Ε.Ε.: Απαιτείται διπλασιασμός του ρυθμού μείωσης εκπομπών CO2 για την επίτευξη των κλιματικών στόχων 2030 και 2050

Διαπιστώνεται καθυστέρηση στη σταδιακή κατάργηση των εκπομπών CO2 από τη χρήση ορυκτών καυσίμων, καθώς και μείωση - από το 2015 και μετά - του δυναμικού απορρόφησης CO2 από τα δάση στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Περισσότερα μέτρα απαιτούνται για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ε.Ε., παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί.

Αυτό συμπεραίνει σημερινή έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κλιματική Αλλαγή με τίτλο “Προς την κλιματική ουδετερότητα: πρόοδος, κενά πολιτικής και ευκαιρίες” (Τowards EU climate neutrality: progress, policy gaps and opportunities). Σε αυτήν καταγράφεται μεν η σημαντική πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην Ε.Ε. μεταξύ των ετών 2005 και 2022 αναφορικά με τη μείωση των εκπομπών ισοδύναμου διοξείδιου του άνθρακα (CO2), αλλά παράλληλα δε, επισημαίνεται πως απαιτείται διπλασιασμός του ετήσιου ρυθμού μείωσης των αντίστοιχων εκπομπών για να επιτευχθεί ο στόχος του 2030 – μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 55% σε σύγκριση με το 1990 – και αυτός για κλιματική ουδετερότητα το 2050.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Καρτάλη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής της Ε.Ε., στην έκθεση επισημαίνεται καθυστέρηση στο στόχο για τη σταδιακή κατάργηση των εκπομπών από τη χρήση ορυκτών καυσίμων (ενέργεια, βιομηχανία, κτήρια, αν και κυρίως στις μεταφορές) καθώς και μείωση – από το 2015 και μετά – του δυναμικού απορρόφησης διοξείδιου του άνθρακα από τα δάση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με τη μείωση να συναρτάται με τη γήρανση των δασών, την υπερεκμετάλλευση τους για παραγωγή δασική βιομάζας και την απώλεια δασικών εκτάσεων λόγω των δασικών πυρκαγιών.

Για την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών για το 2030, η Επιστημονική Επιτροπή της Ε.Ε. θεωρεί ως αναγκαία μέτρα:

– Το διπλασιασμό και τετραπλασιασμό της τρέχουσας παραγωγής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, αντίστοιχα
– Τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και την αποφυγή επενδύσεων που θα δεσμεύσουν τις ενεργειακές υποδομές της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη χρήση ορυκτών καυσίμων στο μέλλον
– Την άμεση κατάργηση των ενισχύσεων στα ορυκτά καύσιμα, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική αύξηση τους τα τελευταία έτη (κατά το έτος 2022 οι ενισχύσεις στα ορυκτά καύσιμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση έφθασαν στα 120 δισ. Ευρώ, από περίπου 50 δισ. Ευρώ το 2021)
– Τη διατήρηση των ενισχύσεων για τα ευάλωτα νοικοκυριά, σε συνδυασμό με κίνητρα για την εξοικονόμιση ενέργειας και τη στροφή σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)
– Την προώθηση της χρήσης του πράσινου υδρογόνου σε αντίθεση με το μπλέ υδρογόνο που παράγεται με τη χρήση ενέργειας από ορυκτά καύσιμα
– Την κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων για θέρμανση και παραγωγή ηλεκτρισμού μέχρι το 2040
– Τη χρήση τεχνολογιών δέσμευσης και χρήσης/αποθήκευσης άνθρακα μόνο σε δραστηριότητες – κυρίως βιομηχανικές – για τις οποίες δεν υπάρχουν ή υπάρχουν εξαιρετικά περιορισμένες δυνατότητες μείωσης των εκπομπών.

Καμία δημοσίευση για προβολή