Εισφορά αλληλεγγύης: Απαλλαγή και για τα εισοδήματα από ενοίκια και μερίσματα

Σταικούρας εισφορά αλληλεγγύης

Η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη επεκτείνεται και στα εισοδήματα από ενοίκια και μερίσματα.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2020 θα απαλλαγούν από την εισφορά αλληλεγγύης τα εισοδήματα από ενοίκια και μερίσματα τα οποία εισπράττονται στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Η απαλλαγή ισχύσει ήδη για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες. Ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε πως για τις αποδοχές από μισθούς στον ιδιωτικό τομέα -οι οποίες απαλλάσσονται το 2021 από την εισφορά αλληλεγγύης- η κατάργηση θα ισχύσει και θα αποτυπωθεί στα εκκαθαριστικά μισθοδοσίας από τον Ιανουάριο του επομένου έτους.

Για τις υπόλοιπες κατηγορίες εισοδημάτων, μεταξύ των οποίων κεφάλαιο και υπεραξία κεφαλαίου, η κατάργηση θα ισχύσει επί των εισοδημάτων του 2020, η οποία θα αποτυπωθεί στις φορολογικές δηλώσεις του 2021.

Αρα, στη συγκεκριμένη περίπτωση το όφελος θα υπάρξει με τα εκκαθαριστικά το επόμενο καλοκαίρι.

Μόνιμες μειώσεις φόρων

Σε ερώτηση για το εάν η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά, εκτίμησε ότι και το 2022 θα υπάρξει δημοσιονομική ευελιξία, διαχωρίζοντας ωστόσο τη δημοσιονομική ευελιξία από τη δημοσιονομική χαλαρότητα.

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε δε, τη βούληση της κυβέρνησης για μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών «όταν κλείσει η παρένθεση της πανδημίας σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά περιθώρια».

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή