Eίναι ο εμβολιασμός ταξική υπόθεση; – Γιατί βόρεια προάστια και Μύκονος κάνουν ρεκόρ εμβολιασμού με ποσοστά έως και 90% – Σε ποια πληθυσμιακή ομάδα βρίσκονται οι πιο σκληροί «αρνητές»

εμβόλια παιδιά

Μπορεί να είναι ταξική υπόθεση ο εμβολιασμός; Γιατί στην «πλούσια» Κηφισιά και στη Μύκονο τα ποσοστά εμβολιασμού φθάνουν στο 80% και το 90% και στην δυτική Αττική μετά βίας ξεπερνούν το 20%; Είναι ζήτημα παιδείας, είναι η ενημέρωση, ή είναι τα υλικά κίνητρα εκείνα που μπορούν να σπάσουν το τείχος της άρνησης και του φόβου;

Τα ερωτήματα αυτά βρίσκονται στο επίκεντρο και του κυβερνητικού προβληματισμού μετά τα στοιχεία τα οποία έδειξαν χάσμα που σοκάρει στους ρυθμούς του εμβολιασμού ανά περιφέρειες και δήμους.

Εμβολιασμός: Το χάσμα της Αττικής

Η Αττική ίσως είναι ο πιο χαρακτηριστικός καθρέφτης αυτού του χάσματος:

  • Στη δυτική Αττική, το ποσοστό εμβολιασμένων με μία δόση είναι 21,09%. Κι εκείνοι που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους φθάνουν μόλις στο 16,29%.
  • Στην ανατολική Αττική, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 21,97% και 15,88%.
  • Στον Πειραιά, έχει κάνει μία δόση το 28,43% κι έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό το 22,88%.
  • Την ίδια ώρα τα βόρεια προάστια κάνουν πρωταθλητισμό εμβολιασμού: Στον βόρειο τομέα έχει κάνει μία δόση το 81,27% κι έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του το 59,88% των κατοίκων.

Εμβολιασμός: “Πρωταθλητισμός” και για την Μύκονο

Εικόνα αντίστοιχου χάσματος προκύπτει και από τα στοιχεία ανά την ελληνική περιφέρεια. Υπάρχουν κοινότητες στις Σέρρες και στη Ροδόπη που έχουν εμβολιασθεί σε ποσοστό μόλις το 10%. Και, από την άλλη, η Μύκονος εμφανίζεται με σχεδόν το 100% του πληθυσμού της εμβολιασμένο.

Τα Ιόνια νησιά επίσης είναι πρώτα πανελλαδικά με ποσοστό εμβολιασμού 57%, στο νότιο Αιγαίο το αντίστοιχο ποσοστό είναι 53% και την ίδια ώρα η Στερεά Ελλάδα εμφανίζεται ουραγός με μόλις το 31% των κατοίκων εμβολιασμένο.

Η πρώτη ανάγνωση αυτών των δεδομένων παραπέμπει όντως και σε ταξικά χαρακτηριστικά. Πέραν του οικονομικού και μορφωτικού επιπέδου ωστόσο, υπάρχουν και σοβαρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εύκολη ή δύσκολη δυνατότητα πρόσβασης σε κέντρα που γίνεται ο  εμβολιασμός σε πολλές περιοχές, με την κινητοποίηση και τον ρόλο που μπορεί– ή δεν μπορεί– να παίξει η τοπική αυτοδιοίκηση σε περιοχές όπου απουσιάζουν οι κεντρικές κρατικές δομές, με τον ρόλο παραγόντων αυξημένης επιρροής όπως η Εκκλησία, καθώς και με την εγκυρότητα και αξιοπιστία της έως τώρα ενημέρωσης.

Η “αχίλλειος πτέρνα” των νέων

Αυτές τις παραμέτρους επιχειρούν να απαντήσουν ορισμένες από τις τελευταίες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης – από την αποστολή ειδικών κινητών κλιμακίων για εμβολιασμούς σε απομακρυσμένες περιοχές έως την πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών για τοπικές καμπάνιες ενημέρωσης και πειθούς σε 82 δήμους που υστερούν δραματικά σε ποσοστά που εμφανίζει ο εμβολιασμός.

Ενας ακόμη όμως παράγοντας που πρέπει να προβληματίζει είναι τα, επίμονα, χαμηλά ποσοστά τόσο εμβολιασμών, όσο και πρόθεσης εμβολιασμού μεταξύ των νέων – και εδώ δεν υπάρχει καμία ταξικότητα.

Εμβολιασμός: Ποιοι είναι οι πιο σκληροί “αρνητές”

Σύμφωνα με την έρευνα της Focus Bari YouGov που δημοσιοποιήθηκε χθες το 68% των ελλήνων δηλώνει ότι «έχει ήδη κάνει το εμβόλιο ή έχει κλείσει ραντεβού να το κάνει/θα το κάνει οπωσδήποτε».

Το πρώτο ανησυχητικό στοιχείο είναι πως αυτή η πρόθεση δεν αποτυπώνεται στα έως τώρα πραγματικά στοιχεία των κλεισμένων ραντεβού. Το δεύτερο ζήτημα που εγείρει ερωτήματα είναι πως σε σύγκριση με τις άλλες 20 χώρες που περιλήφθηκαν στην έρευνα, η Ελλάδα εμφανίζεται με τη συγκριτικά μικρότερη αναλογία εμβολιασμένων/θετικών προς το εμβόλιο (68%). Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που βρίσκονται στην κορυφή, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 93%, ενώ σε Βρετανία και Ισπανία στο 91%.

Το τρίτο, ίσως ακόμη πιο ανησυχητικό γεγονός, είναι τα ποσοστά των «σκληρών αρνητών» είναι μεγαλύτερα στις νεαρές ηλικίες: 14% στους 18-24 ετών και 15% στους 25-34 ετών, έναντι 10% στις ηλικίες 35-44, 12% στους 45-54% ετών και 10% στους άνω των 55 ετών.

Καμία δημοσίευση για προβολή