Έφτασε η  ώρα της κρίσης για το ταμείο ανάκαμψης

    Υπερβαίνουν τα 11 δισ. ευρώ οι πόροι που έχουν εισρεύσει στη χώρα από το Αναπτυξιακό Ταμείο

     

    Της Δάφνης Γρηγοριάδη 

    Η ώρα της κρίσης για το ταμείο ανάκαμψης : Σήμερα θα τεθεί επί τάπητος μεταξύ άλλων στην Σύνοδο Κορυφής το ζήτημα βέτο που έχει θέσει η Ουγγαρία και Πολωνία για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Αν δεν βγει λευκός καπνός από τις διαπραγματεύσεις τότε το ταμείο ανάκαμψης οδεύει προς αυτονόμηση από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

    Αργά ή γρήγορα το τοπίο θα ξεκαθαρίσει: Όσο υπάρχουν καθυστερήσεις τόσο αργεί η εκταμίευση της πρώτης δόσης η οποία να υπενθυμίσουμε ότι αρχικά είχε δρομολογηθεί για αρχές του 2021, σενάριο που πλέον έχουμε αφήσει πίσω μας τοποθετώντας πλέον την πρώτη εκταμίευση το καλοκαίρι.

    Η Ελληνική πλευρά έχει καταθέσει σειρά έργων -που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το ταμείο ανάκαμψης- προς τις Βρυξέλλες. Το περιεχόμενο της λίστας δεν έχει δημοσιοποιηθεί  ώστε να είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε τα επενδυτικά σχέδια.

    Πάντως αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι τα έργα που θα υλοποιηθούν πρέπει να “κουμπώνουν” αρμονικά με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ της επόμενης 7αετίας ( το οποίο ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί) καθώς και να αλληλοσυμπληρώνει το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων. Πρέπει δηλαδή να υπάρχει κάποιος συσχετισμός στις αξε που θα πραγματοποιθούν ώστε να δημιουργηθεί η δυναμική στην οικονομία που όλοι περιμένουμε.

    Έξυπνος είναι ο χειρισμός των δανείων που μας αναλογούν από το ταμείο: Aπο το πακέτο  επιχορηγήσεων 19,5 δισ. ευρώ και  δανείων ύψους 12,5 δισ. ευρώ που αναλογούν στην Ελλάδα, υπάρχει το ενδεχόμενο τα δάνεια να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την παροχή ρευστότητας στην Ελληνικές επιχειρήσεις.

    Αυτό σημαίνει πως το κράτος θα χρησιμοποιήσει  με άμεσο τρόπο για την υλοποίηση δημόσιων επενδύσεων μόνο τις επιχορηγήσεις. Αν το σενάριο αυτό εφαρμοστεί, τότε οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως τα δάνεια δεν θα βαρύνουν το δημόσιο χρέος. Βέβαια σε περίπτωση που δοθούν στις επιχειρήσεις και εκείνες δεν μπορέσουν να τα αποπληρώσουν τότε υπάρχει ο κίνδυνος αύξησης όχι του δημόσιου αλλά του ιδιωτικού χρέους το οποίος είναι εξίσου σημαντικό.

     

     

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή