«Εμπλοκή» Γερμανίας-ΝΑΤΟ για το ζήτημα των οπλισμένων drones – Γιατί προκαλούν «πονοκέφαλο» στη Μέρκελ και το SPD

Ένα νέο πονοκέφαλο στην γερμανική Καγκελαρία προκαλεί η πρόθεση του ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσει οπλισμένα drones ως συστήματα εναέριας υποστήριξης επίγειων ενόπλων δυνάμεων, προκαλώντας αναταράξεις στην κυβέρνηση συνασπισμού CDU/CSU και SPD, αλλά και στο εσωτερικό των Σοσιαλδημοκρατών.

Το ΝΑΤΟ υπέρ των οπλισμένων drones

Όλα άρχισαν όταν ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ότι η συμμαχία θα χρησιμοποιήσει οπλισμένα drones, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, προκειμένου να παρέχεται εναέρια υποστήριξη σε στρατεύματα στο έδαφος. «Αυτά τα drones μπορούν να υποστηρίξουν επίγειες δυνάμεις και να μειώσουν δραστικά τον αριθμό των πιλότων που στέλνουμε σε επικίνδυνες αποστολές», είπε ο Νορβηγός πολιτικός.

Λάδι στη φωτιά

Οι δηλώσεις αυτές έριξαν λάδι στη φωτιά μιας ήδη τεταμένης συζήτησης που διεξάγεται στο Βερολίνο για το ζήτημα, καθώς η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να ενοικιάσει από το Ισραήλ οπλισμένα drones τύπου Heron TP, τα οποία θα μπορούσαν να παρέχουν εναέρια υποστήριξη στα στρατεύματα της Bundeswehr, ενδεχόμενο, όμως, στο οποίο αντιτίθεται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση Μεγάλου Συνασπισμού υπό την Άνγκελα Μέρκελ.

Κατ’ αρχήν «όχι» από το SPD

Μετά από μελέτη και συζήτηση διάρκειας σχεδόν ενός έτους, το SPD απέρριψε κατ’ αρχήν την ιδέα χρήσης ένοπλων drones, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει υπάρξει η σχετική συζήτηση επί των ηθικών ζητημάτων που μια τέτοια κίνηση εγείρει. Η απόφαση αυτή, ωστόσο, έφερε τριγμούς στο κόμμα, καθώς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του, για θέματα Άμυνας, Φριτς Φελγκετρόι, ο οποίος τάσσεται υπέρ των drones, παραιτήθηκε από τη θέση του.

H «γκρίζα» χρήση από τις ΗΠΑ

Μάλιστα, μετά τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ, ο Φελγκεντρόι σχολίασε ειρωνικά στο Twitter ότι ο γ.γ. του ΝΑΤΟ θα ήταν ένας «έξυπνος Σοσιαλδημοκράτης». Ωστόσο, η χρήση ένοπλων drones από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του «Πολέμου κατά του Τρόμου», η οποία κινήθηκε στην γκρίζα ζώνη μεταξύ στρατιωτικών και παραστρατιωτικών επιχειρήσεων, μοιάζει να προκαλεί αρνητικές αντιδράσεις στην γερμανική κεντροαριστερά, ιδίως, δε, στην πιο αριστερή πτέρυγά της.

Το σχέδιο για το Eurodrone

Και μέσα σε όλα αυτά, Γαλλία και Γερμανία επιχειρούν να βρουν κοινό τόπο για την ανάπτυξη του λεγόμενου Eurodrone, το οποίο, εκτός από αποστολές κατασκοπίας και επόπτευσης, σχεδιάζεται να μπορεί να φέρει και όπλα τα οποία και θα χρησιμοποιεί, υπό προϋποθέσεις, σε συνθήκες μάχης. Όπως και νά’χει, πάντως, το ζήτημα των drones αναμένεται να αποτελέσει άλλο ένα αγκάθι για την κυβέρνηση του Βερολίνου, σε μια φάση που η Γερμανία επιχειρεί να αναδιοργανώσει και να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της.

Καμία δημοσίευση για προβολή