Εκλογές στην Τουρκία: «Ψάχνεται» η αντιπολίτευση για το ποιος θα είναι ο αντίπαλος του Ερντογάν

Την ώρα που ο – πολιορκημένος – Τούρκος πρόεδρος «κάνει παιχνίδια» με την ημερομηνία των προεδρικών και εθνικών εκλογών, τα κόμματα που απαρτίζουν τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης φαίνεται ότι προβληματίζονται για τον υποψήφιο που θα κατεβάσουν για την προεδρία της χώρας.

Συγκεκριμένα, η εξακομματική συμμαχία της αντιπολίτευσης στην Τουρκία πρόκειται να ανακοινώσει το Φεβρουάριο τον υποψήφιό της για την προεδρία που θα είναι αντίπαλος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές που θα διεξαχθούν το Μάιο, δήλωσε αξιωματούχος αντιπολιτευόμενου κόμματος.

«Ψάχνεται» η «συμμαχία των 6»

«Το όνομα του προεδρικού υποψηφίου (σ.σ. των έξι κομμάτων της συμμαχίας της αντιπολίτευσης) θα ανακοινωθεί πιθανόν κάποια στιγμή το Φεβρουάριο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ουνάλ Τσεβικόζ, σύμβουλος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, του επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του μεγαλύτερου κομματικού σχηματισμού της αντιπολίτευσης.

Η εξακομματική συμμαχία επιδιώκει να εκπονήσει ένα ενιαίο πρόγραμμα, αλλά δεν έχει ακόμη συμφωνήσει σ’ έναν υποψήφιο ο οποίος θα αντιπαρατεθεί στον Ερντογάν για την προεδρία. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, το κεμαλικό CHP και το κεντροδεξιό εθνικιστικό Ιγί Παρτί (Καλό Κόμμα) έχουν συμμαχήσει με τέσσερα μικρότερα κόμματα με πρόγραμμα να επιδιώξουν να ακυρώσουν την εκτελεστική προεδρία του Ερντογάν και να επιστρέψει η χώρα στο προηγούμενο κοινοβουλευτικό σύστημα.

Πρόγραμμα και μετά ο υποψήφιος

Ο Τσεβικόζ δήλωσε πως οι ηγέτες των έξι αντιπολιτευόμενων κομμάτων πρόκειται να παρουσιάσουν στις 30 Ιανουαρίου σε δύο έγγραφα τις προτάσεις τους για μια μεταβατική περίοδο προς ένα κοινοβουλευτικό σύστημα και το κυβερνητικό πρόγραμμά τους, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι διαβουλεύσεις, ώστε να αποφασιστεί ποιος θα είναι ο αντίπαλος του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές που εκτιμάται ότι θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δημοσκοπήσεις ως τώρα δείχνουν ότι οι δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, και της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, προερχόμενοι και οι δύο από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, μπορούν να κυριαρχήσουν με άνεση του Ερντογάν και στους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών. Όσον αφορά στον Κιλιτσντάρογλου, κι αυτός εμφανίζεται να κερδίζει τον Ερντογάν σε μεταξύ τους μονομαχία, αλλά όχι τόσο εύκολα όσο οι – πιο δημοφιλείς – Ιμάμογλου και Γιαβάς.

Παιχνίδια με τις εκλογές

Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν φαίνεται ότι συνεχίζει τα «παιχνίδια» με την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Ενώ πριν από λίγες ημέρες είχε αφήσει να εννοηθεί ότι οι κάλπες θα στηθούν την 14η Μαΐουμ, ο Ερντογάν είπε στην αντιπολίτευση ότι αν δεν γνωρίζουν ποιος έχει την εξουσία να ανακοινώσει τις εκλογές θα τους το πει εκείνος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο πρόεδρος τις ανακοινώνει πριν από 60 ημέρες. Αν ανακοινωθούν στις 10 Μαρτίου, θα γίνουν εκλογές μετά από 60 ημέρες», βάζοντας και νεά ημερομηνία στο τραπέζι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή