Έφτασε η μεγάλη ώρα της σύγκρουσης μεταξύ Ερντογάν και Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν μπορεί να πράξει πλέον τίποτα, την ώρα μάλιστα που οι επενδυτές περιμένουν τις επόμενες κινήσεις των υπευθύνων χάραξης της νομισματικής πολιτικής. Θα κρατήσουν ευχαριστημένο έναν πρόεδρο που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι τα χαμηλά επιτόκια; Ή θα προχωρήσουν σε αυξήση ώστε να ανακοπεί ο κατήφορος της λίρας;

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προσφεύγει σε «τεχνικά» κόλπα προσπαθώντας να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα. Προσέφερε χρηματοδότηση στις τράπεζες μέσω ενός πιο ακριβού καναλιού προκειμένου να τις πιέσεις στη λίρα, χωρίς να αυξήσει το βασικό επιτόκιο. Οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής πραγματοποίησαν μια δημοπρασία repo 20 δισ. λιρών (2,7 δισ. δολαρίων) διάρκειας ενός μήνα μέσω της συμβατικής μεθόδου, όπως την αποκαλούν. Το μέσο απλό επιτόκιο για τους δανειστές που έλαβαν χρηματοδότηση ήταν 10,96%, 271 μονάδες βάσης υψηλότερο από το βασικό, σημείο αναφοράς, της κεντρικής τράπεζας.

Η αύξηση των επιτοκίων δεν αποκλείεται ωστόσο, αυτό είναι κάτι που οι Τούρκοι αξιωματούχοι φοβούνται να κάνουν, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιστεύει ότι το υψηλό κόστος δανεισμού προκαλεί πληθωρισμό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πραγματική οικονομία και την τσέπη των πολιτών και βέβαια την δημοτικότητά του.

Μετά την αναταραχή των χρηματοπιστωτικών αγορών που έστειλε τη λίρα σε χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου, η νομισματική αρχή την περασμένη εβδομάδα έπαψε να παρέχει ρευστότητα με το φθηνότερο επιτόκιο της 8,25% αναστέλλοντας τις δημοπρασίες repo μιας εβδομάδας. Τώρα προσαρμόζει το κόστος χρηματοδότησης σε καθημερινή βάση, τροποποιώντας το ποσό ρευστότητας που διατίθεται στους δανειστές. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας όταν συνεδριάζει την Πέμπτη 20 Αυγούστου. Οι επενδυτές περιμένουν να ακούσουν τι έχει να πει η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής με επικεφαλής τον Διοικητή Μουράτ Ουιζάλ σχετικά με τους πληθωριστικούς κινδύνους από την πρόσφατη υποτίμηση της λίρας.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους του Bloomberg: «Οι επενδυτές έχουν χάσει και πάλι την πίστη τους στη λίρα, με το πραγματικό επιτόκιο να πέφτει στα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των αναδυόμενων αγορών εν μέσω ενός επιθετικού κύκλου χαλάρωσης. Ο Ερντογάν, εν τω μεταξύ, εξακολουθεί να αναμένει ότι τα επιτόκια θα μειωθούν περαιτέρω » λέει ο Ziad Daoud, επικεφαλής οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών.

Ο οίκος Moody’s σε ανάλυσή του πιστοποίησε ότι η Τουρκία έχει εξαντλήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα σε μια αποτυχημένη προσπάθεια υπεράσπισης της λίρας, ενώ ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ουσιαστικά ομολόγησε, μιλώντας στο CNN Turk, ότι οι προσπάθειες υπεράσπισης του νομίσματος εγκαταλείπονται.

Όπως υπογράμμισε δεν έχει και μεγάλη σημασία η διολίσθηση του νομίσματος, αφού ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Παράλληλα, για πρώτη φορά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να έχει ύφεση φέτος η Τουρκία, με συρρίκνωση του ΑΕΠ έως και κατά 2%, διαψεύδοντας τον Ερντογάν, που δηλώνει συνεχώς ότι θα υπάρξει ανάπτυξη.

Από το newsroom του economico με πληροφορίες από το Bloomberg και το newmoney

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή