Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας: Πού πέτυχε ο Τραμπ, πού απέτυχε και τι θα κάνει ο Μπάιντεν

Καθώς βαίνουμε προς την 20η Ιανουαρίου και την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν ως τον 46ο πρόεδρο των ΗΠΑ, ένα από τα μείζονα ζητήματα που ο έμπειρος Δημοκρατικός πολιτικός θα κληθεί να αντιμετωπίσει μόλις μπει στο Οβάλ Γραφείο θα είναι αυτό των εμπορικών σχέσεων της χώρας με την Κίνα.

Ο εμπορικός πόλεμος

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ ακολούθησε μια αρκετά σκληρή τακτική έναντι του Πεκίνου, σε σημείο που υπερεθνικοί θεσμοί όπως το ΔΝΤ να κάνουν λόγο για εμπορικό πόλεμο και να προειδοποιούν για τους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία.

Για την ώρα, ο Μπάιντεν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι αρχικά δεν πρόκειται να αλλάξει ρότα και να ανατρέψει τους δασμούς και τις συμφωνίες που η Ουάσινγκτον έχει συνάψει με το Πεκίνο, ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι αργά ή γρήγορα θα πρέπει να λάβει τις αποφάσεις τους για τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

Οι επιτυχίες του Τραμπ

Όπως σημειώνει άρθρο στο Bloomberg, ο Τραμπ πέτυχε σε μια σειρά κινήσεων έναντι της Κίνας. Αρχικά περιόρισε τις εξαγορές αμερικανικών επιχειρήσεων από κινεζικές και κατ’ αυτό το τρόπο εμπόδισε την Κίνα να αποκτήσει πρόσβαση σε προωθημένες τεχνολογίες και εξελίξεις σε διάφορους τομείς.

Ταυτόχρονα, χάρη στα χαμηλά επιτόκια και το άφθονο χρήμα, οι ΗΠΑ επέτρεψαν στις επιχειρήσεις τους να αναπτυχθούν χωρίς να έχουν ανάγκη τα κινεζικά κεφάλαια και έτσι κατέστησαν τις εξαγορές από τους Κινέζους όχι ιδιαίτερα ελκυστικές για Αμερικανούς επιχειρηματίες.

Ζημιά από τη «σκληρή γραμμή»

Τέλος, απαγορεύοντας τις εξαγωγές τεχνολογίας και υλικού σε κινεζικές επιχειρήσεις, η κυβέρνηση Τραμπ «έβαλε φρένο» στην τεράστια ανάπτυξη και κυριαρχία κινεζικών κολοσσών όπως η Huawei, η οποία, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, αντιμετωπίζει προβλήματα στις προμήθειές της.

Ωστόσο, η σκληρή γραμμή Τραμπ προκαλεί ζημιά και σε αμερικανικές επιχειρήσεις που συνεργάζονταν με κινεζικές: δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η Google, η Microsoft και η Qualcomm είχαν ζητήσει από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ εξαιρέσεις για τη συνεργασία τους με την Huawei.

Προβλήματα σε επιχειρήσεις των ΗΠΑ

Παράλληλα, ο νέος γύρος απαγορεύσεων που η Ουάσινγκτον επέβαλλε σε κινεζικές εταιρείες όπως η SMIC και η DJI, θεωρείται ότι ήταν υπερβολικός και ότι εν τέλει δεν αποδίδει στις ΗΠΑ τα αναμενόμενα οφέλη. Αντιθέτως, προκαλεί και νέα προβλήματα σε αμερικανικές επιχειρήσεις.

Επίσης, και αυτό είναι κάτι που σημειώνουν πολλοί αναλυτές, η Κίνα έχει ακόμα τεράστια εσωτερική αγορά, αλλά και μεγάλη αγορά στην Ασία, ενώ σταδιακά «εισβάλλει» και στην Ευρώπη, σε τομείς που μέχρι τώρα κυριαρχούσαν δυτικές ή φιλοδυτικές επιχειρήσεις, φθείροντας την κυριαρχία τους.

Επιτάχυνση της απεξάρτησης

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι οι απαγορεύσεις θεωρείται δεδομένο ότι θα επιταχύνουν τις διαδικασίες στην Κίνα για απεξάρτηση από την αμερικανική τεχνολογία και αξιοποίηση του εγχώριου ταλέντου και κεφαλαίων για την ανάπτυξη και εξέλιξη ντόπιων τεχνολογικών λύσεων.

Παράλληλα, η απαγόρευση εξαγωγών από τις ΗΠΑ στην Κίνα θα ενθαρρύνουν τη συνεργασία του Πεκίνου με άλλους προμηθευτές, οι οποίοι και θα αξιοποιήσουν το κενό για να μπουν στο παιχνίδι της συνεργασίας με την Κίνα και της άκρως προσοδοφόρας εξαγωγής προϊόντων και τεχνολογίας.

Κίνδυνος μπούμερανγκ

Το Bloomberg υπογραμμίζει ότι οι απαγορεύσεις εξαγωγών από τις ΗΠΑ στην Κίνα ενδεχομένως να γυρίσουν μπούμπερανγκ στην Ουάσινγκτον, η οποία θα διαπιστώσει ότι και ζημιά προκάλεσε σε αμερικανικές επιχειρήσεις, αλλά και η σφαίρα επιρροής της μίκρυνε, ενώ της Κίνας μεγάλωσε.

Και, κάπου εδώ, μπαίνει και το δίλημμα για τον Μπάιντεν, ο οποίος θα κληθεί να περπατήσει σε τεντωμένο σχοινί προκειμένου να βρει την ισορροπία ανάμεσα σε μια υγιή εμπορική σχέση ΗΠΑ-Κίνας, αλλά και «φρένου» της επέκτασης της κινεζικής επιρροής.

Καμία δημοσίευση για προβολή