Εφιάλτης στο Χρηματιστήριο – Τράπεζες και αυτοτροφοδοτούμενη πτώση διαλύουν την αγορά

    Το Χρηματιστήριο ανοίγει σήμερα με τον εφιάλτη του χθεσινού ξεπουλήματος που άγγιξε τα όρια του κραχ.  Το ταμπλό βρίσκεται ένα μόνο βήμα πριν από τους στόχους του που έχουν θέσει οι οι short πωλητές τραπεζικών μετοχών ( 580 μονάδες).

    Στη χθεσινή συνεδρίαση είχαμε γενικευμένες ρευστοποιήσεις σε τράπεζες και blue chips στη σκιά των ανησυχιών για τα κόκκινα δάνεια αλλά και υπό την επιρροή του sell off στη Wall Street.

    Το “γλίστρημα” του Δείκτη χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, είχε σαν αποτέλεσμα την εικόνα αυτοτροφοδοτούμενης πτώσης, καθώς ενεργοποιήθηκε σημαντικός αριθμός από κινήσεις “stop loss”, ενώ αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των “margin calls”.

    Eπι πέντε συνεχείς συνεδριάσεις, οι πωλητές σφυροκοπούν ανελέητα με αφορμή τις διαγραφές τριών τραπεζών ( Εθνική, Eurobank, Πειραιώς ) απο τον Δείκτη Msci. Καθημερινά, οι μετοχές είναι «άδειες» από αγοραστές. Έτσι η πτώση πραγματοποιείται από τα πρώτα λεπτά και, μόλις εξαφανιστούν οι αγοραστές, ακολουθεί η κατάρρευση της αγοράς με μεγαλύτερη ένταση, αν και οι τζίροι δείχνουν ότι η πτώση συντελείται πάντα με λίγα κεφάλαια.

    Όλα τα παραπάνω, εν μέσω, τουλάχιστον, επιφυλακτικού διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος και με περισσότερο από ευδιάκριτη την επιστροφή των πωλητών στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού, 10ετους, Κρατικού τίτλου, να διαμορφώνεται στο 4,63% (+11 μονάδες βάσης).

    Αρνητικό ρεκόρ τριμήνου

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, για τον Γενικό Δείκτη, αποτελούν αρνητικό ρεκόρ τριμήνου, καθώς ο Δείκτης είχε να “δει” πέντε συνεχόμενα “κόκκινα” κλεισίματα, από την περίοδο 30/8 έως και 7/9, όταν και είχε συμπληρώσει επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

    Οι πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, έχουν αφαιρέσει από τον Γενικό Δείκτη ποσοστό 7,91%, στο ίδιο διάστημα και στον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών οι αθροιστικές απώλειες φθάνουν στο 21,51%,ενώ η κεφαλαιοποίηση του ΧΑΑ μειώθηκε κατά 3,3 δισ. ευρώ (!)

    Το χθεσινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη παραπέμπει σε νέα χαμηλά 24 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 16/11/2016 (592,26 μονάδες), ενώ το κλείσιμο του Τραπεζικού δείκτη σηματοδοτεί νέα ιστορικά χαμηλά (!).

    Η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έπεσε πλέον κάτω απο τα 4 δισ.ευρώ ( 3,9 δισ. ευρώ ) και οι απώλειες απο τον περασμένο Μαϊο έφθασαν τα 5,4 δισ. ευρώ. Η εικόνα είναι ακόμη χειρότερη αν αναλογιστεί κανείς ότι οι τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται απο 0,04 φορές έως 0,20 φορές την λογιστική τους αξία, δείκτες που δεν υπάρχουν σε καμία ευρωπαίκή χώρα.

    Σήμερα, για να αντιδράσει η αγορά χρειάζεται αφενός να εμφανιστούν αγοραστές και αφετέρου να υπάρχουν στηρίξεις από τις μη τραπεζικές μετοχές. Τις προηγούμενες ημέρες η στήριξη αυτή ήταν από μικρή έως αρνητική.

    Καμία δημοσίευση για προβολή