Εκλογές στην Τουρκία: Χαμόγελα στο Κρεμλίνο για τη νίκη του Ερντογάν, «οι κοινοί στόχοι είναι πολύ, πολύ φιλόδοξοι»

Τα τρία μαθήματα του 2022 για το 2023 : Οι αυταρχικοί ηγέτες δεν είναι άτρωτοι

Αν υπάρχει μια χώρα η ηγεσία της οποίας ικανοποιήθηκε όσο καμία άλλη για τη νέα νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας, αυτή δεν είναι άλλη από τη Ρωσία.

Μάλιστα, το Κρεμλίνο έσπευσε να τονίσει ότι έχει «πολύ φιλόδοξους» στόχους με την Τουρκία, την επομένη της επανεκλογής Ερντογάν, ο οποίος διατηρεί μια σταθερή προσωπική σχέση με το ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. «Υπάρχει μια αρκετά ισχυρή δυναμική στην πραγματοποίηση κοινών προγραμμάτων (σ.σ. ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα) και ελπίζουμε πως αυτή η δυναμική θα διατηρηθεί, οι στόχοι είναι πολύ, πολύ φιλόδοξοι», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Τουρκία έχει μία «ειδική» και διευρυνόμενη σχέση με την Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, παρά τις πιέσεις που δέχεται η Άγκυρα να εφαρμόσει αυστηρά τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας, παραδέχτηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε αποκλειστική συνέντευξη στο CNN, λίγες μέρες πριν από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

«Δεν δεσμευόμαστε από τις κυρώσεις»

«Δεν βρισκόμαστε σε σημείο για να εφαρμόσουμε κυρώσεις στην Ρωσία, όπως έχει κάνει η Δύση. Δεν δεσμευόμαστε από τις κυρώσεις της Δύσης. Είμαστε ένα ισχυρό κράτος και έχουμε θετική σχέση με την Ρωσία», δήλωσε ο Ερντογάν στο CNN, προσθέτοντας ότι «η Ρωσία και η Τουρκία χρειάζονται η μία την άλλη σε κάθε δυνατό πεδίο».

Ο Ερντογάν φρόντισε να ενισχύσει την θέση της χώρας του μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς η Τουρκία εμφανίζεται ως ισχυρός περιφερειακός παράγοντας. Συνέβαλε στην επίτευξη της συμφωνίας για την ασφαλή διέλευση των σιτηρών από την Μαύρη Θάλασσα, κάτι που βοήθησε πολλές χώρες που βρέθηκαν μπροστά στο φάσμα της επισιτιστικής κρίσης.

Η ειδική σχέση

Σε συνέντευξη στο CNN ο Τούρκος πρόεδρος υπενθύμισε ότι «αυτή (σ.σ. η συμφωνία) κατέστη εφικτή λόγω των ειδικών σχέσεών μας με τον πρόεδρο Πούτιν». Ο Ερντογάν βοήθησε στην ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, φιλοξένησε κάποιους Ουκρανούς αιχμαλώτους στην Τουρκία και παράλληλα έστειλε όπλα στο Κίεβο. Αλλά διατηρεί στενές προσωπικές σχέσεις με τον πρόεδρο Πούτιν, κάτι που προκαλεί εκνευρισμό στους δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας.

Τα δυτικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν την στάση της Τουρκίας στην ρωσο-ουκρανική κρίση ως «φιλο-ουκρανική ουδετερότητα». Ωστόσο, οι ρωσο-τουρκικές εμπορικές σχέσεις ανέρχονται σε 62 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ενώ η Άγκυρα έχει δεχθεί πυρά από τη Δύση, καθώς φαίνεται ότι όχι μόνο δεν επέβαλε κυρώσεις στη Μόσχα, αλλά έκανε και τα «στραβά μάτια», ώστε εμπορεύματα που υπόκεινται στις δυτικές κυρώσεις να περνούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από την Τουρκία στη Ρωσία.

Καμία δημοσίευση για προβολή