Ο «επαγγελματίας» Μητσοτάκης, το «όχι» του Ανδρουλάκη και oι ασκήσεις θάρρους του Τσίπρα

Έξι μέρες μετά την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, το πολιτικό σκηνικό στη χώρα αναδιαμορφώνεται ενόψει της νέας κάλπης που αναμένεται να στηθεί στις 25 Ιουνίου, καθώς η μετεκλογική διαδικασία «τρέχει» με ταχείς ρυθμούς.

Συνέχεια του κράτους

Μετά την ορκωμοσία του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Σαρμά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με έναν αρκετά χοντρό μπλε φάκελο, στον οποίο περιέχονταν, μεταξύ άλλων, σημειώματα για τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας καθώς και κανονιστικές αποφάσεις, οι οποίες αναμένεται να εκδοθούν από τα αρμόδια Υπουργεία τον μήνα Ιούνιο, αλλά και ζητήματα που αφορούν την απντιπυρική περίοδο

Με την γνωστή, πλέον,… επαγγελματική προσέγγισή του, ο Κ. Μητσοτάκης παρέδωσε στον Ι. Σαρμά αρχείο με τα κρίσιμα επιχειρησιακά ορόσημα του επόμενου τριμήνου των ετησίων σχεδίων δράσης των Υπουργείων. Παράλληλα, τον ενημέρωσε για την επικείμενη αξιολόγηση του τρίτου αιτήματος της χώρας μας προς το Ταμείο Ανάκαμψης, για την εκταμίευση συνολικού ύψους 1,72 δισ. ευρώ όπως επίσης και για τις συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων των Ελληνικών Αρχών με τα αντίστοιχα κλιμάκια των Ευρωπαϊκών Θεσμών και του ΔΝΤ τον Ιούνιο.

Και, αφού διασφάλισε τη συνέχεια του Κράτους, ο Κ. Μητσοτάκης αναχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να μεταφέρει το αρχηγείο του στα γραφεία της ΝΔ στην Πειραιώς, όπου ήδη σχεδιάζεται η νέα προεκλογική καμπάνια του κόμματος, η οποία θα περιλαμβάνει πολλές περιοδείες του ιδίου και των κορυφαίων στελεχών του κόμματος ανά την Ελλάδα, με στόχο οι πολίτες που ψήφισαν ΝΔ στις 21 Μαΐου να παραμείνουν σε εγρήγορση, ώστε στις 25 Ιουνίου να επιτευχθεί ο τελικός στόχος της όλης εκλογικής διαδικασίας, δηλαδή, η αυτοδυναμία και η ανανέωση της θητείας της κυβέρνησης.

Ο «διμέτωπος» του Ανδρουλάκη

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ακόμα κι αν η απόσταση που χωρίζει τη ΝΔ από την αυτοδυναμία είναι πολύ μικρή, ο ίδιος και το κόμμα του δεν πρόκειται να συμπράξουν σε κυβερνητικό σχήμα. «Δεν πρόκειται να συνεργαστώ με τη ΝΔ ακόμα και αν λείπουν 2–3 έδρες προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση», ήταν η χαρακτηριστική φράση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος εξαπέλυσε διμέτωπη επίθεση τόσο στη ΝΔ, όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας, προφανώς, να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το κόμμα του.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι ότι «η αυτοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι έργο της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ ισχυρίστηκε ότι «πέρασε η “τρομοκρατία” (σ.σ. της ΝΔ) με το σενάριο κυβέρνησης συνεργασίας ακόμη και με το κόμμα Βαρουφάκη, ενώ όλοι ξέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πάντα μια ιστορική στάση στα πράγματα, δεν έπαιξε ποτέ με τη δραχμή, όπως άλλοι». Κάλεσε, δε, «τους ψηφοφόρους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που παλιά ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ να έρθουν στο πρόγραμμα μας», ενώ τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ θα γίνει ένας αξιόπιστος αντιπολιτευτικός πόλος στη χώρα μας».

Ο σχεδιασμός της Χαριλάου Τρικούπη είναι διττός: από την μία πλευρά να «λεηλατήσει» τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συνεχίζει να τελεί σε κατάσταση σοκ μετά τα αποτελέσματα της Κυριακής, με απότερο στόχο το ΠΑΣΟΚ να καταστεί αξιωματική αντιπολίτευση και ο ισχυρός κεντροαριστερός πόλος απέναντι στη ΝΔ. Και από την άλλη, να «επαναπατρίσει» ψηφοφόρους του που, στις 21 Μαΐου και μπροστά στον κίνδυνο της ακυβερνησίας, έδωσαν την ψήφο τους στη ΝΔ (σύμφωνα με τα exit polls, οι διαρροές του ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ έφθασαν το 10%). Μάλιστα, ο Ν. Ανδρουλάκης, αν και δήλωσε ρεαλιστής, εντούτοις σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «ο αγώνας μου δεν έχει ταβάνι».

ΣΥΡΙΖΑ: Ασκήσεις θάρρους…

Στον ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας, με την ομιλία του στην Κ.Ε. του κόμματος επιχείρησε να «μαζέψει τα κομμάτια» που προκάλεσε η κατάρρευση της Κυριακής και να εμφυσήσει αισιοδοξία για τη νέα εκλογική μάχη στα στελέχη του κόμματος, τα οποία τελούν ακόμα σε κατάσταση σοκ. «Μετά από τρεις μέρες θλίψης και αναστοχασμού, ήρθε η ώρα να κηρύξουμε λήξη στο πένθος και να σημάνουμε συναγερμό μάχης», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η ευθύνη του κόμματος είναι να ανασυγκροτηθεί άμεσα, χωρίς καμία καθυστέρηση και να δώσει τη μάχη.

Εξορκίζοντας τον κίνδυνο της εσωστρέφειας, ο Α. Τσίπρας τόνισε ότι «ξέρετε πως ποτέ δε φοβήθηκα την αυτοκριτική. Πάντα ήμουν ανοιχτός σε διορθωτικές κινήσεις. Και σήμερα αυτό είναι αναγκαίο να γίνει με ευθύνη και σοβαρότητα. Δεν έχουμε όμως δικαίωμα στην εσωστρέφεια. Δεν έχουμε δικαίωμα στην αμετροέπεια και τις αντιπαραθέσεις. Που ακόμη και τώρα, σήμερα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ορισμένοι σύντροφοι δεν αποφεύγουν». Ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε ότι τα λάθη, αλλά και η απλή αναλογική κόστισαν στο κόμμα, από το οποίο έλειψε και ο καθαρός λόγος.

Μπροστά στον κίνδυνο ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει και νέες απώλειες ενόψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης, ο Α. Τσίπρας προσπαθεί να στείλει μήνυμα ενότητας, σοβαρότητας, αλλά και πειθαρχίας, καθώς άφησε να εννοηθεί ότι πολλά προεκλογικά λάθη έγιναν από… ατομικές πρωτοβουλίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να θέσει στο στόχαστρο της προεκλογικής του καμπάνιας τη ΝΔ, επιχειρώντας, ταυτόχρονα, να αποφύγει τις «κοκκορομαχίες» με άλλα κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ ή το ΜεΡΑ25. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι αν υπάρχει χρόνος, ώστε να διορθωθούν λάθη και στραβά ετών…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή