβιβαστεί στο αεροπλάνο με προορισμό την Αθήνα, επιβεβαιώνοντας τη χθεσινή εκτίμηση του economico (“Διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας μέσω Μπλίνκεν”).

    ***

    Λίγα πράγματα στο Αμερικανο-τουρκικό καλάθι.  Επιστέγασμα του μάλλον απογοητευτικού απολογισμού για την Άγκυρα, ήταν η συνάντηση -κυριολεκτικά «στο πόδι»- του Τούρκου προέδρου με τον Άντονι Μπλίνκεν, στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, λίγο πριν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναχωρήσει εκ νέου για τις σεισμόπληκτες περιοχές. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μια ώρα, ήταν κεκλεισμένων των θυρών και, εκτός από μια τυπική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το περιεχόμενό της, δεν υπήρξαν άλλες πληροφορίες, σαν η Άγκυρα να ήθελε να την υποβαθμίσει όσο περισσότερο μπορούσε.

    Είναι προφανές ότι, παρά τις προσπάθειες και των δύο πλευρών για βελτίωση των σχέσεων -ο Μπλίνκεν σημείωσε χαρακτηριστικά ότι Ουάσιγκτον και Αγκυρα δεν συμφωνούν σε κάθε θέμα, ωστόσο η σχέση των δύο χωρών είναι ανθεκτική απέναντι στις προκλήσεις- τα «χάσματα» παραμένουν και, όσο δεν κλείνουν, τόσο επιδεινώνεται το κλίμα. Ειδικά η στάση της Τουρκίας έναντι της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έχει προκαλέσει ξεκάθαρη αντίδραση στην Ουάσινγκτον, η οποία αναγνωρίζει ότι αποτελεί άλλη μια «χαίνουσα πληγή» στις ήδη υπάρχουσες (S-400, Συρία, ελληνοτουρκικά, πόλεμος στην Ουκρανία, κλπ).

    ***

    Στο δρόμο για την αυτοδυναμία. Ένα νέο μήνυμα ταράζει τα όνειρα του Αλέξη: Από την τελευταία δημοσκόπηση της Opinion Poll (για τοTheToc.gr)  προκύπτει ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, η Νέα Δημοκρατία πλησιάζει με αξιώσεις και δείχνει να κατακτά την αυτοδυναμία τη β΄Κυριακή. Αντίθετα  “κυβέρνηση των ηττημένων” όπως ονομάστηκε- κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ δηλαδή, συν ένα ακόμα κόμμα- δεν προκύπτει από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου της απλής αναλογικής, αφού τα ποσοστά των δυο κομμάτων πολύ απέχουν από το να πλησιάζουν τον μαγικό αριθμό των 151 εδρών.

    Η έρευνα έδωσε τα εξής ποσοστά για τη δεύτερη Κυριακή: Ν.Δ 38%, ΣΥΡΙΖΑ 28.7%, ΠΑΣΟΚ 9.1%, Κ.Κ.Ε 4.2%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3.4%, ΜΕΡΑ 25 2%, ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ 2.1%, ΑΛΛΟ 3%. Σύμφωνα με την έρευνα δηλαδή μένει εκτός Βουλής το ΜεΡΑ25 και φυσικά το κόμμα Κασιδιάρη. Αυτά τα αποτελέσματα βγάζουν ότι η Νέα Δημοκρατία με αυτό το ποσοστό καταφέρνει την αυτοδυναμία, με 164 έδρες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται σε 86 έδρες.

    ***

    Η διαφορά στην πρώτη κάλπη. Και νέο μήνυμα για τον Αλέξη: Άλλη δημοσκόπηση, της  εταιρείας Alco φέρνει τη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής στις 7 ποσοστιαίες μονάδες.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση που παρουσίασε χθες ο Alpha, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 32,1% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος λαμβάνει το 25,1% των ερωτηθέντων επί των έγκυρων. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 9,8%, το ΚΚΕ με 5,9%, η Ελληνική Λύση με 3,7%,το ΜέΡΑ25 με 2,7%, οι Έλληνες με 2,5%, η Εθνική Δημιουργία με 1,2%, η επιλογή «άλλο κόμμα» με 4,6%, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων διαμορφώνεται στο 12,6%.

    Στο ερώτημα «ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύονται περισσότερο οι πολίτες», το 36% απάντησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη (άνοδος 4 μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση), το 22% τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μένει σταθερός, το 6% τον Νίκο Ανδρουλάκη, το 4% τον Δημήτρη Κουτσούμπα, το 3% τον Κυριάκο Βελλόπουλο, το 2% τον Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ η επιλογή «Κανένας» με 23% έρχεται δεύτερη, ξεπερνώντας τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.

    ***

    Ανάπτυξη 3% για φέτος “βλέπει” η UBS. Σε αναβάθμιση των  προβλέψεών της για την ελληνική οικονομία προχωρά η UBS, καθώς πλέον περιμένει ανάπτυξη 3% για φέτος, έναντι 2,5% προηγουμένως. «Κατά την άποψή μας, το 2023 πιθανότατα θα είναι μία ακόμα χρονιά όπου το consensus (0,6%) θα μπορούσε να αποδειχθεί υπερβολικά απαισιόδοξο», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου, προσθέτοντας ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτή την αισιοδοξία τους. Στο πλαίσιο αυτό, η UBS βλέπει θετικές προοπτικές για τα ελληνικά ομόλογα, εκτιμώντας ότι μια αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα μέσα στο έτος θα δώσει σημαντική ώθηση στις τιμές των τίτλων. Για τις τράπεζες, οι αναλυτές βλέπουν ότι διψήφια αύξηση των εσόδων από τόκους, υψηλότερη απόδοση ιδίων κεφαλαίων και πιθανή επιστροφή στα μερίσματα.

    Η UBS εκτιμά ότι το 2022 έκλεισε με ανάπτυξη περίπου 5% για την ελληνική οικονομία, δηλαδή περίπου 100 μονάδες βάσης υψηλότερα από ό,τι περίμενε το consensus στην αρχή της χρονιάς. Και αυτό, ενώ η ανάπτυξη της Ευρωζώνης απογοήτευσε σημαντικά, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

    ***

    12 δισ. επενδύσεις σε επιχειρήσεις το 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας μελέτης «Εξαγορές και Συγχωνεύσεις» που διενεργεί η PwC, τα συνολικά κεφάλαια που προσέλκυσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις το 2022 άγγιξαν τα €12 δισ., εκ των οποίων τα 10,4 δισ. αφορούν σε 94 συναλλαγές εξαγορών-συγχωνεύσεων. Το μέσο ύψος συναλλαγής ανήλθε σε €112 εκατ. Πρόκειται για επίπεδα-ρεκόρ σε αριθμό και μέσο ύψος συναλλαγής, που αντικατοπτρίζουν την ανάκτηση επενδυτικής εμπιστοσύνης.

    ***

    Τα πήγε καλά η βιομηχανία το 2022. Αύξηση 33,1% σημείωσε ο τζίρος στην εγχώρια βιομηχανία στο σύνολο του 2022.

    Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) παρουσίασε αύξηση 16,7% τον Δεκέμβριο 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2021, έναντι αύξησης 22,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2021 με το 2020.

    ***

    Στη “ζώνη του θανάτου”. Σε μία μεταφορά από την ορειβασία κατέφυγε ο επικεφαλής αναλυτής της Morgan Stanley, Μάικλ Γουίλσον, για να επαναλάβει τις προειδοποιήσεις του για το πρόσφατο ράλι της Wall Street, στο +16% από τα χαμηλά του Οκτωβρίου και στο +6% εντός του 2023.

    Στην ορειβασία “ζώνη του θανάτου” ονομάζεται το υψόμετρο εκείνο όπου η πίεση του οξυγόνου στον ατμοσφαιρικό αέρα είναι τόσο χαμηλή που καθιστά αδύνατο για τον άνθρωπο να επιβιώσει. Η παραμονή εντός της ζώνης θανάτου οδηγεί σε βέβαιο θάνατο, συνήθως εντός λίγων ωρών, ενώ ως έναρξή της θεωρείται το υψόμετρο των 8.000 μέτρων.

    “Είτε από επιλογή είτε από ανάγκη οι επενδυτές ακολούθησαν τις τιμές των μετοχών σε ιλιγγιώδη ύψη για άλλη μια φορά, καθώς η ρευστότητα (συμπληρωματικό οξυγόνο) τους επιτρέπει να σκαρφαλώσουν σε μια περιοχή όπου ξέρουν ότι δεν πρέπει να πάνε και δεν μπορούν να ζήσουν πολύ”, έγραψε χαρακτηριστικά ο αναλυτής της Morgan Stanley.

    ***

    Η επέτειος των μηνυμάτων. Δώδεκα μήνες μετά, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μεταβαίνει αιφνιδιαστικά στο εμπόλεμο Κίεβο για να συναντήσει από κοντά τον Ουκρανό ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας μεταβαίνει στη Μόσχα όπου ενδέχεται να συναντήσει – πέρα από τον Σεργκέι Λαβρόφ – και τον ίδιο τον Πούτιν.

    Αυτά τα ταξίδια, όμως, δεν είχαν ακριβώς προαναγγελθεί όπως θα περίμενε κανείς. Το ότι όλα αυτά συμβαίνουν μόλις λίγα 24ωρα πριν από την επέτειο της 24ης Φεβρουαρίου, την εβδομάδα δηλαδή κατά την οποία συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, προφανώς δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Αμερικανοί και Κινέζοι έρχονται να στείλουν μηνύματα – τα δικά της η κάθε πλευρά – προς τη διεθνή σκηνή, με φόντο το Ουκρανικό.

    ***

    Το μέλλον της Ουκρανίας δεν θα είναι στο NATO. Ακόμη και όταν τελειώνουν οι πόλεμοι, οι συνθήκες που τους δημιουργούν μπορεί να παραμένουν υπαρκτές. Ο Πούτιν έχει καταστήσει σαφές ότι στοχεύει να κλέψει όσο το δυνατόν περισσότερο ουκρανικό έδαφος, επειδή δεν πιστεύει ότι η χώρα είναι ένα πραγματικό κράτος το οποίο αξίζει πραγματική εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία. Έτσι, ακόμη κι αν συναφθεί ειρηνευτική συμφωνία, η Μόσχα θα μπορούσε να επαναλάβει την επιθετική της κίνηση στο μέλλον. (Hal Brands, Bloomberg Opinion)

    ***

    Και μετά; Ο Παύλος Πολάκης, ως άλλος Νίκος Ρίζος, κατέβασε τα χέρια, έκανε μια στροφή και ξεφυσώντας κάθισε στη θέση από όπου εσηκώθη. Έγχρωμες ταινίες σύγχρονου κινηματογράφου. Αντιγραφή του «Go back κυρία Μέρκελ». Οι «Βαστάτε με!», σε χιλιοπαιγμένη έκδοση. Μόνο που δεν γελάει πια όλη η οικογένεια. Θλίβεται υποψιασμένη… «Εγώ φίλους και συντρόφους δεν πουλάω…». Μεγάλε, ανατριχιάσαμε!” (Ρέα Βιτάλη, Protagon.gr)

    Θήτα Ευγενικός

    Δευτέρα με Παρασκευή

    Καμία δημοσίευση για προβολή