Εγώ δεν πάω φυλακή για τη Novartis δηλώνει ο αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου, Γιάννης Αγγελής

Εμφύλιο πόλεμο με παραιτήσεις, αλλά και απειλές για ποινικές και πειθαρχικές διώξεις προκαλεί στα ανώτερα εισαγγελικά κλιμάκια το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, η έρευνα για την υπόθεση της Novartis.

Για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης», όπως είχαν αποκαλέσει κυβερνητικά στελέχη την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας, η Δικαιοσύνη φαίνεται πως δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος, κάτι που επιθυμεί η κυβέρνηση εν όψει εκλογών.

Αντί για αυτό, το φιάσκο επέφερε μεγάλα ρήγματα στους κόλπους της Δικαιοσύνης. Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι ο παραιτηθείς προ ολίγον ημερών εποπτεύων τη Εισαγγελία Διαφθοράς Ιωάννης Αγγελής έφτασε στο σημείο να φωνάζει στους διαδρόμους του Αρείου Πάγου: «Εγώ δεν θα πάω φυλακή».

Η ένδεια αποδεικτικών στοιχείων στην υπόθεση Novartis όχι μόνο καταρρίπτει τις κυβερνητικές προσδοκίες για διώξεις αντιπάλων, αλλά έχει δημιουργήσει πλέον και δύο στρατόπεδα στα υψηλά κλιμάκια της Δικαιοσύνης. Από τη μια πλευρά βρίσκονται «ένοικοι» του Μεγάρου Μαξίμου και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και από την άλλη ηγετικό στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης και της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Κοινός σκοπός και των δύο πλευρών είναι να βρεθούν άρον άρον στοιχεία σε βάρος πολιτικών προσώπων ώστε προ των εκλογών η κυβέρνηση να βγει διπλά κερδισμένη: αφενός να δείξει ότι πατάσσει τη διαφθορά και αφετέρου να καταφέρει πλήγμα σε πολιτικούς της αντιπάλους κρεμώντας τους στα μανταλάκια.

Ωστόσο, διαφέρουν οι προσεγγίσεις που έχουν τα δύο στρατόπεδα που έχουν διαμορφωθεί στους κόλπους στη Δικαιοσύνης ως προς τον τελικό χειρισμό της όλης υπόθεσης. Το πρώτο υποστηρίζει τη θεωρία να κληθούν για εξηγήσεις πολιτικά πρόσωπα ως ύποπτα (ανωμοτί κατάθεση), χωρίς δηλαδή να ασκηθούν σε βάρος τους ποινικές διώξεις. Ενώ, το δεύτερο υποστηρίζει το δόγμα που είχε καταγγείλει μετά την παραίτησή της η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου. Το δόγμα αυτό πρεσβεύει: «Να ασκηθούν διώξεις σε πολιτικά πρόσωπα και ας προσπαθήσουν να δικαιωθούν». Δηλαδή διώξεις-εξπρές που θα δημιουργήσουν ναι μεν θόρυβο αλλά δεν θα μπορέσουν να σταθούν νομικά στη συνέχεια.

Ωστόσο, το δόγμα του «εδώ και τώρα άσκηση ποινικών διώξεων», ώστε η κυβέρνηση να καρπωθεί επικοινωνιακά οφέλη, έχει οδηγήσει σε παραίτηση μέχρι σήμερα τρεις εισαγγελικούς λειτουργούς που είχαν ενεργό ρόλο στη διερεύνηση της υπόθεσης της φαρμακοβιομηχανίας από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Πρώτη παραιτήθηκε στην αρχή της έρευνας η κυρία Ράικου, καταγγέλλοντας άνωθεν παρεμβάσεις στο έργο της.

[more]

Ακολούθησε η παραίτηση «για προσωπικούς λόγους» του εποπτεύοντος την Εισαγγελία Διαφθοράς αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Παπαγεωργίου. Πρόκειται για πρόσωπο επιλογής της κυρίας Δημητρίου, το οποίο διαδέχθηκε ο αντεισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου Ιωάννης Αγγελής. Ωστόσο, ούτε και ο κ. Αγγελής, επίσης επιλογή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, κατάφερε να αντέξει για πολύ στη θέση του εποπτεύοντος την Εισαγγελία Διαφθοράς.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την παραίτηση του κ. Αγγελή ήταν τα όσα γράφτηκαν για εκείνον σε σχέση με την πολυθρύλητη συνάντηση σε ξενοδοχείο της αυστριακής πρωτεύουσας, όπου βρέθηκαν από τη μία Αμερικανοί εισαγγελείς και στελέχη του FBI και από την άλλη ο κ. Αγγελής, η νυν επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι δύο επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στυλιανός Μανώλης. Δημοσιεύματα του Τύπου χρέωσαν στον κ. Αγγελή άρνηση να παραλάβει από τους Αμερικανούς στικάκι με στοιχεία για λογαριασμούς πολιτικού προσώπου με τη δικαιολογία ότι αποτελούν προϊόν υποκλοπής.

Το δημοσίευμα, αν και διαψεύστηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, έδωσε στον κ. Αγγελή μια καλή δικαιολογία να παραιτηθεί. Ο ίδιος μάλιστα επέρριψε ευθύνες για τη διαρροή των όσων διημείφθησαν στη συνάντηση της Βιέννης στην κυρία Τουλουπάκη και τους συνεργάτες της. «Στη συνάντηση ήμασταν μόνο εμείς οι τέσσερις», λέει στην επιστολή παραίτησής του προς την κυρία Δημητρίου και προσθέτει: «Πάντως εγώ δεν μίλησα».

Ο λόγος, όμως, της παραίτησης του κ. Αγγελή, βρίσκεται αλλού. Βλέποντας την προσπάθεια να κλείσει βιαστικά ένα κομμάτι -έστω- της έρευνας χωρίς ουσιαστικά στοιχεία παρά μόνο με ενδείξεις, ο κ. Αγγελής συνειδητοποίησε ότι μπορεί να βρεθεί κατηγορούμενος για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας (άρθρο 239 του Ποινικού Κώδικα).

Πάντως, η ηλεκτρική καρέκλα του εποπτεύοντος την Εισαγγελία Διαφθοράς δεν έμεινε κενή, καθώς αντικαταστάτης του ορίστηκε ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr με πληροφορίες από το protothema

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή