Economist: Από τι κινδυνεύει η Ελλάδα στις εκλογές. Ήρθε το τέλος της ενεργειακής κρίσης, λένε οι Γερμανοί και άλλες ιστορίες

     

    Economist: Ποιός είναι ο κίνδυνος των εκλογών. Κίνδυνος για την οικονομική σταθερότητα, την κατάκτηση επενδυτικής βαθμίδας και την απορρόφηση κονδυλίων, ενδεχόμενη Κυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ο Economist. Σε ανάλυσή που δημοσίευσε, ενόψει των εκλογών στην Ελλάδα, επισημαίνει τους κινδύνους που θα συνεπαγόταν μια Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

    Αναφέρει ,ωστόσο, ότι η διαφαινόμενη αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να ξεπεράσει το 30% στις δημοσκοπήσεις, και ο κατακερματισμός και οι προσωπικές εχθρότητες μεταξύ της
    κεντροαριστεράς και της ριζοσπαστικής αριστεράς, θα μπορούσαν να ωφελήσουν τον
    Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην προσπάθειά του να κερδίσει μια δεύτερη θητεία
    μετά από μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

    Αλλά, εάν ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ερχόταν πράγματι στην εξουσία, οι συνέπειες για τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας θα ήταν μάλλον αρνητικές, δεδομένου του ιστορικού της προηγούμενης Κυβέρνησης. Θα επανέφερε μεγάλη αβεβαιότητα στις μακροοικονομικές και επιχειρηματικές προοπτικές στην Ελλάδα και θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στη στάση των επενδυτών προς τη χώρα. Θα έθετε υπό αμφισβήτηση τη
    μακροοικονομική σταθερότητα, τις βελτιώσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον και στη
    φιλοδοξία της χώρας να επιτύχει την επενδυτική βαθμίδα φέτος. Θα δημιουργούσε επίσης
    αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της χώρας να απορροφήσει τους σημαντικούς
    πόρους της Ε.Ε. που είναι διαθέσιμοι.

    ***

    Προεκλογικά μήνυμα στον Ερντογάν από την Ουάσιγκτον. Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε οντότητες με βάση την Τουρκία, με το αιτιολογικό ότι παραβίασαν τους περιορισμούς που έχει θέσει η Ουάσιγκτον στις εξαγωγές προς τη Ρωσία και, ως εκ τούτου, βοήθησαν τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία, ο οποίος, ως γνωστόν, διανύει ήδη το δεύτερο χρόνο του.

    Η απόφαση για κυρώσεις, μεταξύ άλλων, σε εταιρεία ηλεκτρονικών και εταιρεία εμπορίας προϊόντων τεχνολογίας με έδρα την Τουρκία, ελήφθη καθώς «Προειδοποιητική βολή» ΗΠΑ σε Ερντογάν. Ήρθε το τέλος της ενεργειακής κρίσης, λένε οι Γερμανοί. Πρώτη στη στήριξη των επιχειρήσεων η Ελλάδα, παραβιάζοντας τις αμερικανικές απαγορεύσεις.

    Αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι οι νέες κυρώσεις αφορούσαν σε οντότητες και άτομα από τον τομέα της ναυτιλίας και του εμπορίου της Τουρκίας, οι οποίοι, όμως, φαίνεται ότι σχετίζονται ή και ανήκουν σε ρωσικά συμφέροντα, παρότι δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, κάνοντας μεταφορές μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

    Ο αξιωματούχος είπε ότι οι συγκεκριμένες κυρώσεις αποτελούν «προειδοποιητική βολή» από τις ΗΠΑ για όσους δεν τηρούν τους ελέγχους στις εξαγωγές, ενώ το τουρκικό ΥΠΕΞ φαίνεται ότι επέλεξε την… αιδήμονα σιωπή, δεδομένου ότι η Άγκυρα εξαρχής δεν έχει ακολουθήσει τους δυτικούς συμμάχους της στην πολιτική επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

    ***

    Πόσο στηρίχτηκαν οι επιχειρήσεις. Στήριξη που έφτασε τα 9,5 δις ευρώ, κυρίως σε επιδοτήσεις ρεύματος, παρείχε το 2022 η Ελλάδα σε ελληνικές επιχειρήσεις, ώστε να διασφαλίσει την λειτουργία τους και θέσεις εργασίας απέναντι στις αυξήσεις κυρίως του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό καταγράφει στην τελευταία έκθεση για τις δημοσιονομικές προοπτικές των κρατών μελών του (Fiscal Monitor) το ΔΝΤ.

    Η Ελλάδα παρείχε επιδοτήσεις που έφτασαν το 4,5% του ΑΕΠ, που είναι η μεγαλύτερη ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης και η δεύτερη μεγαλύτερη ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ όπου πρώτη έρχεται η Σουηδία, η οποία παρείχε μέτρα στήριξης κοντά στο 6% του ΑΕΠ της. Αμέσως μετά την Ελλάδα, έρχεται η γειτονική Βουλγαρία, η οποία στήριξε τις επιχειρήσεις της με μέτρα που φτάνουν το 2,7% του ΑΕΠ της. Στη συνέχεια, έχουμε την Κροατία και τη Σλοβενία με μέτρα 2% του ΑΕΠ, την Ιταλία με 1,8% του ΑΕΠ, τη Σλοβακία με 1,3% του ΑΕΠ, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Μάλτα και το Λουξεμβούργο με 1,2% του ΑΕΠ τους, την Ισπανία με 1,1% του ΑΕΠ της και την Λετονία με 1%. Τα χαμηλότερα μέτρα στήριξης παρείχαν η Εσθονία, η Κύπρος, η Ουγγαρία και η Νορβηγία με 0,3% του ΑΕΠ ενώ μηδενική στήριξη παρείχε η Δανία.

    ***

    Του Ανδρέα Πετρουλάκη (Καθημερινή)

    ***

    Ρυθμίστε γιατί… χανόσαστε. Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ μπαίνουν οι 200.000 οφειλέτες του Δημοσίου που είχαν χάσει τις ρυθμίσεις των 72-120 δόσεων. Αμέσως μετά τις εορτές του Πάσχα θα λάβουν ειδοποιητήριο προκειμένου να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις που έχασαν, το αργότερο μέχρι τις 31 Ιουλίου. Όσοι αγνοήσουν το ειδοποιητήριο και δεν υποβάλλουν αίτηση θα υποστούν τις συνέπειες της φορολογικής νομοθεσίας που προβλέπει δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και κατασχέσεις εις χείρα τρίτων των αποδοχών και των εισοδημάτων από ενοίκια.

    Όσοι όμως ρυθμίσουν τα χρέη τους σε δόσεις, θα απαλλαγούν από τα μέτρα που έχουν ληφθεί εναντίον τους και συγκεκριμένα θα ξεπαγώσουν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί.

    ***

    Πως ο πληθωρισμός μείωσε χρέος και έλλειμμα. Παρά την πίεση στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, ο υψηλός πληθωρισμός που έφτασε στο 9,3% σε ετήσια βάση για το 2022 ήταν ο “από μηχανής θεός” για την τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή που είχαμε σε χρέος και έλλειμμα τον προηγούμενο χρόνο.

    Με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, το δημόσιο χρέος μειώθηκε πέρσι ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 27% στο 166,9% από το 194,5% όπου είχε φτάσει το 2021 ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού και ακόμα περισσότερο από το 206,4% του ΑΕΠ που είχε κορυφωθεί το 2020. 

    Εκείνο που μαθαίνουμε τώρα είναι ότι στην έκθεσή του για τη δημοσιονομική πορεία των κρατών – μελών τον ΔΝΤ εκτιμά ότι η “συνδρομή” του πληθωρισμού στη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, ήταν περίπου 13% του ελληνικού ΑΕΠ. Η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,9% μείωσε περίπου 12% το χρέος και οι εθνικολογιστικές προσαρμογές συμπλήρωσαν το 2% της συνολικής αποκλιμάκωσης του χρέους κατά 27% του ΑΕΠ το 2022. (Τάσος Δασόπουλος, Capital.gr)

    ***

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    Ο ΠΑΛΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ. Ό,τι συμβαίνει τώρα στο Χρηματιστήριο και τις μετοχές

    ***

    Η Bundesbank βλέπει το τέλος της ενεργειακής κρίσης. Το τέλος της ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης ανακηρύσσει ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel. Στο ίδιο μήκος κύματος και η γερμανική τράπεζα Berenberg Bank, σημειώνει ότι η χειμερινή σεζόν τελειώνει με τις ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου να είναι γεμάτες στο 56% της χωρητικότητάς τους, κάτι που σημαίνει ότι οι χώρες πρέπει να αγοράσουν πολύ λιγότερο αέριο από ό,τι συνήθως, για να προετοιμαστούν για τον επόμενο χειμώνα. Συνεπώς, ο οίκος δεν περιμένει άλλα σοκ στο μέτωπο του ενεργειακού κόστους.

    «Η ενεργειακή κρίση έχει λίγο-πολύ επιλυθεί», είπε ο Nagel της γερμανικής κεντρικής τράπεζας στο CNBC. Κατόπιν τούτων, τονίζει πως με το «σοκ του Πούτιν» να ξεπερνιέται, η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να ανακάμψει μετά την Άνοιξη. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το 2023, αλλά ο Joachim Nagel είπε στο CNBC ότι ο ίδιος είναι πιο αισιόδοξος και δεν προβλέψει ύφεση.

    “Κουπόνι τζόγου με μηδενική αξία“. Ο Warren Buffett έβαλε στο στόχαστρο το bitcoin, αποκαλώντας το crypto εγγενώς άχρηστο. Η επένδυση σε κρυπτογράφηση είναι σαν να “θέλεις να παίξεις ρόδα ρουλέτας”, είπε στο CNBC ο δημιουργός – εγκέφαλος της Berkshire Hathaway. Ως γνωστόν οι αγορές κρυπτογράφησης σημειώνουν ράλι, με το bitcoin να αυξάνεται κατά 65% τους τελευταίους τρεις μήνες.

    Ο Γουόρεν Μπάφετ χαρακτήρισε το bitcoin «κουπόνι τζόγου» με μηδενική αξία  με το κρυπτονόμισμα να διαπραγματεύεται κοντά στα υψηλά 10 μηνών. «Δεν έχει καμία αξία, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τους ανθρώπους να θέλουν να παίξουν ρουλέτα», είπε ο 92χρονος σε συνέντευξή του στο CNBC.

    ***

    Δύσκολη η αντεπίθεση των Ουκρανών. Πυκνό νέφος καλύπτει τη μεγάλης κλίμακας εαρινή αντεπίθεση που έχουν από καιρό προαναγγείλει οι Ουκρανοί, καθώς ορισμένα από τα δεκάδες απόρρητα ντοκουμέντα του αμερικανικού Πενταγώνου και της CIA που διέρρευσαν πρόσφατα στο Διαδίκτυο εμφανίζουν τις αμερικανικές υπηρεσίες να αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος.

    Επικαλούμενο έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του, το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP αναφέρει ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν πως μόνο οριακά κέρδη μπορούν να προκύψουν από μια ουκρανική αντεπίθεση στο ορατό μέλλον. Aλλο απόρρητο έγγραφο, το οποίο επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, αναφέρει ότι «η συνεχιζόμενη ανεπάρκεια (των Ουκρανών) στην εκπαίδευση (του στρατού) και τα εξαντλούμενα αποθέματα πυρομαχικών πιθανότατα θα δυσκολέψουν κάθε πρόοδο και θα επιδεινώσουν τις απώλειες κατά τη διάρκεια της επίθεσης».

    ***

    Μυρίζει μπαρούτι στη νοτιοανατολική Ασία. Εκρηκτικό είναι πλέον το σκηνικό που διαμορφώνεται στη νοτιοανατολική Ασία, καθώς το Πεκίνο αυξάνει δραματικά την πίεση προς την Ταϊπέι.

    Έτσι, η Κίνα θα απαγορεύσει κάποιες ώρες την Κυριακή τη ναυσιπλοΐα σε μια ζώνη που βρίσκεται βόρεια της Ταϊβάν, λόγω «ενδεχόμενης πτώσης υπολειμμάτων διαστημικού πυραύλου», ανακοίνωσαν οι κινεζικές ναυτικές αρχές. Τα πλοία θα υπόκεινται σε «απαγόρευση εισόδου» την Κυριακή από τις 09:00 τοπική ώρα (04:00 ώρα Ελλάδας) έως τις 15:00 (10:00 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισαν οι ναυτικές αρχές της Φουτζιάν (ανατολικά), της κινεζικής επαρχίας που βρίσκεται απέναντι από την Ταϊβάν.

    ***

    Κάτι συμβαίνει με τον Ναβάλνι. Ξανά στο προσκήνιο βρίσκεται ο πιο γνωστός Ρώσος αντιφρονών, και για άλλη μια φορά αντικείμενο του ενδιαφέροντος είναι η κατάσταση της υγείας του.

    Συγκεκριμένα, από μια «μυστηριώδη πάθηση» πάσχει ο «δημόσιος κίνδυνος #1» για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος κρατείται σε φυλακή της Ρωσίας, με εκπρόσωπό του να εκτιμά ότι η ασθένεια αυτή μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ενός δηλητηρίου βραδείας δράσης, καθώς το σωματικό του βάρος μειώθηκε κατά 8 κιλά μέσα σε περίπου δύο εβδομάδες.

    Η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, Κίρα Γιάρμις, δήλωσε ότι το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο κλήθηκε ασθενοφόρο στη φυλακή ύψιστης ασφαλείας IK-6 στο Μελέκοβο, σε απόσταση περίπου 250 χιλιομέτρων ανατολικά της Μόσχας, όπου κρατείται ο Ναβάλνι. Η ίδια μίλησε για αδιευκρίνιστου τύπου στομαχική ενόχληση, σημειώνοντας ότι οι γιατροί της φυλακής είχαν στο παρελθόν χορηγήσει ενέσιμο σκεύασμα, το οποίο αρνήθηκαν να ταυτοποιήσουν.

    ***

    Έφυγε ένα σύμβολο των sixties. Η Βρετανίδα σχεδιάστρια μόδας Μέρι Κουάντ, η δημιουργός της μίνι φούστας, πέθανε σε ηλικία 93 ετών, ανακοίνωσε η οικογένειά της. Η Μέρι Κουάντ, κεντρικό πρόσωπο των Swinging Sixties, ήταν μία από τις γνωστότερες σχεδιάστριες μόδας του 20ού αιώνα και εξαιρετικά καινοτόμα.

    Γεννημένη το 1930 στο Λονδίνο, άνοιξε την πρώτη της μπουτίκ, το Bazaar, στο Τσέλσι το 1955, την εποχή που η συνοικία γνώριζε την μεγάλη της άνθηση. Το κατάστημα ρούχων και αξεσουάρ έγινε γρήγορα ο τόπος συνάντησης των Beatles ή των Rolling Stones, της Μπριζίτ Μπαρντό, της Οντρεϊ Χέμπορν.

    Η Μέρι Κουάντ καθιέρωσε τα μίνι φορέματα και τις μίνι φούστες, σε απλές γραμμές και ζωηρά χρώματα. Αλλά οι γυναίκες τής οφείλουν επίσης το σορτς, τα hot-pants, τα πλαστικά αδιάβροχα, την αδιάβροχη μάσκαρα, τις κασετίνες του μακιγιάζ. «Τα ρούχα μου κόλλαγαν στη μόδα των εφήβων, στην pop, στα μπαρ του εσπρέσο, στα κλαμπ της τζαζ», έγραφε στην πρώτη της αυτοβιογραφία «Quant by Quant» που κυκλοφόρησε το 1965.

    ***

    Χώρισε ο Μέρντοχ στα 92 του γιατί… έχει πολλά να κάνει. Ο Ρούπερτ Μέρντοχ φέρεται να χώρισε από την Τζέρι Χολ μέσω email. Η αναφορά στο Vanity Fair περιγράφει λεπτομερώς τις σχέσεις δισεκατομμυριούχων κατόχων μέσων ενημέρωσης, τις προβληματικές προκλήσεις για την υγεία και τις επιχειρήσεις

    Ο Ρούπερτ Μέρντοχ χώρισε με την τέταρτη σύζυγό του, Τζέρι Χολ, μέσω email, λέγοντάς της «σίγουρα περάσαμε καλές στιγμές, αλλά έχω πολλά να κάνω», σύμφωνα με μια αναφορά για τον 92χρονο δισεκατομμυριούχο. Η Hall προφανώς περίμενε να συναντήσει τον σύζυγό της στην έπαυλη τους στο Oxfordshire τον Ιούνιο του 2022 όταν έλαβε την απροσδόκητη αλληλογραφία.

    «Τζέρι, δυστυχώς αποφάσισα να βάλω τέλος στον γάμο μας», φέρεται να ξεκίνησε το email του Μέρντοκ. «Σίγουρα περάσαμε καλές στιγμές, αλλά έχω πολλά να κάνω… Ο δικηγόρος μου στη Νέα Υόρκη θα επικοινωνήσει αμέσως με τον δικό σας».

    ***

    Αποφυλακίστηκε, την Παρασκευή η Εύα Καϊλή και ετέθη σε κατ’ οίκον περιορισμό με «βραχιολάκι» παρακολούθησης. Κατέφθασε στο σπίτι της στις Βρυξέλλες και έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους τονίζοντας ότι χαίρεται πολύ που θα δει την κόρη της κι ότι «ο αγώνας της συνεχίζεται». (Ωχ!..)

    «Άσε ρε φίλε ήσυχο τον Αντρέα, τι σχέση έχεις;» (Σχόλιο του Κώστα Σκανδαλίδη στο tik-tok για τον Τσίπρα…)

    Θήτα Ευγενικός

    Δευτέρα με Παρασκευή

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή