Δυσοίωνες προβλέψεις για τον πληθωρισμό, ακόμα και πάνω από 8%, συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο

Με τις τιμές της ενέργειας να συνεχίζουν το ξέφρενο ράλι τους, συμπαρασύροντας σχεδόν όλα τα προϊόντα σε αυξήσεις, οι προβλέψεις για την πορεία του πληθωρισμού γίνονται ακόμα πιο δυσοίωνες.

Νέες πληθωριστικέ πιέσεις

Σύμφωνα με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις, ο πληθωρισμός τον Μάρτιο ήδη «τρέχει» με ρυθμό κοντά στο 8%, δηλαδή, αυξημένος κατά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα από το 7,2% τον περασμένο Φεβρουάριο. Δεδομένου ότι οι τιμές του πετρελαίου τον Μάρτιο βρίσκονται σταθερά πάνω από 110 δολάρια το βαρέλι, του φυσικού αερίου πάνω από τα 120 ευρώ την κιλοβατώρα και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος σε πολύ υψηλά επίπεδα, θεωρείται βέβαιο ότι ο ενεργειακός πληθωρισμός -λόγω της υψηλής στάθμισής του- θα αυξήσει το γενικό δείκτη τιμών σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα αυτόν τον μήνα.

Μεγάλες ανατιμήσεις

Παράλληλα, ήδη καταγράφονται σημαντικά μεγάλες ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα, όπως στα κρέατα, στα νωπά ψάρια, στα φρέσκα φρούτα και στα λαχανικά, το ψωμί και τα είδη που έχουν ως βασικό συστατικό τα δημητριακά. Ειδικά τα σιτηρά αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα, δεδομένου ότι η Ευρώπη εισάγει το 30% αυτών από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Όλα αυτά δημιουργούν μεγάλες πιέσεις πανευρωπαϊκά -στην ΕΕ υπολογίζεται μια επιβάρυνση της τάξης του 1%-2%- ενώ για την ώρα, ο ετήσιος πληθωρισμός υπολογίζεται για την Ελλάδα στο 4%–5% με διατήρηση των πιέσεων και το 2023.

Το βλέμμα στον τουρισμό

Ταυτόχρονα, οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ προκαλούν ανησυχία και για τα αποτελέσματα της τουριστικής περιόδου, καθώς υπάρχει ο φόβος ότι ο πληθωρισμός θα συμπιέσει το εισόδημα των πιθανών τουριστών και ή θα μειώσει τον αριθμό των αφίξεων ή θα περιορίσει τα τουριστικά έσοδα, καθώς οι επισκέπτες θα μένουν λιγότερο και θα ξοδεύουν λιγότερα. Το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί τις εξελίξεις και, όπως έχει πλειστάκις αναφέρει ο πρωθυπουργός, είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να παρέμβει με νέα μέτρα στήριξης των εισοδημάτων.

Άσκηση ισορροπίας

Το βέβαιο είναι ότι οι πολλαπλές κρίσεις υποχρεώνουν την κυβέρνηση σε μια «άσκηση εύθραυστης ισορροπίας», όπου τα όποια μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων δεν να δυναμιτίζουν την δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. Το ερώτημα που παραμένει -και το οποίο ο πρωθυπουργός περιέγραψε στην τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο- είναι πότε οι Ευρωπαίοι θα κινητοποιηθούν στην κατεύθυνση μιας συνολικής λύσης για το κόστος της ενέργειας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραδέχεται, πάντως, ότι «με δεδομένες όμως τις ευρωπαϊκές ταχύτητες στην ωρίμανση των αποφάσεων, κινούμαστε και αυτόνομα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή