“Είμαστε erga omnes Μακεδόνες, με μακεδονική ταυτότητα και κουλτούρα” δηλώνει ο Ζόραν Ζάεφ

Οι “Μακεδόνες” έχουν πλέον “το δικό τους, σεβαστό και διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος τους” , δήλωσε ο πρωθυπουργός  των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας στη σερβική εφημερίδα Politica.

Όπως μεταδίσει το Πρακτορείο Ειδήσεων ΜΙΑ, στη συνέντευξη αυτή υπερασπίστηκε την ταυτότητα “Μακεδών” για τους πολίτες της χώρας του λέγοντας ότι υπάρχε πάντα και η «γεωγραφική πλευρά της Μακεδονίας που βρίσκεται στην ελληνική πλευρά»

“Oι κρατικοί οργανισμοί θα υπακούουν την αρχή της συμφωνίας και το νέο όνομα, είπε. Όλοι οι άλλοι οργανισμοί, ενώσεις, εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιούν το επίθετο “μακεδονικός” τόσο στη χώρα όσο και οπουδήποτε στον κόσμο. Για παράδειγμα “μακεδονική” κουλτούρα”.

Ταυτότητα “ erga omnes”

Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, ο Ζάεφ αναφέρθηκε στο erga omnes της “μακεδονικής ταυτότητας και της “μακεδονικής γλώσσας” .

“Ο γεωγραφικός όρος Βόρεια που προσθέσαμε στο όνομά μας ανοίγει το δρόμο για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, δήλωσε. Η συμφωνία βάζει την “Μακεδονία” μας στο χάρτη των χωρών που βρίσκονται σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο με μια ταυτότητα πλήρως προστατευμένη για αιώνες και αιώνες. Ησυμφωνία αυτή σημαίνει εξομάλυνση των σχέσεων με την Ελλάδα και μια επιβεβαίωση ότι δεν έχουμε εδαφικές ή άλλες βλέψεις στη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας που βρίσκεται στην ελληνική πλευρά”

“Το μόνο που έχουμε να πούμε ότι έχασαν και οι δύο πλευρές είναι η ματαιοδοξία που υπήρχε μέχρι οι νέες πολιτικές ηγεσίες να κάτσουν στο τραπέζι” δήλωσε με έμφαση ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

“Θαραλέες οι αποφάσεις”

Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα λέει ότι η “Μακεδονία” και η Ελλάδα έχουν πολιτικούς ηγέτες που είναι έτοιμοι να λάβουν θαρραλέες αποφάσεις για το καλό των πολιτών τους και τώρα είναι καλοί φίλοι και γείτονες, και έδωσαν κουράγιο στον κόσμο ότι αν υπάρχουν καλές προθέσεις και θέληση, τότε υπάρχει λύση σε κάθε πρόβλημα.

Η “Μακεδονία” έχει παρόν και εξασφάλισε το μέλλον της διασφαλίζοντας τους προγόνους της μετά τις συμφωνίες με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα: Οι “Μακεδόνες” να έχουν το δικό τους, σεβαστό και διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος τους», κατέληξε.