Είναι οι Patriot το στοιχείο που θα αλλάξει τα δεδομένα στον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία; Και ναι και όχι, λένε οι ειδικοί

Αν υπάρχει ένα στοιχείο που βρίσκεται στην προμετωπίδα της επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου στις ΗΠΑ, αυτό δεν είναι άλλο από τη συμφωνία της Ουάσινγκτον να παραχωρήσει στο Κίεβο μια συστοιχία του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot, μετά από αρκετές εβδομάδες φημολογίας και αντικρουόμενων πληροφοριών.

Αντιδράσεις ένθεν κακείθεν

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, χαρακτήρισε την κίνηση αυτή του Αμερικανού ομολόγου του, Τζο Μπάιντεν, ως «ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη δημιουργία ενός ασφαλούς εναέριου χώρου» στη χώρα του. Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία, όταν ακόμα η παραχώρηση του συστήματος Patriot βρισκόταν στο επίπεδο των φημών, είχε αντιδράσει… σφόδρα, με τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, να δηλώνει ότι το σύστημα, αν σταλεί στην Ουκρανία, θα αποτελέσει «νόμιμο στόχο»για τις ρωσικές δυνάμεις.

Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι Patriot θα αποτελέσουν ένα κρίσιμο όπλο κατά των ρωσικών βομβαρδισμών σε πολιτικές υποδομές στην Ουκρανία, έχοντας μεγάλο βεληνεκές και αποδεδειγμένη στο πεδίο αποτελεσματικότητα. Από την άλλη πλευρά, κάποιοι άλλοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το τεράστιο κόστος χρήσης του -κάθε πύραυλος κοστίζει ένα εκατομμύριο δολάρια- θα καταστήσουν σύντομα το σύστημα πρακτικά άχρηστο, ενώ θα απαιτηθεί και σημαντικός χρόνος εκπαίδευσης των Ουκρανών χειριστών του, ώστε να είναι αποτελεσματικό.

Η αλήθεια κάπου στη μέση

Όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση: ναι, το κόστος χρήσης των Patriot είναι μεγάλο, αλλά η Ρωσία βομβαρδίζει την Ουκρανία με αντίστοιχου κόστους βλήματα και οι καταστροφές που προκαλεί έχουν επίσης τεράστιο κόστος, τόσο οικονομικό, όσο και κοινωνικό, βυθίζοντας τη χώρα στο σκοτάδι, το κρύο και τη δίψα. Προφανώς μια συστοιχία δεν θα αποτελέσει game changer στον πόλεμο, ωστόσο ενδέχεται, μετά από μερικές επιτυχημένες καταστροφές ρωσικών πυραύλων, να κάνει τη Μόσχα να αναθεωρήσει τη στρατηγική της.

Επίσης, το σύστημα Patriot δύσκολα μπορεί να αποτελέσει εν τοις πράγμασι στόχο των ρωσικών δυνάμεων. Προφανώς θα εγκατασταθεί σε απόσταση μακριά από τα θερμά σημεία του πολέμου (ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί για την αεράμυνα του Κιέβου), εκτός βεληνεκούς των ρωσικών πυραύλων, ενώ το γεγονός ότι μπορεί να μετακινείται με σχετική ευκολία κάνει ακόμα πιο δύσκολο για τους Ρώσους να το χτυπήσουν και να το θέσουν εκτός λειτουργίας ή να το καταστρέψουν ολοσχερώς.

Λογιστικά «ζόρια»

Από την άλλη, μία μόνο συστοιχία Patriot απαιτεί 90 άτομα για τη λειτουργία της, κάνοντας το λογιστικό μέρος της υπόθεσης δύσκολο για την Ουκρανία, όπου κάθε χέρι που μπορεί να πιάσει όπλο χρειάζεται στα σημεία όπου η ρωσική πίεση είναι μεγαλύτερη. Επίσης, το γεγονός ότι θα σταλεί μόνο μια συστοιχία, μαζί με το κόστος χρήσης της προφανώς θα κάνει τους Ουκρανούς να χρησιμοποιούν το σύστημα με προσοχή και φειδώ, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό.

Εν κατακλείδι, οι Patriot δεν πρόκειται να… κερδίσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ωστόσο, η παρουσία τους στο πεδίο ίσως κάνει τη Μόσχα να αναθεωρήσει τη στρατηγική των βομβαρδισμών τρόμου που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα, και σίγουρα θα δώσει άλλη μια ευκαιρία στους Ουκρανούς να υπερασπιστούν τη χώρα τους, ενώ δείχνει ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις την προσπάθεια αυτή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή