Εύσημα από την Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας – Επισημάνσεις για τo χρέος, τα ελλείμματα και τις οφειλές του Δημοσίου

Θετική σε γενικές γραμμές είναι οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα προχωρεί σε  επισημάνσεις για προβλήματα που απαιτούν σύντομα λύσεις.

  • Η Κομισιόν εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό  7,1% το 2021 και 5,2% το 2022. Μάλιστα σημειώνει ότι στο τέλος της επόμενης χρονιάς το ελληνικό ΑΕΠ θα ανακάμψει πλήρως από τις επιπτώσεις της πανδημίας και θα είναι  κατά 2,4% υψηλότερο σε σχέση με το 2019.
  • Θετικές είναι και οι εκτιμήσεις για τη μείωση του χρέους αλλά και για την ανεργία που το 2020 παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, 16,3%, αλλά παρά την υγειονομική κρίση σημειώνει κάμψη κυρίως λόγω των μέτρων στήριξης της οικονομίας από τους κρατικούς πόρους.

“Καμπανάκι” για χρέος – ελλείμματα

Η πρώτη επισήμανση της έκθεσης αφορά την πορεία του δημοσίου χρέους, το οποίο ναι μεν σημειώνει κάμψη ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Το 2020 αναφέρεται στην έκθεση το δημόσιο χρέος έφθασε το 206,3% του ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος αντανακλώντας το βάθος της ύφεσης και τον αντίκτυπο των μέτρων για τον περιορισμό του οικονομικού και κοινωνικού κόστους της κρίσης λόγω COVID-19.

Παράλληλα τα δημόσια ελλείμματα λόγω των αυξημένων δαπανών στήριξης της οικονομίας σημειώνουν αύξηση. Μεταξύ όλων των χωρών με υπερβολικό δημόσιο χρέος, η Επιτροπή απευθύνει ιδιαίτερες συστάσεις μόνον στην Ιταλία, ενώ για Ελλάδα, Γαλλία, Βέλγιο και Ισπανία τις καλεί να παίρνουν μέτρα στήριξης διατηρώντας όμως «συνετή δημοσιονομική πολιτική προκειμένου να διασφαλιστούν βιώσιμα δημόσια οικονομικά μεσοπρόθεσμα».

Οι οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες

Οι συντάκτες της έκθεσης εμφανίζονται ανήσυχοι για τα συσσωρευμένα και ανεξόφλητα χρέη του δημοσίου προς ιδιώτες και εκφράζουν αμφιβολίες κατά πόσο θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από τα υπουργεία για την εξόφλησή τους.

Πέρα από τα χρέη του δημοσίου προς ιδιώτες στην έκθεση επισημαίνονται οι καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων,  τα κόκκινα δάνεια, το νέο πλαίσιο προστασίας των κατοικιών ευάλωτων δανειοληπτών  και η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης. Επίσης σημειώνονται καθυστερήσεις σε θέματα που αφορούν τους πλειστηριασμούς, τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και την ηλεκτρονική δίκη.

Πρόοδος στις αποκρατικοποιήσεις

Οι συντάκτες της έκθεσης εκφράζονται θετικά για την πρόοδο στις αποκρατικοποιήσεις και σημειώνουν ότι παρακολουθούν στενά μεταρρυθμίσεις όπως το Κτηματολόγιο και οι νέοι Δασικοί χάρτες.

Παράλληλα εκτιμούν ότι τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών, παρά το γεγονός ότι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα,  μετά τη μείωση του 2020 θα παρουσιάσουν νέα κάμψη και το 2021.

Τονίζεται επίσης ότι η καλή πορεία του τουρισμού αναμένεται να συμβάλει στη μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2021 και το 2022. Ταυτόχρονα όμως σημειώνεται ότι η ελληνική οικονομία είναι εξαρτημένη από τον τουρισμό και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη ύφεση του 2020, αφού περιορίστηκαν σημαντικά τα ταξίδια λόγω της πανδημίας.

Καμία δημοσίευση για προβολή