ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Επενδύει τεράστια ποσά με σκοπό το φυσικό αέριο να κατακτήσει όλη τη Βόρεια Ελλάδα

Ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 93 εκατομμυρίων ευρώ για την πενταετία 2019-2023, προγραμματίζει η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, με στόχο το φυσικό αέριο να φτάσει σε περισσότερα νοικοκυριά, επιχειρήσεις και βιομηχανίες αλλά και σε νέες περιοχές, πέραν των 13 δήμων της Θεσσαλονίκης και των 11 δήμων της Θεσσαλίας που αναπτύσσεται.

Χθες, κατά την παρουσίαση των επενδυτικών σχεδίων της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, η θυγατρική της ΔΕΠΑ (ελέγχει το 51% των μετοχών της) και της Ιταλικής ΕΝΙ (το 49%), ανακοίνωσε το πενταετές business plan, το οποίο θα συνδυάσει την ραγδαία ανάπτυξη του δικτύου με επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής, σε σύγχρονο εξοπλισμό και σε υποδομές του δικτύου.

Ειδικότερα, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, προγραμματίζει την επέκταση του δικτύου 4 bar κατά 297 χιλιόμετρα επιπλέον, προσθέτοντας 63 χιλιάδες νέες συμβάσεις σύνδεσης. Ο διανεμόμενος όγκος αερίου προβλέπεται να φτάσει τα 436 εκ. κυβικά μέτρα το 2023, από 382,5 εκατ. το 2018.

Συνολικά, στο τέλος της περιόδου, η εταιρεία φυσικού αερίου προσβλέπει σε 395.000 συνολικά συνδέσεις καταναλωτών, που θα αντιπροσωπεύουν το 65% πληθυσμού έως το 2023. Η διείσδυση σε νέες περιοχές θα γίνει μέσω δικτύου αγωγών ή με τη μεταφορά συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNB).

Ήδη, η εταιρεία δείχνει να έχει πάρει με το μέρος της, τους καταναλωτές αφού στην περιοχή ευθύνης της, το 60% του πληθυσμού χρησιμοποιεί αέριο. Μάλιστα πέρσι, τα κέρδη προ φορών της εταιρείας ανήλθαν σε 24,8 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά 17,2% τις προβλέψεις.

Όπως αναφέρθηκε χθες, μέσα στη διετία 2017 – 2018 επενδύθηκαν συνολικά 43,1 εκατ. ευρώ για τα δίκτυα διανομής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ενώ κατασκευάστηκαν 190 χλμ. δικτύου 4 bar και 19 bar.

Με αυτόν τον τρόπο, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ θέλει να δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις των νέων περιοχών να επωφεληθούν από τη χρήση του φυσικού αερίου μειώνοντας την οικονομική επιβάρυνση συγκριτικά με ανταγωνιστικά καύσιμα.

Περισσότερα σε λέξεις

Η ΕΔΑ Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2016 και ασκεί τις δραστηριότητες του Διαχειριστή Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου εντός των γεωγραφικών περιοχών του Νομού Θεσσαλονίκης και Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπως προβλέπουν οι άδειές της.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της περιλαμβάνεται η ανάπτυξη, η κατασκευή, η λειτουργία, η συντήρηση, η διαχείριση και η εκμετάλλευση εν γένει του Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου στις γεωγραφικές περιοχές της ευθύνης της.

Η εταιρεία διαθέτει ένα εκτεταμένο Δίκτυο Διανομής Φυσικού Αερίου, που ξεκινά νότια από τον Αλμυρό Βόλου έως βόρεια τον Χορτιάτη, ενώ δυτικά από την Καρδίτσα έως τον Δήμο Χαλκηδόνος και τον Δήμο Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]