Δύσκολος Αύγουστος, δυσκολότερο φθινόπωρο – 5 νέα μέτρα στο τραπέζι για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων. Οι επικοινωνιακές αρρυθμίες και η παρέμβαση Μητσοτάκη

Ο “καυτός Αύγουστος “οδεύει προς το τέλος του, αλλά και το φθινόπωρο που έρχεται αναμένεται ιδιαίτερα θερμό πολιτικά για την κυβέρνηση η οποία είναι αντιμέτωπη με τουλάχιστον τρία ακανθώδη ζητήματα : Την εξέλιξη του κοροναϊού, τις οικονομικές επιπτώσεις από το δεύτερο κύμα της πανδημίας και τα ελληνο-τουρκικά.

Την άνοιξη, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης πέτυχε διεθνή αναγνώριση για τον συντονισμένο και άμεσο τρόπο με τον οποίον διαχειρίστηκε την υγειονομική κρίση, ενώ κατά γενική εκτίμηση, κατατρόπωσε και επικοινωνιακά τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Η τωρινή κατάσταση, απέχει σημαντικά από το κλίμα εκείνης της περιόδου. Μόλις χθες, ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να παρέμβει προσωπικά για να καθησυχάσει την κοινή γνώμη, διαβεβαιώνοντας ότι η πολιτεία – αυτονοήτως – θα καλύψει το κόστος της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από εκπαιδευτικούς και μαθητές. Είχε προηγηθεί ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος, προφανώς σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε τη σολομώντεια λύση στο πρόβλημα, κόντρα στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως που λίγη ώρα νωρίτερα, επαναλάμβανε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι η μάσκα αποτελεί ατομική ευθύνη μαθητών και εκπαιδευτικών.

Το αποτέλεσμα ήταν να χαθεί μία επικοινωνιακή μάχη και να ξεσπάσει νέα σφοδρή αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, παρά τα σοβαρά εσωτερικά του προβλήματα, έχει πάρει θέση αντιπολιτευτικής μάχης.

Ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του αντιλαμβάνονται τους κινδύνους, τόσο στο πραγματικό πεδίο της μάχης με τον κοροναϊό, όσο και σε αυτό της επικοινωνιακής διαχείρισης των πολυεπίπεδων προβλημάτων που απορρέουν από τον ιό, με σημαντικότερα αυτά της έκτασης και του βάθους της ύφεσης, που φαίνεται να αναθεωρούνται προς τα επάνω.

Με δεδομένο ότι φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί η Διεθνής Εκθεση της Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός προετοιμάζει πυρετωδώς την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, στις 12 Σεπτεμβρίου, με την οποία θα ανακοινώσει όλον τον οικονομικό σχεδιασμό για το επόμενο κρίσιμο διάστημα.

Ηδη, το υπουργείο Οικονομικών, προετοιμάζει νέο πακετο στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, παραδεχόμενο ότι ο τουρισμός δεν κατόρθωσε να διατηρήσει κάποια, έστω,  δυναμική, με αποτέλεσμα, οι σημερινές εκτιμήσεις για την ύφεση να ξεφεύγουν από το  7,8% που προβλέπει το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

‘Ενας πρόσθετος πονοκέφαλος είναι το έλλειμμα που παρουσιάζει ήδη ο προϋπολογισμός στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου, που σημαίνει ότι όσα μέτρα ληφθούν θα χρηματοδοτηθούν είτε με δανεικά είτε από το «μαξιλάρι» ασφαλείας. Κάτι τέτοιο, θα οδηγήσει σε διόγκωση του δημόσιου χρέους, το , το οποίο ενδεχομένως οποίο θα προσεγγίσει και ενδεχομένως θα υπερβεί το 200% του ΑΕΠ.

Μέσα σε αυτό το δύσβατο τοπίο, η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξουν με κάθε τρόπο, να διατηρηθεί «ζωντανή» η πραγματική οικονομία, να αποφευχθούν τα «λουκέτα» επιχειρήσεων και να αποτραπεί η εκτόξευση της ανεργίας, η οποία έχει αρχίσει ήδη την ανιούσα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα μέτρα που προετοιμάζονται, θα είναι στοχευμένα, για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που επλήγησαν από την πανδημία και το βασικό κριτήριο θα είναι η μείωση του τζίρου κατά τους θερινούς μήνες, σε συνδυασμό με τα τυχόν περιοριστικά μέτρα που θα ληφθούν.

Κατά τις ίδιες πηγές, εξετάζονται τα εξής μέτρα :

  • Αναστολές πληρωμής φόρων και εισφορών, που θα αφορά επιχειρήσεις που κατέγραψαν μεγάλη μείωση του τζίρου.
  • Γενικευμένη εφαρμογή των αναστολών συμβάσεων εργασίας μέχρι το τέλος του 2020, και αποζημίωση των εργαζομένων με 534 ευρώ τον μήνα, προκειμένου να αποτραπεί η έκρηξη της ανεργίας.
  • Επέκταση του προγράμματος «Συν-Εργασία» μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020. Ο συγκεκριμένος θεσμός, που ισχύει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2020, δεν «τραβάει» και με νέα τροποποίηση που έγινε προ ημερών προβλέπεται η επιδότηση από το Κράτος του 100% των εργοδοτικών εισφορών. Επίσης επεκτάθηκε και στους εποχικούς εργαζόμενους. Τώρα, σχεδιάζεται η επεκτασή της, ενδεχομένως και με κάποιες επιπλέον βελτιώσεις, μέχρι το τέλος του έτους.
  • Eφαρμογή νέου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, με μεγαλύτερη ευελιξία σε σχέση με τους δύο πρώτους.
  • Χορήγηση ρευστότητας για κεφάλαια κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Καμία δημοσίευση για προβολή