«Δύσκολη η πρόσβαση των επιχειρήσεων στην τραπεζική χρηματοδότηση, εκτιμά η ΕΚΤ

Τον προβληματισμό του για τη δυσκολία πρόσβασης των ελληνικών επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό εξέφρασε ο επικεφαλής των τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη χώρα μας, Φραντσέσκο Ντρούντι στο συνέδριο «Capital+Vision 2018»., που οργανώνουν το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο με το Capital.gr.

«Στην Ελλάδα δεν έχει καταγραφεί βελτίωση στην πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην τραπεζική χρηματοδότηση, σε αντίθεση με την υπόλοιπη ευρωζώνη. Τα επιτόκια δανεισμού παραμένουν αρκετά υψηλά και ο πιστωτικός κίνδυνος των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ υψηλός» δήλωσε το στέλεχος της ΕΚΤ.

Σε ό,τι αφορά στις συντάξεις, ο Φραντσέσκο Ντρούντι είπε ότι η διαφορά ανάμεσα στις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης και εκείνες των ευρωπαϊκών θεσμών αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019, είναι μικρή. Παράλληλα, ο κ. Ντρούντι εμφανίστηκε πολύ συγκρατημένος σχετικά με το ενδεχόμενο να παραταθεί η ισχύς του Νόμου Κατσέλη μετά το τέλος του έτους.

«Το συζητάμε για τις συντάξεις»

Ερωτηθείς για το κρίσιμο θέμα των συντάξεων, ο κ. Ντρούντι επιβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και της ελληνικής πλευράς για το δημοσιονομικό κενό που προκύπτει στον προϋπολογισμό του 2019, εάν δεν εφαρμοστεί η μείωση των συντάξεων και υλοποιηθούν οι εξαγγελίες Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο, όπως ανέφερε, «δεν μιλάμε για μεγάλο νούμερο», ενώ φάνηκε αισιόδοξος για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ την προσεχή χρονιά. Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι το επίμαχο μέτρο αντιμετωπίζεται και από την ΕΚΤ ως δημοσιονομικό (και όχι διαρθρωτικό): «Ως ΕΚΤ δεν θέλουμε να μπούμε στη συζήτηση για συγκεκριμένα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής».

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η απόσταση που ανέφερε ο κ. Ντρούντι ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ και η ελληνική πλευρά μπορεί να την καλύψει θυσιάζοντας μέρος του πακέτου Τσίπρα (μείωση ΕΝΦΙΑ, μείωση ασφαλιστικών εισφορών κ.λπ.).

Τα κόκκινα δάνεια

Μιλώντας για το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων και την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, ο Ιταλός ρωτήθηκε για τον Νόμο Κατσέλη, που εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου. «Δεν μπορώ να σας απαντήσω ευθέως τι θα γίνει. Είναι δύσκολο ερώτημα. Δεν πρέπει να υπάρξει πισωγύρισμα», υπογράμμισε.
Επισήμανε ότι υπάρχουν 135.000 εκκρεμείς υποθέσεις στα δικαστήρια και ότι αυτές θα πρέπει να διευθετηθούν, βάσει σχεδίου δράσης, έως το 2021, ενώ καυτηρίασε το γεγονός ότι σημαντικό ποσοστό δανειοληπτών που έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Από το βήμα του συνεδρίου, που οργανώνουν το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο με το Capital.gr, ο κ. Ντρούντι ζήτησε αποτελεσματικότερες προσπάθειες μείωσης των «κόκκινων» δανείων από τις ελληνικές τράπεζες, με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, δηλαδή:

  1. Των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που, όπως σημείωσε, ξεπέρασαν τους 10.000 μέχρι τον Σεπτέμβριο, αλλά μεγάλος αριθμός πλειστηριασμών κηρύχθηκε άγονος
    2. Των πωλήσεων και τιτλοποιήσεων «κόκκινων» δανείων
    3. Του εξωδικαστικού μηχανισμού, για τον οποίο μέχρι στιγμής υπάρχουν πολλές αιτήσεις, αλλά ελάχιστες καταλήγουν σε ολοκληρωμένη αναδιάρθρωση.

Τέλος, ο κ. Ντρούντι υπογράμμισε την ανάγκη καλής διακυβέρνησης των ελληνικών τραπεζών, ώστε να μη χορηγούνται εσφαλμένα πιστώσεις, καθώς και τη σημασία της ενίσχυσης του ρόλου των ανεξάρτητων μελών στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή