Επίθεση φιλίας του Ερντογάν στο Ισραήλ. Η «πονηρή» της Άγκυρας για τον EastMed και πως. θα αντιδράσει το Ισραήλ

Επίθεση φιλίας του Ερντογάν στο Ισραήλ

Η -διαφαινόμενη- κατάρρευση του σχεδίου Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας για τον αγωγό EastMed προκάλεσε ευφορία στην Τουρκία, η οποία είδε την αμερικανική παρέμβαση ως μια κίνηση καλής θέλησης προς το μέρος της.

Τα θέλει όλα η Άγκυρα

Σύμφωνα με άρθρο της Jerusalem Post, για την Τουρκία η πιθανή μη υλοποίηση του σχεδίου της δίνει άλλο ένα ατού στην προσπάθειά της να αναθερμάνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, οι οποίες εδώ και χρόνια είναι παγωμένες, παρά τα «ανοίγματα» που κάνει η κυβέρνηση Ερντογάν. Το νέο «πλεονέκτημα», όπως το βλέπει η Άγκυρα, είναι ότι χωρίς τον EastMed, το φυσικό αέριο του Ισραήλ δεν έχει άλλο δρόμο, παρά μόνο να περάσει μέσα από την Τουρκία.

Κατά τον αρθρογράφο, η ανάλυση της Τουρκίας στηρίζεται σε μια θεώρηση που έρχεται από παλιά: ότι το Ισραήλ είναι απομονωμένο στην ευρύτερη περιοχή και ότι -αργά ή γρήγορα- θα υποχρεωθεί να τα βρει με την Τουρκία, προκειμένου να έχει έναν σύμμαχο. Στο πλαίσιο αυτό, η Άγκυρα εκτιμά ότι μπορεί εύκολα να αποκομίσει διάφορα οικονομικά και γεωστρατηγικά οφέλη χωρίς, από την άλλη πλευρά, το Ισραήλ να κερδίσει τίποτα, ή εν πάση περιπτώσει, πολύ λιγότερα απ’ όσα θέλει.

«Επιθέσεις φιλίας»

Στο πλαίσιο αυτό και, ιδίως σε συγκυρίες κατά τις οποίες το Ισραήλ επιδιώκει να κάνει στενότερες τις σχέσεις του με χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος ή τα ΗΑΕ, ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της Τουρκίας επαναφέρει στο προσκήνιο την «προσπάθειά» της να συμφιλιωθεί με το Ισραήλ. Παράλληλα, επικαλούμενη τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και την προνομιακή σχέση που είχε με τις ΗΠΑ επί μακρόν, η Τουρκία επιχειρεί να παρουσιαστεί ως ένας «απαραίτητος» σύμμαχος του Ισραήλ στην περιοχή.

Στην ουσία, λέει ο αρθρογράφος, η Τουρκία επιδιώκει να ελέγχει τη ροή του φυσικού αερίου του Ισραήλ και, ταυτόχρονα, να το αποκόψει από τις συμμαχίες που έχει συνάψει με την Ελλάδα και την Κύπρο. Η λογική της Τουρκίας είναι να δρέπει όλους τους καρπούς από μια τέτοια συνεργασία και το Ισραήλ να μην κερδίζει τίποτα, καθώς θα είναι απολύτως εξαρτημένο από τις διαθέσεις της Άγκυρας -αφού, σύμφωνα με την τουρκική ανάλυση των πραγμάτων, το Ισραήλ είναι απομονωμένο στην περιοχή.

Ανάλυση από το παρελθόν

Φυσικά, όπως τονίζει ο αρθρογράφος, η ανάλυση αυτή μοιάζει να έχει βγει από τη δεκαετία του 1950, καθώς εδώ και πολλά χρόνια το Ισραήλ έχει αναπτύξει τη δική του διπλωματία και όχι μόνο έχει συνάψει στρατηγικές σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά συμμετέχει ενεργά και στους προβληματισμούς κι άλλων χωρών (μεταξύ αυτών η Αίγυπτος, η Γαλλία και τα ΗΑΕ) σχετικά με το ρόλο της Τουρκίας στην αστάθεια στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, ενώ και τα ΜΜΕ της χώρας αντιμετωπίζουν με προβληματισμό τα τουρκικά «ανοίγματα».

Ταυτόχρονα, το Ισραήλ γνωρίζει τις στενές σχέσεις της τουρκικής κυβέρνησης με την Χαμάς και, προφανώς, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε θα ήταν να τη χρηματοδοτεί εμμέσως μέσα από μια συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου του με την Τουρκία. Και, φυσικά, η Ιερουσαλήμ δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι τα «κολλητηλήκια» Τουρκίας και Ιράν, ούτε τις διάφορες αντισημιτικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, ούτε τη μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας: όλα αυτά αποτελούν καμπανάκια για την ισραηλινή κυβέρνηση.

Επιφυλάξεις

Αντιθέτως, αντιμετωπίζει με έντονες επιφυλάξεις τις «εκφράσεις φιλίας» της Τουρκίας, αναζητά διάφορες λύσεις για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου του, συνάπτει συμφωνίες συνεργασίας με Κύπρο και Ελλάδα και παρατηρεί με μεγάλη προσοχή τη στροφή της Άγκυρας προς τη Μόσχα και τις αντιδράσεις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Παράλληλα, κρατά αποστάσεις από διάφορες προπαγανδιστικές κινήσεις όπως την ανακοίνωση της Άγκυρας για την επίσκεψη στην Τουρκία του Ισραηλινού προέδρου, Ιζάκ Χέρτζοκ, ή την πρώτη επαφή του ΥΠΕΞ Γιαΐρ Λαπίντ με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Εν κατακλείδι, σημειώνει ο αρθρογράφος, το Ισραήλ δεν πρόκειται να δεχθεί εύκολα κλάδο ελαίας από μια χώρα που συνεργάζεται με εχθρούς του, ούτε πρόκειται να «πιαστεί κορόιδο» σε μια συμφωνία που θα δίνει τα πάντα στη μία πλευρά και τίποτα στην άλλη. Η ανάλυση της Τουρκίας είναι στον αέρα και αυτό αναμένεται να φανεί λίαν συντόμως.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή