e- Συναλλαγές: Όσα πρέπει να ξέρουμε για τις υποχρεώσεις μας το 2020. Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα

                             

     

    Οι υποχρεώσεις μας το 2020: Η νέα χρονιά φέρνει πολλές αλλαγές στο πεδίο της οικονομίας, μεταξύ των οποίων και την υποχρεωτική αύξηση  του ποσού των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ειδικότερα  οι φορολογούμενοι έχουν την υποχρέωση  να  πραγματοποιούν δαπάνες που να ανέρχονται στο 30% του συνολικού ετήσιου πραγματικού τους εισοδήματός με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

    Το πλαστικό χρήμα: Στo πλαίσιο της ψηφιοποίησης , είναι γεγονός ότι η χρήση του πλαστικού χρήματος αποτελεί τάση για τη μετάβαση στην σύγχρονη οικονομική εποχή. Πέρα όμως από την παγκόσμια τάση που έστρεψε την προσοχή των κυβερνήσεων στις e-συναλλαγές, στην χώρα μας καθοριστικό παράγοντα αποτέλεσε η επιβολή των capital controls. Εξαιτίας των κεφαλαιακών περιορισμών, οι πολίτες αύξησαν αισθητά τις συναλλαγές τους μέσω καρτών.

    Πλεονεκτήματα e-συναλλαγών για τα φυσικά πρόσωπα: Με το σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών κάνοντας χρηματικές συναλλαγές  σε λίγα λεπτά, οι πολίτες εξοικονομούν χρόνο που θα σπαταλούσαν σε γραμμές τραπεζών και ταχυδρομείων. Επίσης η χρήση ηλεκτρονικού συστήματος πληρωμών επιτρέπει τον έλεγχο και την καταγραφή του ιστορικού όλων των εξόδων ενός νοικοκυριού. Τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια είναι εικονικά, δεν μπορούν να ξεχαστούν κάπου ή να κλαπούν.  Η ηλεκτρονική πληρωμή εξαλείφει τους κινδύνους ασφάλειας που σχετίζονται με τη διαχείριση μετρητών. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι ο λογαριασμός είναι ασφαλής και έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από την τράπεζα. Τέλος, οι παραδοσιακές μέθοδοι πληρωμής, όπως μετρητά και επιταγές, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν οποιαδήποτε στιγμή τη μέρα ή τη νύχτα, ενώ στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μπορεί να πραγματοποιηθεί η πληρωμή αγαθών online οποιαδήποτε στιγμή και οπουδήποτε.

    Mειονεκτήματα e-συναλλαγών για τα φυσικά πρόσωπα: Ανεξάρτητα από το σύστημα πληρωμών, υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στις e- συναλλαγές, όπως οι όροι που τίθενται στον αριθμό των συναλλαγών ανά ημέρα. Επίσης , η πρόσβαση στα χρήματα και μεταβίβασή τους στο συστήματα ηλεκτρονικής πληρωμής, δεν γίνεται πάντα το ίδιο γρήγορα με την φυσική πρόσβαση σε μια τράπεζα. Τέλος, όταν διαφορετικές υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών δεν συνεργάζονται μεταξύ τους, μπορεί να προκύψει δυσκολία στις πληρωμές.

    Για το Κράτος: Η αυξανόμενη επιρροή του διαδικτύου και η υιοθέτηση των τρόπων ψηφιακής πληρωμής αναμένεται ότι θα  έχουν θετικό αντίκτυπο στην αγορά. Πρόβλημα ενδέχεται να προκύψει στην  προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής, καθώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες  θα πρέπει να μαζεύουν ηλεκτρονικές αποδείξεις τόσο για τον προσωπικό όσο και για τον επαγγελματικό τους λογαριασμό. Έτσι, θα μπορούν να “μοιράζουν” τις αποδείξεις και στους δυο λογαριασμούς τους ώστε να “πιάνουν” πάντα τον στόχο του 30%. Έως τώρα καμία αρμόδια αρχή δεν έχει μπει στην διαδικασία ελέγχου αντιστοιχίας των αποδείξεων.

     

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή