Εισβολή στην Ουκρανία: Η ΕΕ ανακοίνωσε τις επτά ρωσικές τράπεζες που αποσυνδέει από το SWIFT

Swift ρωσικές τράπεζες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την αποσύνδεση επτά ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT, στο πλαίσιο των σκληρών οικονομικών κυρώσεων που έχουν αποφασιστεί να επιβληθούν στη Μόσχα.

Οι τράπεζες, στις οποίες θα δοθεί προθεσμία 10 ημερών για να σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους μέσω του SWIFT, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της Ρωσίας, η VTB, καθώς και οι Bank Otrkitie, Novikombank, Promsvyazban, Bank Rossiya, Sovkomank και VEB.

Βάση των διασυνδέσεών τους με το ρωσικό κράτος οι τράπεζες 

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ εξήγησε ότι οι τράπεζες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο επελέγησαν βάσει των διασυνδέσεών τους με το ρωσικό κράτος, καθώς οι δημόσιες τράπεζες τελούσαν ήδη υπό καθεστώς κυρώσεων μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

«Όλες αυτές οι τράπεζες που περιλάβαμε στον κατάλογο για το SWIFT … βασίζονται όλες στη διασύνδεσή τους με το κράτος και την έμμεση διασύνδεσή τους με την πολεμική προσπάθεια. Δεν επιβάλαμε καθολική απαγόρευση σε όλο το τραπεζικό σύστημα», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, και η Gazprombank δεν περιλήφθηκαν στον κατάλογο επειδή είναι οι κύριοι δίαυλοι για τις πληρωμές για το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο, που οι χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να αγοράζουν παρά τη σύγκρουση.

Έχουν επιβληθεί και άλλα μέτρα 

Ο αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι δεν είναι δυνατό απλώς να επιτραπούν οι συναλλαγές που σχετίζονται με την ενέργεια και να αποκλεισθούν άλλες, καθώς το SWIFT δεν μπορεί να διακρίνει ανάμεσα σε τύπους πληρωμών. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως σε βάρος αυτών των δύο τραπεζών έχουν ωστόσο επιβληθεί άλλα μέτρα.

Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών της ΕΕ ενέκριναν την αποσύνδεση ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT, καθώς και μέτρα κατά των μέσων ενημέρωσης Sputnik και Russia Today.

Στις 27 Φεβρουαρίου, το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο, μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ δυτικών ηγετών, ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές τράπεζες που εντάχθηκαν στο πλαίσιο των κυρώσεων από τη διεθνή κοινότητα, θα αποκλειστούν από το διεθνές σύστημα SWIFT.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή