Στρατηγική η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ,. Έχασε προς όλες τις κατευθύνσεις

Καθώς η διαδικασία των διερευνητικών εντολών προχωρεί με ταχύτητα με στόχο να λήξει άμεσα και να προκηρυχθούν εκλογές στις 25 Ιουνίου (ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη την παρέδωσε και σήμερα Τρίτη θα την παραλάβει για να την παραδώσει άμεσα ο Αλέξης Τσίπρας), η ανάλυση των στοιχείων των exit polls κάνει ακόμα πιο βαθιά και οδυνηρή τη στρατηγική ήττα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Κυριακής.

Η δικαίωση των δημοσκόπων

Κι αυτό διότι, μετά από ένα μακρύ διάστημα σφοδρής αμφισβήτησης από το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων -αμφισβήτησης που κάποιες φορές άγγιξε και το όριο της απειλής σε βάρος εταιρειών μέτρησης της κοινής γνώμης- οι ίδιες οι μετρήσεις αποκαλύπτουν ότι στην πραγματικότητα η εικόνα που έδιναν οι δημοσκοπήσεις ήταν απολύτως κολακευτική για τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι οι δημοσκόποι, αν και στα αστάθμητα στοιχεία έβρισκαν το… χάος που τον χώριζε από τη ΝΔ, εντούτοις επιχειρούσαν να «λειάνουν» κάπως την εικόνα.

Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της MARC, Θωμάς Γεράκης, «κάθε ερευνητής -σε κάθε επιστήμη, όχι μόνο ένας δημοσκόπος- όταν βλέπει στα στοιχεία του κάτι υπερβολικό, κάτι ακραίο, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, ανθρώπινο είναι να θεωρεί ότι κάπου έχει γίνει ένα λάθος. Αυτό είναι ένα σκέλος. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι εδώ και 5 χρόνια οι δημοσκοπήσεις είναι σάκος του μποξ. Και τις 20 μονάδες τις είχαμε δει μέσα στην 4ετία. Έπεφτε λοιπόν το μισό πολιτικό σύστημα πάνω στις δημοσκοπήσεις και μας λοιδορούσαν, μας απειλούσαν με εισαγγελείς και μας έλεγαν ότι είμαστε μέρος του συστήματος που τα κάνουμε όλα για να κρύψουμε την υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ και να βγάλουμε πλαστά στοιχεία».

Διαρροές προς τους πάντες

Με απλά λόγια, αυτό που λέει ο κ. Γεράκης και που επιβεβαίωσαν και άλλοι επικεφαλής εταιρειών μετρήσεων είναι ότι, ενώ οι μετρήσεις τους έδιναν διαφορές υπέρ της ΝΔ ακόμα και 20 εκατοστιαίων μονάδων, οι ίδιοι, προκειμένου να αποφύγουν να κατηγορηθούν για προκατάληψη σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω στάθμισης των raw data έδιναν μικρότερες διαφορές, της τάξης των 6-7 εκατοστιαίων μονάδων. Σημειώνεται ότι σχεδόν μέχρι την τελευταία στιγμή, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας αμφισβητούσε τις μετρήσεις, ενώ το μεσημέρι της Κυριακής, με βάση πληροφορίες σχετικά με τα exit polls, ο Παύλος Πολάκης μιλούσε για «τελευταία προβοκάτσια των δημοσκόπων και του συστήματος που ξεψυχάει».

Ωστόσο, το χειρότερο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι τα στοιχεία πλέον αποκαλύπτουν μια εικόνα αποσύνθεσης, την οποία, φυσικά, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει: συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανάλυση των exit polls, o ΣΥΡΙΖΑ… έχανε προς όλες τις κατευθύνσεις, με τη συσπείρωσή του να φθάνει μόλις το 60% και να καταγράφει απώλειες της τάξης του 10% προς ΝΔ και προς ΠΑΣΟΚ, 5% προς ΚΚΕ, περίπου 3% προς Ελληνική Λύση και άλλο τόσο προς το ΜεΡΑ25. Στην ουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ τροφοδότησε όλους τους αντιπάλους του, γεγονός που εξηγεί πλήρως την κατάρρευση των ποσοστών του κόμματος κατά σχεδόν 11 εκατοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2019.

Ο νέος κίνδυνος

Και η… αγωνία δεν τελειώνει εδώ: αντιθέτως, με δεδομένο πλέον ότι οι πολίτες ψήφισαν για σταθερότητα -το βασικό μήνυμα της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη- στις δεύτερες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ πλέον διεκδικούν τον ίδιο ρόλο, αυτό του «φρένου» στις επιδιώξεις του πρωθυπουργού για νίκη της ΝΔ τέτοια που θα της επιτρέψει να συγκεντρώσει 180 βουλευτές και να μπορεί μόνη της να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος. Και εδώ, πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει υπαρξιακό πρόβλημα, καθώς -προφανώς- δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα σχηματισμού «μεγάλου συνασπισμού» στα πρότυπα της Γερμανίας.

Έτσι, όμως, αν μέρος του “κεντρώων” ή “κεντροαριστερών” που στήριξαν στις εκλογές της απλής αναλογικής τη ΝΔ θεωρήσει ότι και η μάχη της δεύτερης κάλπης έχει κριθεί, είναι πολύ πιθανό να στραφεί προς το ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να κινδυνεύει να βρεθεί ακόμα και τρίτο κόμμα. Εξ ου και οι επιθέσεις στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο, ωστόσο, απαντά με την ίδια σφοδρότητα, καθώς βλέπει ότι μετά από χρόνια μπορεί να διεκδικήσει εκ νέου το ρόλο του κυρίαρχου στον χώρο της κεντροαριστεράς. Με απλά λόγια, προβλέπεται πολύ «θερμή» προεκλογική περίοδος.

Καμία δημοσίευση για προβολή