«Έφυγε» σε ηλικία 65 ετών ο μεγάλος κιθαρίστας Eddie van Halen (Videos)

Μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο, ο περίφημος κιθαρίστας του ροκ, Eddie van Halen έφυγε αργά το βράδυ της Τρίτης σε ηλικία 65 ετών.

Η επιτυχία των Van Halen

Ο Eddie, που μαζί με τον αδελφό του, Alex, ίδρυσαν το συγκρότημα Van Halen στα τέλη της δεκαετίας του 1970, θεωρείται ως ο άνθρωπος που, μαζί με μια χούφτα άλλων μουσικών, άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο παίζεται η ηλεκτρική κιθάρα, συνδυάζοντας δεξιοτεχνία, ταχύτητα, εφέ και… θόρυβο, όπως έγινε φανερό από τον πρώτο δίσκο του συγκροτήματος και ιδίως το κομμάτι «Eruption». 

Οι Van Halen θεωρούνται ως ένα από τα πλέον επιτυχημένα συγκροτήματα του hard rock, έχοντας πουλήσει στη διάρκεια της καριέρας τους πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους και έχοντας κάνει δεκάδες παγκόσμιες περιοδείες, ενώ ο Eddie έχει συνεργαστεί με πολλούς και διαφορετικούς καλλιτέχνες, όπως τον Michael Jackson, σφραγίζοντας με το «καυτό» solo του το περίφημο «Beat It».

Η μάχη με τον καρκίνο

Ωστόσο, από σχετικά μικρή ηλικία, ο Eddie van Halen «χτυπήθηκε» από τον καρκίνο, με τον οποίο και έδινε μάχη ως το τέλος. Το 2000, μάλιστα, είχε υποβληθεί σε επέμβαση μερικής αφαίρεσης της γλώσσας του, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια υποβαλλόταν σε ακτινοθεραπείες σε Γερμανία και ΗΠΑ.

Ο ίδιος σε συνέντευξή του το 2015 είχε ισχυριστεί ότι «χρησιμοποιούσα μεταλλικές πένες, που είναι φτιαγμένες από χαλκό και ορείχαλκο και τις οποίες πάντα κρατούσα στα χείλη μου ακριβώς στο σημείο όπου έπαθα καρκίνο στη γλώσσα. Επιπλέον, κυριολεκτικά ζω μέσα σε στούντιο ηχογράφησης που είναι γεμάτο ηλεκτρομαγνητική ενέργεια. Οπότε και αυτή είναι μια θεωρία. Δηλαδή, ήμουν καπνιστής και έπαιρνα ναρκωτικά, αλλά παράλληλα τα πνευμόνια μου είναι πεντακάθαρα. Αυτή είναι μια δική μου θεωρία και οι γιατροί λένε ότι είναι πιθανό».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί δραματικά τις τελευταίες 72 ώρες, καθώς ο van Halen είχε καρκίνο στη στοματική κοιλότητα, ο οποίος είχε κάνει μετάσταση στον εγκέφαλο και άλλα όργανα.

Καμία δημοσίευση για προβολή