Ε.Ε.: Συμφωνία για το 8ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Στήριξη για την επιβολή πλαφόν τιμών στις πωλήσεις πετρελαίου σε τρίτες χώρες

φυσικό αέριο

Σε συμφωνία για το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατέληξαν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναμένονται να διευκρινιστούν ορισμένες λεπτομέρειες και σήμερα, Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, θα ακολουθήσει η γραπτή διαδικασία.

Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο με… εξαιρέσεις

Σύμφωνα με το Politico, το οποίο επικαλείται επτά Ευρωπαίους διπλωμάτες, το νέο αυτό πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, αν και ακόμα δεν έχουν καθοριστεί σημαντικές λεπτομέρειες, καθώς αρκετές χώρες του μπλοκ εξέφρασαν την αντίθεσή του.

Το προσχέδιο των κυρώσεων περιλαμβάνει τη νομική βάση για το πλαφόν αυτό, όπως είχε συμφωνηθεί προηγουμένως από τις χώρες της G7. Δεν έχει καθοριστεί ακόμα η ακριβής τιμή του πλαφόν, ενώ σημειώνεται ότι από τον Δεκέμβριο θα εφαρμοστεί και η απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου (όπως είχε προβλεφθεί σε προηγούμενο πακέτο κυρώσεων).

Πρόβλεψη για Μάλτα, Ελλάδα και Κύπρο 

Με βάση το προσχέδιο που είδε το Politico, υπάρχει πρόβλεψη για τη Μάλτα, την Ελλάδα και την Κύπρο που είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για τον αντίκτυπο του πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου.

 

Για παράδειγμα, γίνεται λόγος για ένα σύστημα επόπτευσης από την Κομισιόν, για να αντιμετωπιστεί η πρακτική της αλλαγής σημαίας από τα τάνκερ. Αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώσει «σημαντική απώλεια κέρδους» λόγω τέτοιων πρακτικών, τότε θα «προτείνει μέτρα για να αντιμετωπιστεί» ο αντίκτυπός τους.

Παράλληλα, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto δήλωσε ότι το πλαφόν δεν θα εφαρμόζεται σε πετρέλαιο που μεταφέρεται από αγωγούς, καθώς η Βουδαπέστη ήταν από τις χώρες που είχε εκφράσει την έντονη αντίθεσή της στην απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών.

Η ρωσική βιομηχανία αλουμινίου 

Οι νέες κυρώσεις στοχεύουν και στη ρωσική βιομηχανία αλουμινίου, ενώ απαγορεύει στους Ευρωπαίους να έχουν ηγετικές θέσεις σε ρωσικές κρατικές εταιρείες.

 

Επιπλέον, βάζει στο στόχαστρο μια σειρά από άτομα και οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων ανώτατων αξιωματούχων των ρωσικών υπουργείων και ατόμων που εμπλέκονται στη διοργάνωση των δημοψηφισμάτων. Θα περιορίζει επίσης την πρόσβαση σε είδη αεροπορίας, ηλεκτρονικά εξαρτήματα και συγκεκριμένες χημικές ουσίες, με στόχο να στερήσει σημαντικές τεχνολογίες από τον ρωσικό στρατό.

Πάντως, έχοντας ως γνώμονα τις δυσκολίες του παρελθόντος, κάποιοι διπλωμάτες παρέμεναν επιφυλακτικοί ακόμα και μετά την προφορική συμφωνία που επιτεύχθη την Τρίτη. Ένας από αυτούς ανέφερε ότι υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να μην υπάρξει τελική συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει θέληση να οριστικοποιηθεί το πακέτο κυρώσεων πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής στην Πράγα.

Με πληροφορίες από Politico, Reuters, Bloomberg

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή