Αγγελική Σπανού

Εχουν βάση τα σενάρια πρόωρων εκλογών; Επισήμως αποκλείονται αλλά…

Δεν είναι πια ταμπού. Παρόλο που δεν έχουν περάσει ούτε εννιά μήνες από τις εκλογές, σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία (με βιντεοκλήσεις πλέον…) συζητείται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στις αρχές του φθινοπώρου ή ακόμη και στη διάρκεια του καλοκαιριού. Τα σχετικά δημοσιεύματα δίνουν και παίρνουν, ενώ τέτοιο ερώτημα τίθεται ευθέως πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου, που αποκλείει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ ρωτήθηκε και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας που έδειξε πως δεν πιστεύει ότι είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο (ή μήπως το ευχήθηκε;).

Η δημοσιοποίηση μεγάλης δημοσκόπησης (της Pulse για τον ΣΚΑΙ) που έδειξε μεγάλη ενίσχυση της ΝΔ και του Κυρ. Μητσοτάκη και συντριπτική υπεροχή τους έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα ενίσχυσε τα σενάρια για πρόωρες διπλές εκλογές (με απλή και με ενισχυμένη αναλογική). Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι ΜΜΕ φιλικά προσκείμενα προς την κυβέρνηση παρουσιάζουν εκτενώς σενάρια πρόωρων εκλογών και αρθρογράφοι που ανοιχτά ενδιαφέρονται για το καλό του Κυρ. Μητσοτάκη τον “συμβουλεύουν” να στήσει κάλπες.

Η πραγματικότητα είναι πως δεν προκύπτει από πουθενά τέτοιος σχεδιασμός του πρωθυπουργού. Αλλωστε, η αστάθμητη παράμετρος της πανδημίας δεν επιτρέπει τέτοιου είδους προγραμματισμό. Γιατί να υπάρξει νέο κύμα κοροναϊού το φθινόπωρο πώς θα γίνουν εκλογές που προϋποθέτουν συνωστισμό; Αλλά και πώς θα γίνουν το καλοκαίρι, εφόσον έχει περάσει ο υγειονομικός κίνδυνος, εν μέσω μιας κακής -όπως αναμένεται τουριστικής περιόδου- και με την κοινωνία κουρασμένη από την περίοδο της καραντίνας και από το νέο οικονομικό σοκ που προκαλεί η πανδημία;

Παρόλα αυτά, εισηγήσεις υπάρχουν. Υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ που ποτέ δεν θα το δηλώσουν δημόσια τάσσονται υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με το επιχείρημα ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το πολύ θετικό momentum για την κυβέρνηση για να υποστεί μια πραγματικά στρατηγική ήττα ο ΣΥΡΙΖΑ, να βρεθεί σε δύσκολη θέση ο Αλ. Τσίπρας που θα έχει χάσει σε πέντε εκλογικές συ νεχόμενες αναμετρήσεις και να μπορέσει ο Κυρ. Μητσοτάκης να κυβερνήσει με ανανεωμένη εντολή για να διαχειριστεί τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που θα έχει προκύψει.

“Δεν θα βρεθεί καλύτερη στιγμή για τη ΝΔ” λένε οι υποστηρικτές αυτής της άποψης που μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι η άποψη του πρωθυπουργού. Οσοι δεν συμφωνούν προκρίνουν την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα και για διατήρηση της αξιοπιστίας του Κυρ. Μητσοτάκη που θα πρέπει να δικαιολογήσει -και δεν θα είναι εύκολο- μια τέτοια απόφαση.

Στον ΣΥΡΙΖΑ καθόλου δεν θέλουν πρόωρες εκλογές. Δεν έχει γίνει καν το συνέδριό τους λόγω κοροναϊού, ο μετασχηματισμός του κόμματος που έχει εξαγγελθεί μένει μετέωρος, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλη υστέρηση έναντι της ΝΔ και το τελευταίο που χρειάζονται είναι μια νέα δοκιμασία στις κάλπες. Παρόλο που δεν θέλουν να εκφράζουν τέτοια αγωνία, στο παρασκήνιο γίνονται συχνά τέτοιες συζητήσεις και υπάρχουν στελέχη στο επιτελείο του Αλ. Τσίπρα που θεωρούν ισχυρή μια τέτοια πιθανότητα.

Διαβάστε επίσης: Eurogroup: “Ένα ισχυρό πακέτο είναι σε εξέλιξη” – Υποσχέσεις των επικεφαλής των θεσμών για “προστασία των Ευρωπαίων πολιτών και των επιχειρήσεων από τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας”. Σήμερα οι αποφάσεις

Υπάρχει, πάντως, και η εκτίμηση ότι, όταν περάσει το κακό του κοροναϊού, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό προκειμένου να υπάρξει επανεκκίνηση με ακόμη μεγαλύτερο άνοιγμα στο κέντρο μέσω αξιοποίησης στελεχών του λεγόμενου μεσαίου χώρου.

Το βέβαιο είναι ότι από τη στιγμή που άνοιξε για τα καλά ο ασκός της εκλογολογίας δεν θα κλείσει εύκολα και οι άνεμοι που απελευθερώθηκαν θα σηκώνουν τα χαρτιά από τα κομματικά και μιντιακά τραπέζια

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή