Δύσπιστοι οι Θεσμοί στις προβλέψεις του Προϋπολογισμού για το πλεόνασμα, παρά τις διαβεβαιώσεις Σταϊκούρα

Οι θεσμοί εξακολουθούν να εκφράζουν αντιρρήσεις στις προβλέψεις του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού, κυρίως σε ό,τι αφορά στην παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μέσα στην επόμενη χρονιά.

Και αυτό παρά τις διαβεβαιώσεις του οικονομικού επιτελείου για «υπερπλεόνασμα» στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2019, αλλά και πιθανότητα υπέρβασης του στόχου και το 2020.

Ο κ. Σταϊκούρας θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο έχοντας στις αποσκευές του το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού με τις ελαφρύνσεις του 1,2 δισ. ευρώ και τα αντίστοιχα δημοσιονομικά ισοδύναμα 1,231 δισ. ευρώ που εξουδετερώνουν αυτό το κόστος.

  • Χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει «έκτακτο μέρισμα» μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ για το 2020 χαρακτήρισε ως πιθανό το ενδεχόμενο -ανάλογα με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού- να υπάρξουν και άλλα θετικά μέτρα όπως η ενίσχυση του κονδυλίου για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης ή η έναρξη της διαδικασίας σταδιακής κατάργησης του Τέλους Επιτηδεύματος ή και της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις.

Οι συζητήσεις και η προετοιμασία για τα μέτρα και τα αντίμετρα που θα επηρεάσουν τόσο το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2019 όσο και τον προϋπολογισμό του 2020 θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα, ενώ είναι ανοικτό το ενδεχόμενο διαφοροποίησης των προβλέψεων που αποτυπώθηκαν στο προσχέδιο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου οπότε και θα κατατεθεί ο Ελληνικός προϋπολογισμός στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι οριστικές αποφάσεις για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης αναμένονται μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ενώ οριστικοποιούνται και οι αποφάσεις για τον αυξημένο όγκο ηλεκτρονικών πληρωμών που θα πρέπει να πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι για να μην πληρώσουν πρόστιμο στην εφορία.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, ο συντελεστής 30% είναι πιθανό ότι θα αφορά όχι μόνο τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους αγρότες, όπως ισχύει σήμερα, αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι σήμερα δεν έχουν υποχρέωση ηλεκτρονικών συναλλαγών με το επιχείρημα ότι δεν διαθέτουν αφορολόγητο.

Το πρόστιμο της εφορίας θα εξακολουθήσει να υπολογίζεται με συντελεστή 22%, ενώ θα παραμείνει η εξαίρεση των συνταξιούχων εφόσον έχουν συμπληρώσει το απαιτούμενο όριο ηλικίας.

 Για την έκπτωση 40% σε όσους προχωρήσουν σε επισκευές ακινήτων μετά την 1 Ιανουαρίου 2020, η έκπτωση θα γίνεται τελικώς από το εισόδημα και όχι από τον φόρο.