Εκλογές: Γιατί προκρίθηκε από τον πρωθυπουργό η 21η Μαΐου, ποια θα είναι τα βήματα για την κάλπη

Όπως είναι ήδη γνωστό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 21 Μαΐου και οι επαναληπτικές (λόγω της απλής αναλογικής που μάλλον αποκλείει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης) στις αρχές Ιουλίου.

Οι δύο βαρύνοντες λόγοι

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι πιθανότερες ημερομηνίες για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση ήταν η 21η και η 28η Μαΐου. Ωστόσο, τελικά προκρίθηκε η πρώτη ημερομηνία για δύο βασικούς λόγους:

  • Πρώτον, λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων που αρχίζουν στις 2 Ιουνίου. Στην κυβέρνηση ήθελαν να γίνουν οι εκλογές χωρίς εξωτερικούς περισπασμούς, ενώ μια κρίσιμη παράμετρος έχει να κάνει και με το ποιος θα είναι στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Ως τις εκλογές θα παραμείνει στη θέση της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ενώ μετά τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των δεύτερων εκλογών, θα πρέπει να αναλάβει υπηρεσιακός υπουργός. Έτσι, με δεδομένο ότι η διαδικασία των διερευνητικών εντολών και η σύγκληση-διάλυση της Βουλής διαρκεί από 10 ως 12 μέρες, η κυβέρνηση επιδίωξε οι πανελλαδικές να διεξαχθούν χωρίς να υπάρξει ενδιαμέσως αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
  • Δεύτερον, βάρος στην απόφαση Μητσοτάκη έπαιξαν και οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, καθώς στις 11 και 12 Ιουλίου θα διεξαχθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας η Σύνοδος Ηγετών του ΝΑΤΟ, οπότε εκτιμάται ότι μετά τις 2 Ιουλίου θα έχει αναλάβει η νέα κυβέρνηση και θα έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Σημειώνεται, δε, ότι με τις εκλογές να προγραμματίζονται για τις 21 Μαΐου, χρειάστηκε, μετά από συνεννόηση με την ΕΠΟ, ο τελικός του κυπέλλου ποδοσφαίρου να μετατεθεί για τις 27 του ίδιου μήνα.

Από εκεί και πέρα, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια του briefing, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έχει ήδη ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την ημερομηνία των εκλογών, ωστόσο, επίκειται, για την τήρηση του πρωτοκόλλου, και διά ζώσης συνάντησή τους, ώστε να ανακοινωθεί και η διάλυση της Βουλής.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Σχετικά με το διαδικαστικό των εκλογών, το άρθρο 41 του Συντάγματος ορίζει ότι κάλπες πρέπει να στηθούν σε διάστημα 30 ημερών από τη διάλυση της Βουλής και η προεκλογική περίοδος δεν μπορεί να είναι κάτω από 20 ημέρες. Επομένως η τυπική προκήρυξη αναμένεται αμέσως μετά το Πάσχα. Στο πλαίσιο αυτό, η Βουλή θα διακόψει τις εργασίες της τη Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου και κανονικά έχει προγραμματιστεί να ανοίξει ξανά στις 24 Απριλίου.

Δεδομένου ότι οι πρώτες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, οπότε και θεωρείται πολύ δύσκολο να προκύψει κυβέρνηση, θα χρειαστεί διάστημα περίπου 12 ημερών για τις διερευνητικές εντολές που θα λάβουν τα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης (η διάρκεια κάθε εντολής είναι τρεις ημέρες), τη διάλυση της νέας Βουλής και τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να διεξάγει νέες εκλογές σε διάστημα από 21 ως 30 ημέρες. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι η εκλογική αναμέτρηση με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής θα γίνει στις 2 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή