Έφυγε από τη ζωή ο βραβευμένος με Πούλιτζερ φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης

Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Μπεχράκης, ο πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ, σε ηλικία 58 ετών, έπειτα από μακρά μάχη με τον καρκίνο.

Tις τελευταίες τρεις δεκαετίες κάλυψε πολεμικές συρράξεις, στο Αφγανιστάν, την Αφρική, την Τσετσενία, τον καταστροφικό σεισμό στο Κασμίρ και την εξέγερση στην Αίγυπτο το 2011.

Ο κατάλογος των διεθνών διακρίσεων του Γιάννη Μπεχράκη αντανακλά τόσο την ποιότητα της δουλειάς του όσο και τον προσωπικό κίνδυνο στον οποίον εξέθεσε πολλές φορές τον εαυτό του στο δημοσιογραφικό του καθήκον. Επιγραμματικά και μόνο αναφέρουμε τα βραβεία Pulitzer το 2016, World Press Photo το 2000, Bayeux-Calvados το 2002 και τον τίτλο του Φωτογράφου της Χρονιάς από την εφημερίδα Guardian το 2015.

Ο Γιάννης Μπεχράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Τον Ιανουάριο του 1989 το Reuters του ανέθεσε την πρώτη αποστολή του στο εξωτερικό, στη Λιβύη του Μουαμάρ Καντάφι. Τις επόμενες τρεις δεκαετίες, κάλυπτε πολεμικές συρράξεις και βίαιες εξεγέρσεις σε όλη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία.

[more]

Το 2000, ενώ ήταν στη Σιέρα Λεόνε καλύπτοντας τον εμφύλιο, μαζί με τους συναδέλφους του από το Reuters Κουρτ Σκορκ και Μαρκ Τσίλσομ και τον εικονολήπτη του Associated Press Μιγκέλ Γκιλ Μορένο, έπεσαν σε ενέδρα ενόπλων. Ο Σκορκ, ένας από τους πιο στενούς φίλους του Μπεχράκη, και ο Μορένο σκοτώθηκαν. Ο Μπεχράκης και ο Τσίλσομ κατάφεραν να επιζήσουν γιατί κρύφτηκαν στη ζούγκλα για ώρες.

Συνάδελφοί του, που εργάστηκαν δίπλα του, δήλωσαν ότι έφυγε ένας ταλαντούχος και απόλυτα αφοσιωμένος φωτορεπόρτερ. «Το ζητούμενο για αυτόν ήταν να αφηγηθεί την ιστορία με όσο πιο άρτιο, καλλιτεχνικό τρόπο ήταν δυνατόν. Δεν θα συναντήσετε κανέναν εξίσου αφοσιωμένο, κάποιον που θα θυσίαζε τα πάντα για να καταγράψει την πιο σημαντική εικόνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γκόραν Τομάσεβιτς, βετεράνος φωτορεπόρτερ του Reuters.

Αυτή η αφοσίωση του Μπεχράκη ήταν βασικό στοιχείο της προσωπικότητάς του. Ο φίλος και συνάδελφός του Βασίλης Τριανταφύλλου, που συνεργάστηκε μαζί του τριάντα χρόνια, τον περιγράφει ως «θυελλώδη» τύπο, που δεν σταματούσε να δουλεύει, μέρα-νύχτα, ενίοτε με κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή του, για να τραβήξει τη φωτογραφία που ήθελε.

Αυτό που βρισκόταν πίσω από όλα όσα έκανε ο Μπεχράκης στην επαγγελματική του σταδιοδρομία ήταν η σπάνια αποφασιστικότητά του να αποκαλύψει στον κόσμο τι συνέβαινε στις εμπόλεμες χώρες και στις χώρες σε κρίση. Πίστευε στη δύναμη της εικόνας, της φωτογραφίας που μπορούσε να προσελκύσει την προσοχή του κόσμου, ακόμη και να αλλάξει τη συμπεριφορά του. Αυτή η πεποίθησή του τον ώθησε να δημιουργήσει ένα έργο-παρακαταθήκη που θα μείνει στη συλλογική μνήμη για πολλά χρόνια μετά τη φυγή του, σημειώνει το Reuters.

«Η αποστολή μου είναι να σας αφηγηθώ την ιστορία, ώστε εσείς να αποφασίσετε τι θέλετε να κάνετε. Η αποστολή μου είναι να εξασφαλίσω ότι κανείς δεν θα μπορεί να πει: «δεν γνώριζα»», είχε πει για το Πούλιτζερ. Ο Μπεχράκης ήταν παντρεμένος και είχε αποκτήσει δύο παιδιά με τη σύζυγό του Ελισάβετ, τη Ρεβέκκα και τον Δημήτρη.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή