Δύσκολα τα πράγματα με την Τουρκία -Εγρήγορση αλλά και νηφαλιότητα στην Αθήνα για την κλιμακούμενη επιθετικότητα της Άγκυρας που αμφισβητεί ανοικτά το Καστελόριζο – Το μήνυμα Μητσοτάκη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και η συνάντηση με τον Ντόναλτ Τράμπ.

Χωρίς αιφνιδιασμό και με υψηλό βαθμό ετοιμότητας χαράζει η Αθήνα τη στρατηγική της έναντι της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας και των διαδοχικών κινήσεων αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας από την Αγκυρα.

  • Κοινή εκτίμηση πολιτικών και διπλωματικών κύκλων αποτελεί ότι οι νέες τουρκικές προκλήσεις επιβαρύνουν περαιτέρω το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που είναι ήδη φορτισμένες από τη διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού εκ μέρους της Αγκυρας.

Η κυβέρνηση εκτιμά πως η Τουρκία, πέραν της πίεσης που επιχειρεί να ασκήσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση με μοχλό το προσφυγικό, επιδιώκει παράλληλα να «διμεροποιήσει» το πρόβλημα: έτσι μόνο μπορεί να εξηγηθεί ότι το τελευταίο διάστημα οι τουρκικές αρχές δεν δραστηριοποιούνται ακόμη και όταν έχουν ενημέρωση από την ελληνική πλευρά για κινήσεις από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά.

Υπό αυτό το πρίσμα, αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον πιθανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. Μια συνάντηση, η οποία, πάντως, δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα.

  • Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται στη Μαδρίτη για τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή και αύριο (Τρίτη) θα βρίσκεται στο Λονδίνο, έσπευσε να στείλει αυστηρό μήνυμα στο ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας ότι η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί την Αθήνα.

Ο κ. Μητσοτάκης θα είναι από τους λίγους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που θα παρακαθήσει στο γεύμα που οργανώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προς τιμήν των χωρών της Συμμαχίας που ξοδεύουν πάνω από το 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες εντός της Συμμαχίας.

Όπως ήδη προανήγγειλε από του βήματος του 13ου Συνεδρίου της ΝΔ, χθες, ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει από τους νατοϊκούς συμμάχους να καταδικάσουν την προκλητική συμπεριφορά της Αγκυρας.

  • «Μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το διεθνές δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά αλλού μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας», σημείωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης.

Η Άγκυρα αμφισβητεί ανοιχτά τις ΑΟΖ των Ελληνικών νησιών

Αργά, χθες, εξάλλου, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η Αγκυρα χαρακτηρίζει το μνημόνιο με τη Λιβύη “σύμφωνο με τις δικαστικές αποφάσεις που θεσπίζουν τη διεθνή νομολογία και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών άρθρων της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας”,  θεωρεί “μαξιμαλιστικές και ασυμβίβαστες τις ελληνικές και ελληνοκυπριακές αξιώσεις”, ενώ για πρώτη φορά επισήμως αποκαλύπτει τις προθέσεις της για το Καστελλόριζο, αμφισβητώντας πως τα ελληνικά νησιά δημιουργούν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

“Τα νησιά δεν μπορούν να επηρεάσουν την παράκτια προβολή της Τουρκίας, της χώρας με τη μακρύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, τα νησιά που βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά της διάμεσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών περιοχών δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα ​​από τα χωρικά ύδατά τους και ότι η διαδρομή και η κατεύθυνση των ακτών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας”, ισχυρίζεται χαρακτηριστικά η Τουρκία.

Χρησιμοποιεί δε ως παράδειγμα το Καστελόριζο: “Το Καστελόριζο, ένα μικρό νησί που βρίσκεται απέναντι από την ηπειρωτική Τουρκία, υποτίθεται ότι παράγει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας τετραπλάσια από την επιφάνεια του”, αναφέρει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Διαβάστε, στη συνέχεια, περισσότερα για τη βεντάλια των τουρκικών διεκδικήσεων, την αντίδραση Ουασιγκτον και Ε.Ε, αλλά και τις εκτιμήσεις της Αθήνας για τις περαιτέρω κινήσεις εκ μέρους της Αγκυρας.

Περισσότερα σε λέξεις

Η «βεντάλια» των τουρκικών διεκδικήσεων

Η τουρκική βεντάλια των διεκδικήσεων ξεδιπλώθηκε σε δύο φάσεις, την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη: Η Αγκυρα, αρχικά μέσω επιστολής που κατέθεσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, ήγειρε αξιώσεις για επέκταση της υφαλοκρηπίδας της και δυτικά της Ρόδου. Στη συνέχεια, γνωστοποίησε την υπογραφή μνημονίου κατανόησης με τη Λιβύη για την οριοθέτηση ΑΟΖ, «εξαφανίζοντας» την επήρεια της Κρήτης.

Κατά την Αθήνα, «κλειδί» για τις περαιτέρω εξελίξεις και τους συνακόλουθους χειρισμούς της αποτελεί το εάν το μνημόνιο αποτελεί στην πραγματικότητα συμφωνία, οπότε συνιστά επιθετική κίνηση από πλευράς Aγκυρας, ή εάν πρόκειται για προσύμφωνο, που απλά θέτει τις βάσεις για μια μελλοντική διευθέτηση μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Στη δεύτερη περίπτωση, εκτιμάται πως πρόκειται για μία ακόμη ψηφίδα στη σταθερή προσπάθεια της Αγκυρας για εφ’ όλης της ύλης διάλογο, αλλά και αντίδραση στις τριμερείς συνεργασίες που έχουν αναπτύξει Αθήνα και Λευκωσία με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Δυσφορία ΗΠΑ – Ε.Ε.

Η ελληνική πλευρά δεν έχει λάβει γνώση τού ακριβούς περιεχομένου του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι ενήμερη ούτε η Ουάσιγκτον. Πάντως, κατά τις ίδιες πηγές, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωπαϊκή Eνωση επικρατεί δυσφορία για την κίνηση της Aγκυρας. Στις ΗΠΑ, διότι θεωρείται βέβαιο ότι το μνημόνιο συνοδεύεται από στρατιωτική ενίσχυση της Τουρκίας προς τον επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Τρίπολη, Αλ Σαράζ. Και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επειδή πρόκειται για μία ακόμη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Αγκυρα.

Θα πρέπει να επισημανθεί πως η κυβέρνηση παρακολουθούσε στενά το μέτωπο των σχέσεων Τουρκίας – Λιβύης και θεωρούσε πιθανό το σενάριο της υπογραφής του μνημονίου ήδη από τον περασμένο Ιούλιο.

Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε συζητήσει το θέμα με τον Γάλλο υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, καθώς και με τον Ιταλό ομόλογό του. Επίσης, το συγκεκριμένο θέμα απασχόλησε την πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζουζέπε Κόντε, καθώς η Ρώμη έχει ισχυρό δίαυλο επικοινωνίας με τη Λιβύη, αλλά και την προχθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Σε κάθε περίπτωση, η ασάφεια που υπάρχει για το περιεχόμενο του μνημονίου έχει οδηγήσει το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών σε ιδιαίτερα προσεκτικούς χειρισμούς, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος υπεραντίδρασης. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα κλήθηκε από τον κ. Δένδια προκειμένου να δώσει εξηγήσεις. Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών –που έκανε λόγο για προσπάθεια της Τουρκίας στα όρια της φαιδρότητας– επικοινώνησε με τους ομολόγους του της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και της Αιγύπτου, Σαμέχ Ελ Σούκρι, ενώ ενημερώθηκε και η Ε.Ε. Ετσι, τόσο το Κάιρο όσο και η Λευκωσία απέρριψαν με ανακοινώσεις τους τη νομική ισχύ του μνημονίου.