Εφιαλτική πρόβλεψη: Οι ελλείψεις σε τσιπάκια θα συνεχιστούν και το 2023, και η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει

Όταν ο CEO της μεγαλύτερης εταιρείας σχεδιασμού και κατασκευής τσιπ στον πλανήτη προβλέπει ότι η έλλειψη σε τσιπάκι που παρατηρείται ήδη από το 2020 και συνεχίστηκε και φέτος, δεν πρόκειται να λήξει εντός του 2022, τότε τα πράγματα είναι πολύ ανησυχητικά.

Μαύρες προβλέψεις από τον CEO της  Ιntel

Ωστόσο, ακριβώς αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας Intel η οποία σχεδιάζει και κατασκευάζει τα τσιπάκια που βρίσκονται στους περισσότερους υπολογιστές στον κόσμο αλλά και σε παιχνιδομηχανές και άλλα ηλεκτρονικά μηχανήματα. Ο Πατ Γκέλσινγκερ σημείωσε ότι η πανδημία του κοροναϊού διατάραξε δραματικά την εφοδιαστική αλυσίδα στην βιομηχανία των τσιπ -η οποία ως το 2019 αναπτυσσόταν με ρυθμό 5% ετησίως- την ώρα που η ζήτηση αυξήθηκε κατά 20% και συνεχίζει να είναι πολύ υψηλή.

Ελλείψεις και το 2023

Κατά τον Γκέλσινγκερ, οι εταιρείες του κλάδου προσπαθούν να καλύψουν το κενό με νέες μονάδες παραγωγής και αύξηση της παραγωγής των ήδη υφιστάμενων, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι το κενό μεταξύ παραγωγής και ζήτησης θα συνεχίσει να υπάρχει και εντός του 2023, καθώς χρειάζεται χρόνος ώστε η παραγωγή να φθάσει στα επίπεδα της ζήτησης. Σημειώνεται ότι ο Γκέλσινγκερ σχεδίαζε ταξίδι στην Ταϊβάν, προκειμένου να συζητήσει με τον γίγαντα κατασκευαστή τσιπ, την TSMC, σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος των ελλείψεων.

Οι κλάδοι που επλήγησαν περισσότερο

Από την έλλειψη σε τσιπάκια δεν υπάρχει κλάδος της οικονομίας που να μην έχει επηρεαστεί αρνητικά. Τις χειρότερες συνέπειες βιώνουν κυρίως οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες η μία μετά την άλλη ανακοινώνουν μείωση στην παραγωγή αυτοκινήτων, καθώς δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε αυτά τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και εταιρείες που ειδικεύονται σε κονσόλες παιχνιδιών, ωστόσο, ελλείψεις παρατηρούνται και στα τσιπάκια για υπολογιστές, άλλα ηλεκτρονικά μηχανήματα και όπου αλλού χρησιμοποιούνται.

Γιατί προκλήθηκε η έλλειψη

Το πρόβλημα σχετίζεται άμεσα με τις διακοπές στην παραγωγή που προκάλεσε η πανδημία του κοροναϊού, ωστόσο, έχει σχέση και με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, που προκάλεσε επιπλέον προβλήματα με τις απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί. Παράλληλα, η ολιγοήμερη διακοπή της λειτουργίας του κινεζικού λιμανιού της Γιαντιάν προκάλεσε μεγάλες καθυστερήσεις στη μεταφορά τσιπ που βρίσκονταν σε κοντέινερ. Τέλος, η δυσκολία και το κόστος κατασκευής των τσιπ έχει δημιουργήσει μια ολιγοπωλιακή αγορά, όπου οι «παίκτες» είναι λίγοι και κάθε πρόβλημά τους ουσιαστικά «στραγγαλίζει» τις σχετιζόμενες βιομηχανίες.

Αύξηση τιμής

Στα παραπάνω, όμως, πρέπει να προστεθεί και η αύξηση στις τιμές των τσιπ, οι λιγοστές κατασκευάστριες εταιρείες έχουν ανακοινώσει ότι θα ζητήσουν από τους πελάτες τους υψηλότερες τιμές, με τις αυξήσεις να φθάνουν ακόμα και το 20%. Μέχρι τώρα οι κατασκευαστές προϊόντων (κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, παιχνιδομηχανές, κλπ), προτιμούσαν να μην περνούν στους καταναλωτές αυτές τις αυξήσεις, ωστόσο, πλέον θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι συσκευές αυτές θα δουν τις τιμές τους να παίρνουν την ανιούσα, καθώς το κόστος κατασκευής τους θα ανέβει.

Καμία δημοσίευση για προβολή