Εκκαθαρίσεις στο Κ.Κ.Κίνας. Απόλυτος άρχων ο Σι Τζινπίνγκ. Παγκόσμιο ενδιαφέρον για τη δημόσια ταπείνωση του πρώην προέδρου Χου Τζιντάο

Χου Τζιντάο

Παγκόσμιο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει η σκηνή με την εκδίωξη του πρώην προέδρου της χώρας, Χου Τζιντάο, χωρίς τη θέλησή του, από την τελετή  λήξης του 20ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, κατά την οποία ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ εξασφάλισε τον απόλυτο έλεγχο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος κατά την διάρκεια της τελετής λήξης του Συνεδρίου του.

Η επίσημη εκδοχή 

Οι δύο πιο πιθανοί λόγοι για την υποχρεωτική… αποχώρησή του είναι ότι είτε έγινε μια συμβολική επίδειξη ισχύος από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και την σημερινή πολιτική εξουσία της Κίνας απέναντι σε έναν ηγέτη αντιπροσωπεύει το παρελθόν, είτε ότι ο Χου Τζιντάο έχει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στην Κίνα επέλεξαν να δώσουν την δεύτερη (και πιο ανώδυνη) εξήγηση σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ο Χου Τζιντάο δεν αισθανόταν καλά…

«Ο Χου Τζιντάο επέμεινε να παρευρεθεί στην τελετή λήξης…παρά το γεγονός ότι πρόσφατα βρισκόταν σε ανάρρωση», διαβεβαιώνει το πρακτορείο Νέα Κίνα στο Twitter.

«Καθώς δεν αισθανόταν καλά κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, η ομάδα του, για το καλό της υγείας του, τον συνόδευσε σε διπλανή αίθουσα για να ξεκουραστεί. Τώρα, είναι πολύ καλύτερα», διευκρίνισε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Τα ερωτήματα που χρίζουν διευκρινήσεων

Οι αναφορές αυτές δεν απαντούν όμως σε άλλα καίρια ερωτήματα που προκύπτουν από την αλλόκοτη απομάκρυνση του Χου Τζιντάο.

Τι είπε ο πρώην ισχυρός άνδρας της Κίνας στον άνθρωπο που τον αντικατέστησε και προκάλεσε ένα νεύμα από τον σημερινό ηγέτη της Κίνας;

Τι είπε στον πρωθυπουργό της Κίνας και προστατευόμενό του, Λι Κετσιάνγκ, όταν τον χτύπησε στον ώμο πριν τον οδηγήσουν έξω από τη σκηνή;

Με το βλέμμα στον… Μάο

Το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, το οποίο πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια στο Πεκίνο, είναι μια εκδήλωση που οργανώνεται μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.

Το να συμβεί λοιπόν κάτι αναπάντεχο στην προσεκτικά χορογραφημένη τελετή λήξης του συνεδρίου, στο οποίο ο Σι Τζινπίνγκ εδραίωσε τη θέση του ως ο ισχυρότερος ηγέτης της χώρας μετά τον Μάο Τσετούνγκ, σίγουρα δεν είναι κάτι ασήμαντο.

Ομως, η σκηνή, που μαγνητοσκοπήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), δεν μεταδόθηκε από τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, που δεν αναφέρθηκαν αρχικά στο θέμα. Παράλληλα, κάθε πρόσφατη αναφορά στο όνομα του πρώην προέδρου λογοκρίθηκε και απαλείφθηκε από το κινεζικό Ιντερνετ.

Ο 79χρονος Χου Τζιντάο, πρόεδρος της Κίνας από το 2003 μέχρι το 2013, θεωρείται μεταρρυθμιστής.

Πλήρης ταπείνωση;

Πολιτικοί αναλυτές δεν ήταν σε θέση να εξηγήσουν την δυσάρεστη αυτή σκηνή στο συνέδριο του ΚΚΚ, ούτε να κάνουν υποθέσεις για την σύνδεσή της με την κινεζική πολιτική, όσο δεν υπήρχε επίσημη εξήγηση.

«Είτε ήταν σκόπιμο, είτε ήταν άρρωστος, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Πλήρης ταπείνωση για την τελευταία γενιά των πριν από τον Σι κινέζων ηγετών», δήλωσε στο Twitter ο Αλεξ Γουάιτ, βρετανός αναλυτής που έχει ζήσει στην Κίνα.

Η ανανέωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ

Η σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής, κάποιου είδους «Κοινοβουλίου» του ΚΚΚ, αποκαλύφθηκε σήμερα.

Τέσσερα κορυφαία στελέχη του ΚΚΚ, ανάμεσά τους, ο σημερινός πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ – ο οποίος αποχωρεί από τα καθήκοντά του τον Μάρτιο -δεν περιλαμβάνονται στην νέα σύνθεση, σύμφωνα με την λίστα που δημοσιεύθηκε από το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Ο τρίτος στην ιεραρχία της κινεζικής ηγεσίας, ο Λι Τζανσού, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χαν Τζενγκ και ο Γουάνγκ Γιάνγκ, πρόεδρος της Συμβουλευτικής Πολιτικής Διάσκεψης του Κινεζικού Λαού, αποχωρούν επίσης από την Κεντρική Επιτροπή.

Ο Γουάνγκ Γιάνγκ, θεωρούμενος μία από τις πλέον φιλελεύθερες φωνές του Κόμματος, ήταν από τα φαβορί για την πρωθυπουργία, μετά την αποχώρηση του Λι Κετσιάνγκ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του AFP, η σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής είναι ανανεωμένη κατά 65% σε σχέση με την σύνθεση του 2017.

Ο ρόλος της Διαρκούς Επιτροπής

Η νέα Κεντρική Επιτροπή αποτελούμενη από 205 άτομα, ανάμεσά τους 11 γυναίκες, θα συνέλθει αύριο για πρώτη φορά. Θα ορίσει τα 25 μέλη του Πολιτικού Γραφείου καθώς και την Διαρκή Επιτροπή.

Το όργανο αυτό αποτελούμενο από επτά μέλη κρατά στην πραγματικότητα στα χέρια του την εξουσία στην Κίνα.

Η νέα Διαρκής Επιτροπή θα απαρτίζεται «στην πλειονότητά της» από ανθρώπους πιστούς στον Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με τον Νις Γκύνμπεργκ, του Ινστιτούτου Mercator κινεζικών μελετών (Merics) του Βερολίνου.

Πολλοί σινολόγοι εκτιμούν ότι κανείς πιθανός διάδοχος δεν πρόκειται να αναδειχθεί.

Είναι βέβαιο ότι η θητεία του Σι Τζινπίνγκ ως γενικού γραμματέα θα ανανεωθεί. Η διαδικασία αυτή θα του επιτρέψει να εξασφαλίσει τον Μάρτιο, γεγονός πρωτοφανές, τρίτη προεδρική θητεία για μία ακόμη πενταετία.

Για να παραμείνει στην εξουσία, ο Σι Τζινπίνγκ απάλειψε το 2018 από το Σύνταγμα το όριο των δύο θητειών. Ετσι, στα 69 του χρόνια, μπορεί να ελπίζει σε ισόβια παραμονή στην εξουσία.

χθες, το Κομμουνιστικό Κόμμα ενέταξε στο καταστατικό του «τον κεντρικό ρόλο του συντρόφου Σι Τζινπίνγκ», σε μία απόφαση που εγκρίθηκε ομοφώνως και ενισχύει περαιτέρω την εσωκομματική του εξουσία.

Καμία δημοσίευση για προβολή